Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Ankara'dan son mesaj: Bizden bu kadar

Ankara'dan son mesaj: Bizden bu kadar

GÜNDEM Haberleri

IŞİD'i bitirme planı sonrası 'Türkiye'yi iknaya' gelen Dışişleri Bakanı Kerry, devletin zirvesiyle bir aradaydı.

Kritik görüşmelerde Ankara, 'İnsani yardım dışında destek yok' duruşunu bozmadı. Net mesaj karşısında Kerry, 'Türkiye'nin tavrını anlayışla karşılıyoruz' dedi.

Ankara'da sıcak saatler... ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, çalışma ziyareti kapsamında dün Ankara'ya geldi. Konuk bakan, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'yla bir araya geldi. Kerry, Türkiye'yi Irak Şam İslam Devleti'ne (IŞİD) karşı oluşturulan koalisyonda aktif rol almaya çağırdı. Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgilere göre Ankara, muharip rol üstlenmeyeceğini yineledi. Şimdiye kadar ortaya koyduğu pozisyon korunarak istihbarat, insani yardım ve lojistik destek haricinde rol üstlenilmeyeceği vurgulandı. Buna göre, Ankara IŞİD'e karşı operasyonun askeri kanadının dışında kalacak. Operasyonların ardından tampon bölge oluşturulması durumunda, Türkiye sınırın ötesinde insani yardım çalışmalarını yürütecek.

İNCİRLİK'TE ESNEKLİK YOK

Ayrıca bölgedeki önemli değişikliklere ilişkin istihbarat, koalisyon ülkeleriyle paylaşılacak. IŞİD'in alkoyduğu Türk vatandaşlarının durumuna da vurgu yapan Ankara, insani yardım noktasında gereken desteğin verileceğini söyledi.
ABD Dışişleri Bakanı Kerry'nin de, "Türkiye'nin bu konudaki hassasiyetini anlıyoruz" değerlendirmesini yaptığı, Adana'daki İncirlik Üssü'nün kullandırılması konusunda esneklik istediği öğrenildi. Ancak Ankara, bu noktadaki 'kırmızı çizgilerini' korudu.

Teröre karşı ortak mücadele

CUMHURBAŞKANI Erdoğan, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'yi Çankaya Köşkü'nde ağırladı. Basına kapalı görüşmede, iki ülkenin bölgedeki tüm terör örgütlerine karşı bugüne kadar olduğu gibi bundan sonraki süreçte de ortak mücadeleye devam edeceği vurgulandı. Öte yandan Kerry, Cidde'deki IŞİD zirvesinin sonuç bildirgesine Türkiye'nin imza atmamasıyla ilgili verdiği röportajda "Bu mücadelede Ankara yanımızda ama Türkiye'nin üstesinden gelmesi gereken hassas sorunları var" ifadelerini kullandı.

'Sadece NATO'da müttefik değiliz'

KERRY, ilk görüşmesini mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu'yla gerçekleştirdi. Başbakanlık Merkez Bina'daki toplantı öncesi gazetecilere kısa bir açıklama yapan Çavuşoğlu, "Bir haftada 3 kez yüzyüze, en az 3 kez de telefonla konuştuk" dedi. Görüşmede, Kerry de "Türkiye'yle sadece NATO müttefiki değiliz. Libya'dan Mali'ye, Ortadoğu'ya kadar olan konular hepimizi ilgilendiriyor" diye konuştu.

Sonraki toplantı Paris'te

Diplomatik kaynakların verdiği bilgilere göre, Ankara ziyaretinde 'temaslara devam' kararı da alındı. Buna göre iki taraf IŞİD'e karşı kurulan koalisyonun nasıl faaliyet göstereceği konusunda gelecek haftalarda Paris'te gerçekleştirilecek konferansa kadar diyaloğu sürdürecek. Çavuşoğlu ile Kerry, burada bir kez daha buluşarak süreci değerlendirecek.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...