Okul fobisi hasta ediyor

Okul fobisi hasta ediyor

SAĞLIK Haberleri

Çocuğunuzda genellikle pazar akşamı başlayan mide bulantısı, karın ağrısı ve baş dönmesi mi var? Bütün bunların sebebi okul fobisi olabilir…

Öğrencilerin çeşitli bahanelerle okula gitmek istememesi, okulda huzursuz olması ve bazı hastalık belirtileri göstermesine 'okul fobisi' deniyor. Genellikle anneye çok bağımlı bir çocuğun aniden ayrılmasıyla ortaya çıkan bu durum, çocukta mide bulantısı, karın ağrısı ve baş dönmesine neden olur. nbsp;Bu şikayetler genellikle pazar akşamı yatmadan önce ve pazartesi sabahı görülmektedir. Ebeveynlerin çocuğun bu durumu karşısında endişelenip okula göndermemesi durumunda alışkanlık haline gelerek, tablo pekişebilir.
DEPRESYONA DÖNÜŞEBİLİR
Okul korkusuna bağlı olarak çocukta uyku problemleri ve alınganlık da görülebildiğini söyleyen nöroloji uzmanı Dr. Mehmet Yavuz, çocuğun bir süre sonra okula gitme ve ödevlerini yapma konusunda umursamaz bir tavır takınabileceğini belirterek, ilerleyen dönemde okul fobisinin ağırlaşarak depresyona dönüşebileceği konusunda uyarıda bulunuyor.
Anne ve babadan ayrılma korkusunun çocuğun okula başlama isteğini azalttığına dikkat çeken Dr. Yavuz, "Okula başlamak, çocuklar için aileden uzun süreli ilk ayrılma ve aynı zamanda çocuğun dış dünya ile ilk karşılaşma dönemi olması açısından oldukça önemlidir. Çocukların büyük bir çoğunluğu okula uyum sürecini sağlıklı bir biçimde atlatırken, bazı çocuklar için okula gitmek sürekli bir kaygı kaynağı olmaktadır. Dolayısıyla çocuklar fazla kaygı ve buna bağlı olarak gelişen mide bulantısı, karın ağrısı gibi şikâyetlerle okula gitmek istemeyebilirler" dedi. Aile içindeki huzursuzlukların çocukta okul korkusu meydana getirdiğini belirten Dr. Yavuz, "Boşanma, evlilik içi çatışmalar, ekonomik zorluklar, kalabalık aile yapısı da okul fobisinin gelişmesinde önemli etkenlerdir. Ayrıca, anne babanın da zamanında bunu yaşamış olması genetik olarak çocuğun da aynı duyguyu yaşamasına sebep olabilir" dedi.
Anne ve babanın çocukla olan ilişkisinin aşırı bağımlı olmasının okul korkusunun sebeplerinden biri olduğuna işaret eden Dr. Mehmet Yavuz, nbsp;"Çocuğun sürekli endişe duyan bir aile içinde yaşaması, her istediğinin yapılması ve sürekli huzursuz bir aile düzeninde yaşaması okul korkusuna sebep olan başlıca nedenlerdir" diye konuştu.
Okula gitmek istemeyen çocuğa baskı yapmayın
Aşırı baskı altında büyüyen çocukların okula gitmeyi reddettiğini söyleyen Dr. Mehmet Yavuz, "Çocukların okul korkusu yaşaması durumunda kesinlikle şiddet ve baskı uygulanmamalıdır. Öğrenci, okul eğitiminin faydaları hakkında açıklayıcı bilgiler verilerek ikna edilmelidir. Aile içindeki bireyler çocuğa bu konuda yardım etmelidir. Anne ve babanın çocukla ilişkisinde aşırı bağımlı bir tutum sergilememesi, çocuğun birey olması için ortak davranışlar içine girmesi gerekir. Okula giderken anne ve babanın endişelenmesi çocuğu daha da korkutur. Ebeveynler, çocuğun okul arkadaşları ile daha fazla zaman geçirmesine yardımcı olmalıdır" dedi.


Ziyneti Kocabıyık / TÜRKİYE GAZETESİ

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...