BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > İlacı suyla için

İlacı suyla için

Uzmanlar, meşrubat, kalsiyum içeren içecekler gibi sıvılarla alınan ilacın etkisinin yok olduğunu bildirdiler



BURSA - Süt, peynir, yoğurt gibi kalsiyum açısından zengin olan gıdaların, bazı antibiyotiklerin vücut tarafından emilmesini azalttığı bildirildi. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mine Sibel Gürün, ilaç alırken yenilen gıdalara çok dikkat edilmesi gerektiğini, gıdaların yanı sıra meyve suyu, kolalı, kafeinli ve alkollü içeceklerin bazı ilaçların etkilerini değiştirebildiğini bildirdi. İlaçla birlikte alınan gıdaların ilacın tedavi edici özelliğini ortadan kaldırabildiği gibi hayatı tehdit edebilen, bazen de ölümle sonuçlanabilen reaksiyonlar meydana gelebildiğini anlatan Doç. Dr. Gürün, bu sebeple bir ilacı kullanırken “maksimum yarar ve minimum risk sağlanması için” ilacın nasıl, ne zaman kullanılması ve nelere dikkat edilmesi gerektiğinin bilinmesinin son derece önemli olduğunu vurguladı. En uygun kullanımın, bu ilaçları aç karnına yemeklerden 1 saat önce veya 2 saat sonra almak olduğunu dile getiren Doç. Dr. Gürün soda, kola ve portakal suyu gibi asitli içeceklerin mide asiditesini değiştirdiği için penisilin grubu antibiyotiklerin emilimini azalttığını kaydetti. Doç. Dr. Gürün, ilaçların sadece bir bardak suyla birlikte alınmasının önemli olduğunu belirterek, “İlaçlar soda, çay, meşrubat veya meyve suyuyla birlikte yutulmamalı. Vitamin ilaçlarının bazı durumlarda kullanılan ilaçlarla olumsuz yönde etkileşeceği unutulmamalı ve sürekli kullanılan ilaçlarla ilgili olarak doktora mutlak bilgi verilmelidir” dedi.
 
 
 
 
 
 
 
KAPAT