Bakan Avcı'dan yeni eğitim öğretim yılı mesajı

/ Kaynak: AA
Bakan Avcı'dan yeni eğitim öğretim yılı mesajı

EĞİTİM Haberleri  / AA

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, yeni eğitim öğretim yılının açılışı dolayısıyla görüntülü bir mesaj yayımladı.

Milli Eğitim Bakanı Avcı, "Hayatınızda daha az sınav, daha az test, daha az gerginlik olsun ki daha çok spor yapın. Vaktinizin daha azını okulda biz yönetelim, daha çoğunu siz kendiniz yönetin istiyoruz" tavsiyesinde bulundu.

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, yeni eğitim öğretim yılının açılışı dolayısıyla görüntülü bir mesaj yayımladı.

Mesajına, "Sevgili öğrenciler, değerli veliler, Milli Eğitim camiasının fedakar mensupları" diye başlayan Avcı, milyonlarca öğrenci için bu pazartesinin, diğer günlerden daha güzel, daha cıvıltılı ve daha heyecan verici bir gün olacağını söyledi.

nbsp;Milyonlarca öğrenci, veli ve milli eğitim camiası için bu pazartesinin, yılın en ümit verici, en heyecan verici günü olduğunu vurgulayan Avcı, "Bugüne özel anlamını sağlayan şey okul. Ama yine de bu anlamlı günü, okulun her şey olmadığını söyleyebilmek için bir fırsat olarak değerlendirmek istiyorum. Bu pazartesi ilkokula başlayacak çocuklarımız, eğitim hayatını tamamladıklarında, bugünkünden çok başka bir dünyada yaşıyor olacaklar" ifadelerini kullandı.

Okul hayatı boyunca dünya haritasının hemen hemen hiç değişmediğini aktaran Avcı, ancak bir süredir, coğrafya kitaplarının yeniden yazılmak zorunda kalındığına dikkati çekti.

Kendisi ilkokula başlarken mevcut olan mesleklerin çok büyük bir bölümünün, üniversiteyi bitirdiği yıllarda da geçerli olduğunu ifade eden Avcı, bugün okula başlayanların şimdi var olmayan, hayal bile edemeyecekleri mesleklerde çalışacaklarını belirtti.

Avcı, dünyanın değişimini kontrol altında tutmayı sağlayan kurumların başında okulun geldiğini ifade etti.

Mimari anlayışları, hayat tarzları, beslenme alışkanlıkları, yaşadıkları çevre, tüketim alışkanlıkları değişse de farklı nesillerin Türkçe kitaplarında aynı şiirleri okuduğunu, aynı anlayışla matematik öğrendiğini, aynı dersliklerde aynı sıralarında oturduğuna işaret eden Avcı, okulun, değişen bir dünyada, adeta bir kutup yıldızı gibi, sabit birşeylerin de mevcut olduğu duygusunu nbsp; veya yanılsamasını veren, herkesin kendisini emniyette hissetmesine yardımcı olan bir kurum olduğunu söyledi.

Bu emniyet duygusunu üretmenin maliyetinin de zamanla yükseldiğine dikkati çeken Avcı, mesajına şöyle devam etti:

"Bugün dünyanın her yerinde gençler, hayata atıldıklarında biliyor olduklarının pek azını okulda öğrenmiş oluyorlar. Öğrenmeye en açık olunan yılları, giderek daha düşük verimle kullanmaya başladık. Kendimizi daha emniyette hissetmek uğruna, gençlerimizin kıymetli yıllarını daha çok israf eder hale geldik. Bugün hayata atılan bir gencin, bizim o yaşlarda sahip olduğumuzdan çok daha fazlasına ihtiyacı var. Biz hayata atıldığımızda, büyük çoğunluğumuz sadece kendi yaşadıkları şehirdeki akranlarıyla rekabet etmek, onlarla işbirliği yapmak zorundaydı. Bugün hayata atılan bir gencimizin dünyadaki akranlarıyla rekabet etmesi, onlarla dayanışması gerekiyor."

Değişen şartlara sadece okulu değiştirerek uyum sağlanamayacağını, kaldı ki okulu topyekun değiştirmenin nbsp; de okulun nesilleri birbirine bağlama görevini dikkate alındığında doğru olmadığını vurgulayan Avcı, "Eğitim anlayışımızı değiştirmemiz, okulun eğitim sistemi içindeki yerini ve rolünü gözden geçirmemiz gerekiyor. Çok uzun süredir, eğitim alanında yaptığımız her şeyi, bu zor denklemi dengeleyerek gerçekleştirmeye çalışıyoruz" diye konuştu.

Okulun öğrencilerin hayatının önemli bir bölümünü işgal edeceğini belirten Avcı, onun cazip bir şey olması için ellerinde gelini yaptıklarını söyledi.

Öğrencilerin kendilerini okula hapsetmemesi için gerekeni de yaptıklarına işaret eden Avcı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hayatınızda daha az sınav, daha az test, daha az gerginlik olsun ki daha çok spor yapın. Okulda tanıştığınız edebiyatla, resimle, müzikle ilgilenecek daha çok vaktiniz olsun. Vaktinizin daha azını okulda biz yönetelim, daha çoğunu siz kendiniz yönetin istiyoruz. Yönetilmek, her zaman, yönetmekten daha kolay. Ama zor olanı başarabileceğinizden şüphemiz yok. Sizi seviyoruz ve size güveniyoruz. Sevgili veliler, bu süreçte sizlere her zamankinden daha çok ihtiyacımız var. Çocuklarımızı geçmişte kalmış alışkanlıklara, sizin bizim alıştığımız dünyaya göre değil, onların yaşayacağı çağlara göre yetiştirmeye çalışırken, sizin de kendi alışkanlıklarınızla onların önüne engel çıkarmamanız gerekiyor. "

Milli Eğitim camiasına da seslenen Avcı, eğitim camiasının okul marifetiyle, göz kamaştırıcı bir sosyal ve ekonomik gelişmenin gerçekleşmesini sağladığını ama artık sadece okulla yetinemeyeceklerini belirtti.

Avcı, hayatın her alanının okullaştırılması ve okulun hayatın her alanına yayılacak şekilde genişletilmesi gerektiğini belirtti.

Avcı, yeni ders yılının bütün öğrenci, veli, öğretmen ve Milli Eğitim camiasına hayırlı olması temennisinde bulundu.

EĞİTİM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...