Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

'Bizi kimse Kıbrıs Cumhuriyeti çatısı altında tutamaz'

/ Kaynak: AA
'Bizi kimse Kıbrıs Cumhuriyeti çatısı altında tutamaz'

GÜNDEM Haberleri  / AA

Eroğlu, Kemer Belediye Başkanı Mustafa Gül'ü ziyaret etti, önemli açıklamalarda bulundu.

KKTC Cumhurbaşkan Eroğlu, "Bizi kimse Rumlar tarafından işgal edilen Kıbrıs Cumhuriyeti çatısı altında tutma hakkına sahip değildir, eşit haklara sahip bir devletin uğraşı içindeyiz" dedi.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, "Bizi kimse Rumlar tarafından işgal edilen Kıbrıs Cumhuriyeti çatısı altında tutma hakkına sahip değildir. Kıbrıs'ta iki kurucu devletin çatısı altında oluşturulacak, vatandaşlarının eşit haklara sahip olduğu bir devletin uğraşı içerisindeyiz" dedi.

Eroğlu, Kemer Belediye Başkanı Mustafa Gül'ü ziyaret etti. MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın'ın da yer aldığı basına kapalı gerçekleşen ziyaretin ardından Cumhurbaşkanı Eroğlu, Kemer Belediyesince yaptırılan "Derviş Eroğlu Caddesi"nin açılış törenine katıldı.

Eroğlu, tören alanında Türkiye ve KKTC bayraklarıyla bekleyen vatandaşların yanına giderek selamlaştı.

Antalya Vali Yardımcısı Turan Eren ile Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel'in de katıldığı törende konuşan Eroğlu, bulvara isminin verilmesinden dolayı Kemer Belediye Başkanı Gül'e teşekkür etti.

"Kıbrıs Cumhuriyeti'ni işgal eden Kıbrıs Rumlarıdır"

Kıbrıs'ı Türk toprağı yapmak için mücadele ettiklerini ifade eden Eroğlu, amaçlarının Kıbrıs'ta kurulan Türk devletini devam ettirmek, Kıbrıslıların huzur ve güven içinde yaşamalarını sağlamak ve Türkiye ile işbirliklerini en sıcak noktalara taşımak olduğunu söyledi.

Kıbrıs olayları öncesinde Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Türk ve Rum ortaklığına dayalı bir devlet olduğunu hatırlatan Eroğlu, "Biz silah zoruyla o devletten dışlandık. Rumların işgali altına girmiş Kırbıs Devleti şu an Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği üyesi, dünya tarafından tanınan bir devlettir. Türk ordusuna 'İşgalci' derler ya aslında Kıbrıs Cumhuriyeti'ni işgal eden Kıbrıs Rumlarıdır" dedi.

nbsp;Kıbrıs'ta iki ayrı devlet bulunduğunu kaydeden Eroğlu, şöyle konuştu:

"Müzakere masasında bu gerçekleri dikkate alarak bir anlaşma arayışı içerisindeyiz. Bizi kimse Rumlar tarafından işgal edilen Kıbrıs Cumhuriyeti çatısı altında tutma hakkına sahip değildir. Kıbrıs'ta iki kurucu devletin çatısı altında oluşturulacak, vatandaşlarının eşit haklara sahip olduğu bir devletin uğraşı içerisindeyiz. Maalesef komşularımız 'Önceki hale dönecek' diye 40 yıldır yalan söylüyor. 40 yıl içinde çok şeyler değişti. 'Biz Türkiye askerini istemeyiz. Türkiye'den Kıbrıs'a gelen vatandaş yaptıklarınızı da istemeyiz' diyorlar. Hiçbir şey olmamış gibi Kıbrıs Cumhuriyeti'nin altına gireceğimiz söyleniyor."

"Kırmızı çizgilerimiz"

Anlaşmak için müzakereye her zaman hazır olduklarını belirten Eroğlu, müzakere masasında "1974 öncesine dönüş olmayacak. Türkiye'nin etkin ve fiili garantisi devam edecek. KKTC vatandaşlığı alan herkesin vatandaşlığı kalacak ve kurabilirsek ortaklık devletinin de vatandaşı olacak" dediklerini anlattı.

Bu maddeleri, "Kırmızı çizgilerimiz" diye tanımlayan Eroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kıbrıs Türk halkı ne hayallerle yaşamıştır. 1955 yılında lise talebesiyken okulun dergisine 'Bir gün gelecekler ama havadan mı denizden mi gelecekler' diye yazmışım. Kıbrıs halkı Türklük mücadelesini Anavatan'a güvenerek vermiştir. Sabır taşı çatlamış olmasına rağmen sabırla mücadelesini sürdürmüştür. Biz böyle insanlarız."

Eroğlu, konuşmasının ardından caddenin açılışını gerçekleştirdi.

GÜNDEM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...