Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Aracılar çekilsin enflasyon düşsün

Aracılar  çekilsin enflasyon düşsün

Ekonomi Haberleri

Gıdada üretici ile tüketici arasındaki aracıların azaltılmasının fiyatları makul seviyelere çekeceği, bunun da enflasyonu olumlu etkileyeceği belirtiliyor

Gıda fiyatları ağustosta geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15 artış gösterdi. Enflasyon hesaplamasında yüzde 25 ağırlığa sahip gıdadaki bu artış, enflasyonu yüzde 9.54'e taşıdı. Yaşananlar, gıdada üretici ve tüketici fiyatları arasındaki yüksek farkları bir defa daha gündeme getirdi. Türkiye Ziraatçılar Derneği Genel Başkanı İbrahim Yetkin, üreticinin ürününü maliyetin biraz üzerinde elden çıkarttığını söyledi. Ürünlerin çeşitli aracılardan geçerek tüketicinin önüne geldiğini belirten Yetkin, şunları kaydetti: "Tarım sektöründe bir ürünün üreticinin elinden çıktığı fiyat ile marketlerde satışa sunulduğu fiyat arasındaki fark genelde yüzde 100'ü bulur. Kimi durumlarda bu oran yüzde 300'e kadar yükselir. Gıda fiyatlarının ülkemizde enflasyonu en fazla etkileyen faktörlerden biri olmasının temel nedeni de budur." Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar da üretici fiyatları ile market fiyatları arasındaki farkın maydanozda yüzde 492'yi, limonda yüzde 415, marulda yüzde 329, kabakta yüzde 303'ü bulduğunu belirtti. Bayraktar, "Çok sayıda tüccar, komisyoncu, dağıtıcı, toptancı, perakendeci gibi aracılar var. Bunların sayıları arttıkça, ürün fiyatları da artıyor. Pazarlama maliyetlerini düşürebilmek için örgütlenmeye ve üreticilere ağırlık verilmesi gerekiyor. Depolanabilir ürünlerde lisanslı depo sistemine geçilebilir. Bunlar, aracıların haksız kazançlarının önlenmesinde önemli bir faktör olacaktır" dedi. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Havva Tunç da, "TCMB'nin enflasyon hedefinin tutması için gıda fiyatlarındaki artışı önlemek amacıyla önerilen gıda malı ithalatının doğru olup olmadığının tartışılması gerekmektedir" diye konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...