Almanya IŞİD'e katılanlara soruşturma açtı

/ Kaynak: AA
Almanya IŞİD'e katılanlara soruşturma açtı

DÜNYA Haberleri  / AA

Almanya'dan Suriye'ye giderek IŞİD gibi gruplara katılan ve bu gruplara destek sağlayanlar hakkında 140 soruşturma açıldı.

Almanya'dan Suriye'ye giderek IŞİD gibi radikal gruplara katılan ve bu gruplara destek sağlayanlar hakkında 140 soruşturma açıldığı, artan dosya sayısı nedeniyle savcılıkların soruşturmaları yürütmekte zorlandıkları bildirildi.Der Spiegel dergisi, güvenlik birimleri tarafından hazırlanan raporlara dayanarak yayımladığı haberde, Almanya'dan savaşmak üzere Suriye'ye giden ve kimlikleri tespit edilenlerin sayısının ağustos ayı başı itibariyle 378 olduğunu yazdı. Suriye'de radikal gruplara katılarak savaşan bu kişilerle destekçileri hakkında 140 adli soruşturma açıldı, ciddi görülen 33 olayda soruşturmayı Federal Başsavcılık üstlendi.Habere göre, Suriye'ye savaşmaya gidenlerin büyük bölümü arkadaş çevrelerinin etkisinde kalarak radikalleşiyor ve Suriye'de aralarında IŞİD'in de bulunduğu gruplara katılıyor. Alman güvenlik birimlerine göre, Suriye'ye savaşmaya gidenlerin üçte ikisi internet üzerinden yapılan propagandanın etkisinde kalarak radikalleşiyor. Almanya'dan savaşmak için Suriye'ye gidenler arasında 40 kadın ile 18 yaşın altında 16 kişi de bulunuyor.
Alman güvenlik birimlerinin raporlarına göre, Suriye'ye savaşmaya gidenler arasında üniversite ve yüksek okul eğitimini tamamlamış olanlarının sayısının yüksekliği dikkat çekiyor. Suriye'ye gittikleri tespit edilen 378 kişiden 84'ünün yüksek okul ya da üniversite eğitimini tamamlamış olduğu kaydediliyor.
Haberde, Suriye'ye savaşmaya giden ve Almanya'ya dönen 120 kişiden yaklaşık 24'ünün pişmanlık duyduğu belirtildi.
Der Spiegel haberinde, Suriye'ye savaşmaya giden, IŞİD'e katılan ya da destek sağlayanlara yönelik açılan adli soruşturmaların sayısının artmakta olduğunu bunun da savcılıkları zora soktuğunu iddia etti.
Almanya İçişleri Bakanlığı, geçen cuma günü aldığı kararla, IŞİD'in Almanya'daki tüm faaliyetlerini yasaklamıştı. İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, IŞİD için yardım ve propaganda yapmanın, sembollerini kullanmanın ve her türlü destekleyici faaliyetin, örgüt için para ve malzeme, özellikle de savaş için adam toplamanın yasaklandığını vurgulamıştı. nbsp;

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...