Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Türkiye'de ilk ve tek!

/ Kaynak: İHA
Türkiye'de ilk ve tek!

SPOR Haberleri  / İHA

Ordu'nun Ünye ilçesinde Türkiye'de ilk ve tek olan "Türk-Japon Dostluğu ve Ertuğrul Fırkateyni Şehitleri Anıtı" açıldı.

Japonya'da batan Ertuğrul Fırkateyni'nde şehit olan 540 Türk denizcisi ve içlerinde bulunan Ünyelilerin anısına Ünye Türk-Japon Dostluğu ve Ertuğrul Fırkateyni Şehitleri Derneği tarafından Ünye'nin Topyanı mevkisinde yaptırılan "Türk-Japon Dostluğu ve Ertuğrul Fırkateyni Şehitleri Anıtı", düzenlenen törenle açıldı.

Açılışa Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu, AK Parti Ordu Milletvekili Mustafa Hamarat, Japonya'nın Ankara Büyükelçisi Yutaka Yokoi, Ordu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tarık Yarılgaç, Ünye Kaymakamı Mustafa Demir, Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar, Kore ve Kıbrıs gazileri ile çok sayıda davetli katıldı.

Türk-Japon ülkelerinin kültürünü, kardeşlik ve Humanizm felsefesinde sentezleyen, Ertuğrul Fırkateyni kazasının 124. yılında yapılan açılışa Gölcük Donanma Komutanlığı'ndan Kurmay Yarbay Mehmet Özen komutasındaki Oruç Reis Fırkateyni adlı Savaş Gemisi de Ünye'ye gelerek açılış yapılacak alanın karşısına demirledi.

Açılış sırasında ayrıca Samsun Planör Kulübü tarafından iki pervaneli uçak, anıt çevresinde gösteri uçuşu yaptı.

"ERTUĞRUL'U ASLA UNUTMAYACAĞIZ, UNUTTURMAYACAĞIZ"

Şehitler için saygı duruşu, Japonya ve Türk Milli marşları okunması ile başlayan açılışta ilk konuşmayı Türk- Japon Dostluğu ve Ertuğrul Fırkateyni Şehitleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Sait Kapıcıoğlu yaptı. Konuşmasına Japon selamı vererek başlayan Kapıcıoğlu, Ertuğrul Fırkateyni 124 yıl önce Japonya'da fırtınaya tutularak kayalara çarpıp parçalandığını 540 Türk Denizci'nin şehit olduğunu ve 69'unun ise yaralı olarak kurtulduğunu belirterek, "Bu Facianın anısına Japonya'da 2 adet anıt bulunurken Türkiye'de yapılan ilk ve tek anıttır. Burada Ertuğrul Fırkateyni'nde şehit olan iki denizcimizin torunu da aramızdadır. Ertuğrul Fırkateyni'nde 8 Ünyeli denizci şehit olmuş, bir Ünyeli denizci ise yaralı olarak kurtulmuştur. Ertuğrul'u asla unutmayacağız, unutturmayacağız. Bu anıtın yapıldığı alan Kurtuluş Savaşında deniz savunmasının yapıldığı ve topların bulunduğu Topyanı'dır. Burası şehitlerin huzur bulduğu yerdir. Ünye'de bir tarih doğmuştur. Yaşsasın Türk-Japon dostluğu. Yaşasın Ünye-Osimo kardeşliği" dedi. Dernek Başkanı Prof. Dr. Kapıcıoğlu, konuşmasının sonunda Türk-Japon dostluğu adına 4 adet beyaz güvercin uçurdu.

ERTUĞRUL SİNEMA FİLMİ OLACAK

Türk-Japon Dostluğu ve Ertuğrul Fırkateyni Şehitleri Anıtının açılışına katılan Japonya'nın Ankara Büyükelçisi Yutaka Yokoi, Ertuğrul Fırkateyni'nin Türk-Japon işbirliği ile sinema filminin çekileceğini söyledi. Büyükelçi Yutaka Yokoi, anıtın yapımında emeği geçenlere teşekkür ederek, "Türk-Japon dostluğunun temelini oluşturan Ertuğrul Fırkateyni faciasının 124. Yıl dönümü. Bu olay iki ülke arasında dostluğu pekiştirmiş ve gelişmesine neden olmuştur. Türkiye'de ve Japonya'da meydana gelen depremlerde her iki ülkede yardım için ilk gidenlerden ve en uzun süre kalanlardan olmuştur. Ayrıca Ertuğrul Fırkateyni faciasının 125. yıl dönümünde Türk-Japon işbirliği ile Ertuğrul sinema filmi çekilecek. Filmin çekimlerine ise Aralık ayında İstanbul'da başlanacak" diye konuştu.

Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu'nun konuşmasının ardından Japonya'nın Ankara Büyükelçisi Yutaka Yokoi'ye ve anıta katkı verenlere plaket verildi.

Türk-Japon Dostluğu ve Ertuğrul Fırkateyni Şehitleri Anıtı'nın kurdelesi kesilerek açılışı yapılırken töreninin sonunda Türk Japon dostluğu için fidan dikimi ile tören sona erdi.

Türk-Japon Dostluğu ve Ertuğrul Fırkateyni Şehitleri Anıtı, 3 yılda yaklaşık 160 bin lira harcanarak tamamlandı.

SPOR
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...