Davutoğlu: ''Çözüm'de geri dönüşü olmayan noktaya geldik'

Davutoğlu: ''Çözüm'de geri dönüşü olmayan noktaya geldik'

GÜNDEM Haberleri

"Bundan sonra kararlı biçimde gerekli adımları peş peşe atacağız. Ama süreç kamu düzeninin alternatifi de değildir"

Başbakan Ahmet Davutoğlu, önceki gün akşam saatlerinde, Dolmabahçe'deki çalışma ofisinde gazetelerin genel yayın yönetmenleriyle bir araya geldi. Yazılı medyanın yöneticileriyle yeni dönem hakkında sohbet eden Davutoğlu'na, medyadan sorumlu Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, AK Parti Sözcüsü Beşir Atalay ve Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı da eşlik etti.
Yeni Türkiye anlayışını her alanda hayata geçirmek istediklerini dile getiren Başbakan Davutoğlu, düşünce ve haberleşme özgürlüğünü sonuna kadar savunduklarını bu arada medyanın eleştiri hakkına da saygılı olduklarını ifade etti. Bazı kesimlerin medyaya sansür ve sınırlama getirilmek istendiği gibi asılsız iddialarla yurt dışında algı oluşturmak için çabaladığına dikkat çeken Davutoğlu, bunu özellikle Gezi olaylarıyla birlikte yaşadıklarını söyledi.
nbsp;REFORMLAR DURMAYACAK
Başbakan, bu noktada AK Parti iktidarına yöneltilen 'otoriterleşme' ithamının yanlış ve haksız olduğunu vurguladı. AK Parti iktidarının ilk dönemlerde daha reformist bir politika izlediği, ancak sonraki yıllarda bunun durduğu yolundaki eleştirilerin de doğru olmadığına işaret eden Başbakan şöyle dedi: "İktidarımız esas büyük reformları özellikle son yıllarda yapmıştır. Zira ilk dönemlerde daha çok yoldaki engel ve dikenleri temizlemekle geçirmek zorunda kaldık... Hatırlayınız 2007'deki cumhurbaşkanlığı seçimi sırasında genelkurmay nasıl sürece müdahale etmişti!.. Fakat 10 Ağustos seçimlerinde genelkurmay yalnızca kendi işiyle meşgul oldu... Başörtüsü yasağı yeni kalktı. Azınlık vakıflarının malları daha yeni iade edildi vs. Reformları durdurma veya yavaşlatmamız söz konusu değil. Böyle bir yaklaşıma girildiğinde dünyadaki gelişmelere ayak uyduramayız. Artık her yönüyle 'Yeni Türkiye' kriterlerine yoğunlaştık. Bu konuda medya organlarının bizi doğru anlamalarını bekliyoruz."
Avrasya Tüneli, 3. Köprü ve 3. Havaalanı çalışmalarını anlatırken "21. Yüzyıl projelerinin gerçekleştiriyoruz" diyen Başbakan Davutoğlu, "Boğaz'ın 106 metre altından dünyadaki en derin tüneli inşa ediyoruz. En geniş asma köprüyü ve 150 milyon yolcu kapasitesiyle dünyanın en büyük havalimanını yapıyoruz. 14-15 sene önce birileri böyle eserlerin yapılacağını söylese, rüya filan gördüğü düşünülürdü. Oysa bugün bunların hepsi gerçekleşiyor" şeklinde konuştu.
İLK DEFA SANCI ÇEKMEDİK
Türkiye'de ve dışarda, son üç kritik seçim dolayısıyla, bazı çevrelerin kriz ve bunalım tahminleri yaptığını, bu meyanda 30 Mart yerel seçimleri için kimilerinin AK Parti oylarını % 30 civarında beklediklerini hatırlatan Başbakan "Şayet oyumuz %30 olsaydı, bugün nasıl bir Türkiye olurdu artık siz tahayyül edin..." dedi. Davutoğlu şöyle devam etti: "Ama süreç içinde AK Parti'nin kriz yönetme kapasitesi de en net biçimde ortaya çıktı. İktidar partisi genel başkanı ilk defa sancısız biçimde değişti. Cumhurbaşkanlarının görev devir teslimi tarihimizde ilk defa, görkemli şekilde gerçekleşti ve bu da partimizin iki mensubu arasında oldu. Partimizin istişare mekanizmalarının işlemesi sonucunda benim ismim ön plana çıktı. Başka bir isim de olabilirdi. Başbakan olarak atandıktan sonra, toplam 11 saat içinde yeni hükümetin kuruluşunu tamamladık ve aynı hızla ülke meselelerinin çözümü için çalışmalarımızı sürdürdük. Çözüm süreci ve ulusal güvenlik konusunda iki yeni mekanizma kurduk. Bunlar esasen daha önce de var olan ve işleyen mekanizmalardı, daha düzenli ve sürekli hale getirdik..."
HEDEF YENİ ANAYASA
2015 Haziran seçimleri için şimdiden hedefe kilitlendiklerini anlatan Davutoğlu, bu süreci mutlaka yeni bir anayasa ile temellendirmek istediklerini ifade etti ve şöyle dedi: "Zira yeni anayasa artık milletin büyük beklentisi haline geldi. Hatta şartlar elverirse, üzerinde mutabakat sağlanan 60 maddelik kısım, daha önceden Anayasaya monte edilerek, yeni dönem için çok önemli bir altyapı hazırlanmış olabilir. Şayet muhalefet bu konuda olumlu adım atarsa, bu konuda ortak çalışmaya hazırız. Yeni Hükümet Programı 8-10 aylık bir dönem için değil, 2023 hedeflerini gerçekleştirmeye dönük, bunun altyapısını dolduracak biçimde hazırlandı. Bütün meselelerimizi en kapsamlı biçimde takibe almış durumdayız. Buna uygun bir çalışma tempomuz olacak..."
Çözüm süreci konusunda bir soruya cevap verirken Davutoğlu şunları söyledi: "Yapılan yasal düzenlemeyle birlikte, artık geri dönüşü olmayan bir noktaya gelmiş bulunuyoruz. Bundan sonra daha hızlı ve kararlı biçimde gerekli adımları peş peşe atacağız. Ama çözüm süreci kamu düzeninin alternatifi de değildir. Dolayısıyla bu süreçte örgüt içindeki bazı unsurların yapabileceği yasa dışı eylemlere karşı da gereken tedbirler mutlaka uygulanacaktır."

OSMANLI'NIN BEŞİĞİNDE HEDEF ÇİZDİ
Yeniden cihan devleti kuruyoruz

Başbakan Ahmet Davutoğlu, baba ocağı Konya'dan sonra ikinci yurt içi gezisini Osmanlı'nın beşiği Bilecik'e yaptı. Söğüt'te 733'üncü Ertuğrul Gazi'yi Anma ve Yörük Şenlikleri'ne katılan Davutoğlu, burada yaptığı konuşmasında Türkiye'nin cihan devleti olma yolunda ilerlediğini söyledi. Davutoğlu "Bu şenliklerin 100. yılında Osmanlı oba devlete, 200. yılında bir imparatorluğa dö-nüştü. Türkiye Cumhuriyeti devleti de Ahiyan-ı Rum'un, Bacıyan-ı Rum'un torunları, sizlere selam olsun ki hep beraber Türkiye Cumhuriyeti devletinin 100. kuruluş yıl dönümünde burada buluşacağız ve bir cihan devletinin doğuşuna şahitlik edeceğiz. Maziden aldığımız bu ilhamı, Hoca Ahmed Yesevi'nin, Hazreti Mevlana'nın, Emir Sultan'ın, Hacı Bayram-ı Veli'nin, Akşemseddin'in irfanını yer yüzünün her bir köşesine taşıyana kadar bıkmadan usanmadan çalışacağız" dedi.
Törenlere Ahmet Davutoğlu'nun eşi Sare Davutoğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, BBP Genel Başkanı Destici, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam ile çok sayıda kişi katıldı. Kendisine protokol konuşmalarında yer verilmemesini protesto eden BBP lideri Destici, tribünden inerek çimlerin üzerine oturdu. Destici'ye destek veren bir partili, kürsüye çıkıp mikrofonu almak istedi. Başarılı olamayınca da kürsüyü tekmeledi. Eylem tepki çekti. Bir ara AK Partililer ve MHP'liler arasında atışma yaşandı.


Muhalefetten dert yandı
Bahçeli'nin üslûbu sert Kılıçdaroğlu aramadı
Ahmet Davutoğlu, siyasi kutuplaşmanın giderilmesi ve gerilimin düşürülmesi noktasında Başbakan olarak yeni adımlar atıp atmayacağına dair sorulan bir soruya şöyle cevap verdi: "Sayın Cumhurbaşkanımız, yeni dönem için herkese elini uzattı. Ama CHP ne yaptı? Meclis Başkanına doğru o kitabın (Ki, benim indimde kitabın ne anlam ifade ettiğini her zaman dile getiriyorum…) fırlatılmasını hâlâ unutamıyorum. Sayın Devlet Bahçeli yemin törenine katıldığı için bizzat gidip kendisinin elini sıktım. Ama daha sonra konuşmalarında benim için ne ithamlarda bulunduğunu biliyorsunuz... Partimizin olağanüstü kongresinde genel başkan seçildim, Sayın Kılıçdaroğlu beni aramadı. Başbakan olarak atandım gene aramadı. Hani kendisinden destek beklemiyoruz, ama nezaketen insan bir arar değil mi? Ama bakınız ben kendisini CHP kurultayından sonra arayıp tebrik ettim... Sayın Bahçeli kişi olarak çok nazik bir insan. Fakat konuşma metinlerinde ne denli ağır ifadelerin yer aldığını izliyorsunuz. Sayın Bahçeli'nin şahsi nezaketi, parti konuşmalarına da yansımalıdır... Biz hiçbir zaman gerilim ve kutuplaşmadan yana olmayız. Fakat muhalefet partilerinin de bu anlayışta olması gerekir. Siyasi olarak onların muhatabı benim. Cumhurbaşkanımızın siyaset üstü konumuna saygı göstermeleri lazım."


DAVUTOĞLU'NUN ARZUSU
Ülkeyi küresel güç yaptı diye anılmak isterim
Adnan Menderes'in yaptığı yollarla; Demirel'in barajlarla, Özal'ın da Türkiye'yi liberalleştirmekle anıldığını hatırlatan Davutoğlu, "Sayın Erdoğan da milli iradeyi hâkim kılmakla anılacaktır. Bana gelince, 2023 hedefleri çerçevesinde, Türkiye'de evrensel ölçekte demokrasinin yerleştirilmesi ve küresel güç olma hedefinin gerçekleştirilmesiyle anılmak isterim..." dedi.

İSMAİL KAPAN

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...