Doların ateşi yükseliyor

/ Kaynak: DHA
Doların ateşi yükseliyor

Ekonomi Haberleri  / DHA

ABD Merkez Bankası'nın faiz artışına yaklaştığına ilişkin beklentilerle dolar, geçen hafta başlayan tırmanışını sürdürdü.

Doların güç kazanmasıyla zayıflayan altın sekiz ayın en düşük düzeyine geriledi.Küresel piyasalarda güç kazanarak, euro karşısında 1.30 düzeyinin de altına inerek, 1.2957'den işlem gören dolar, Türkiye piyasalarında da güne 1.22 liranın üzerinde başladı. Sabah saatlerinde 1.2237 liraya kadar yükselen dolar, 1.2200 - 1.2210 lira düzeyinde hareket etmeye başladı.Dolar karşısında zayıflayan euro, lira karşısında ise, parite etkisiyle 2.87 liranın da üzerine çıkarak, 2.9 liraya doğru hareket etti.

ABD'de faiz artışıyla küresel ekonomide yavaşlama olacağı öngörüleriyle, jeopolitik gerginliklere karşın petrol fiyatlarındaki düşüş hafta başında da sürdü. Brent ham petrolünün varil fiyatı, talepte zayıflama olasılığına karşılık küresel arzın artmasının da etkisiyle 97 doların altına gerileyerek iki yıldan uzun sürenin en düşük düzeyine geriledi. nbsp;

ABD'den faiz artışı gelebileceği endişeleri en çok altın fiyatlarını etkiledi. Sarı madenin onsu 1,225 dolara kadar gerileyerek, dokuz ayın en düşük düzeyine indi.

KÜRESEL PİYASALAR YENİ HAFTADA FED KARARLARINA ODAKLANDI

Küresel piyasalar, yeni haftada yarın başlayacak ve kararlarını çarşamba günü açıklayacak olan ABD Merkez Bankası (Fed) Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısına odaklandı.

ABD'de hisse senedi piyasaları, değerlenmeye devam ederek 14 ayın en yüksek seviyesini gören dolar endeksi ve yüzde 2,60'ı aşan 10 yıl vadeli tahvil faizlerinin negatif etkisi ile geçen haftayı düşüşle tamamladı. Dow Jones endeksi cuma günü yüzde 0,36 düşüş kaydederken, S amp;P 500 endeksi yüzde 0,60, Nasdaq endeksi yüzde 0,53 değer kaybetti.

Bu hafta, yarın başlayacak ve kararlarının çarşamba günü açıklanacağı FOMC toplantısının piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını ifade eden analistler, faiz artırım sürecine ilişkin işaretlerin aranacağı kararlarda halen aylık 25 milyar dolar olan tahvil alım programının da azaltılmaya devam edileceği tahmin ediliyor.

Avrupa tarafında, İskoçya'nın bağımsızlık referandumuna ilişkin haber ve açıklamalar geçen haftanın en önemli gündem maddesi olarak öne çıkarken, bu hafta da referandum sonucunun takip edileceği belirtiliyor. Avro/dolar paritesi geçen hafta 14 ayın en düşüğü olan 1,2860'ı gördükten sonra genel olarak yatay bir seyir izlerken, hisse senedi piyasaları haftalık bazda yüzde 1 civarında düşüş kaydetti.

Asya borsalarında, yeni haftanın ilk gününde Çin'de açıklanan sanayi üretiminin beklentilerin altında kalmasının negatif etkisine karşın sınırlı da olsa yükselişler dikkati çekiyor.

Yurt içinde geçen hafta küresel piyasalarda dolara olan talebin artmasının etkisiyle TL varlıkları üzerindeki satış baskısının etkili olduğu görüldü. Bu hafta FOMC kararları ve buna bağlı olarak küresel piyasalardaki dolar talebinin piyasaların ana yönü üzerinde belirleyici olacağını ifade eden analistler, bugün yurt içinde haziran ayı işsizlik verisinin takip edileceğini kaydediyor.

Analistler, BIST 100 endeksinin 76.500 seviyesinin orta ve uzun vadeli kritik destek konumunda olduğunu, bu seviyenin üzerinde gelmesi muhtemel tepki alımlarında ise 79.300 ve 80.000 seviyelerinin direnç olarak izleneceğini kaydediyor.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:

10.00 Türkiye, haziran ayı işsizlik oranı
15.30 ABD, New York Fed eylül ayı imalat endeksi
16.15 ABD, ağustos ayı sanayi üretimi
16.15 ABD, ağustos ayı kapasite kullanımı

Ekonomi
Kaynak: DHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...