MÜSİAD yerli otomobil için gaza basıyor

MÜSİAD yerli otomobil için gaza basıyor

Ekonomi Haberleri

MÜSİAD yerli otomobilin üretilmesi için bütün sosyal tarafların katılımıyla 18 Ekim'de Kocaeli'de otomotiv şurası düzenleyecek.

MÜSİAD Otomotiv Sektör Kurulu Başkanı Cengiz Arslan, yerli otomobil üretiminin Türkiye'nin en önemli ideallerinden birisi olduğunu belirterek; büyüyen Türkiye'nin, prestijine yakışan yerli bir otomobil markasına da sahip olması gerektiğini söyledi. Türkiye'nin geçmişte yaşanan bazı ihmaller sebebiyle yakıtlı otomobil üretiminde rakiplerinin gerisinde kaldığını ifade eden Arslan, elektrikli otomobil konusunda rekabetin yeni başladığını, bundan dolayı Türkiye'nin bu konuda söz sahibi olma şansının bulunduğunu dile getirdi. Arslan, "Türkiye artık, kendine güven dahil her unsuru bünyesinde en üst düzeyde bulunduran bir ülke. Kazakistan 'Atilla' ismiyle kendi yerlisinin prototipini yapabiliyorsa, Türkiye de kendi 'babayiğitini' rahatlıkla yapabilir" diye konuştu.
Yerli otomobil projesinin, bu işe gönül vermiş birkaç üreticiden ziyade devlet politikası ve desteğiyle hayata geçebileceğini vurgulayan Arslan, şunları kaydetti: "Zaman çok hızlı akıyor, yerli otomobil konusunda bir an önce somut adımların atılmasından yanayız. 18 Ekim'de bilim adamından bürokratına, üreticisinden pazarlamacısına akıl ve yürek birliği yaparak yerli otomobil için neler yapılabileceğini masaya yatıracağız. Buradan çıkacak sonuçla siyasilerden daha kararlı adımlar isteyeceğiz."

nbsp;MÜSİAD yerli otomobil için gaza basıyor
YENİ ÇAĞ BAŞLADI!
ELEKTRİKLİ FORMULA HEYECANI
Motor sporları dünyası, Çin'in başkenti Beiijng'de düzenlenen ilk FIA Formula-e yarışı sayesinde 13 Eylül'de yepyeni bir çağa adım attı. 200 kW'lik (270 bg) elektrikli motora sahip tek kişilik yarış otomobillerinin katıldığı bu şampiyona "sıfır emisyonlu" araçların araştırılmasında ve geliştirilmesinde önemli bir temel oluşturacak. Sahip olduğu Z.E. serisiyle elektrik motorlu araçlara büyük önem veren Renault, şampiyonadaki on takım tarafından kullanılacak olan Spark-Renault SRT_01E'nin tasarlanmasında uzmanlığını ortaya koydu. FIA Formula-e şampiyonası pek çok alanda ilklere imza atacak. Yarış otomobilleri, takımlar, pistler ve sportif format… Her şeyiyle yeni olan bu rekabet üç temel değer üzerine kurulu: Enerji, çevre ve eğlence.
nbsp;MÜSİAD yerli otomobil için gaza basıyor
Jaguar XE dünyaya tanıtıldı
Jaguar XE, Londra'da Earl's Court'ta çok sayıda yıldızın katılımıyla gerçekleştirilen etkinlikle dünyaya tanıtıldı. Arkadan itiş Jaguar XE; gelişmiş hafif yapısı, özel olarak düzenlenmiş stili, lüks iç tasarımı ve olağanüstü sürüş ve kullanım özellikleriyle spor sedan konseptini yeniden tanımlıyor. 2015 yılında satışa sunulacak XE serisinin en üstünde yüksek performanslı S modeli yer alıyor. XE S modeli, sürücüleri süperşarjlı 3.0 litrelik V6 motorunun tepkileri ve kalitesiyle etkiliyor. 340bg ve 450Nm torka sahip bu yüksek devirli motor vites kulakçıklarıyla sekiz ileri otomatik şanzımana sahip ve sürücüye otomobilin olağanüstü gücüne hemen erişme olanağı sunuyor. 0'dan 100km'ye yalnızca 4,9 saniye içerisinde hızlanan XE S'in elektronik olarak sınırlanmış maksimum hızı 249km/sa. Tüm XE serisine dair ayrıntılı bilgiler Ekim ayında gerçekleşecek Paris Otomobil Fuarı'nda paylaşılacak.

GÜÇ DEYİNCE PEUGEOT 308 GT
Peugeot 308 ve 308 SW modelleri Ağustos sonu itibariyle 146 000 adet siparişle önemli bir ticari başarı elde ettiler. Bu sonuç özellikle araçların tasarımlarına, kalitesine, yenilikçi iç mekan uygulaması olan i-Cockpit'e, yüksek verimlilik seviyelerine, rekor tüketim ve emisyon değerlerine bağlı olarak elde edildi. Car of the Year 2014 ünvanına sahip olan Peugeot 308 ürün gamı, Paris Otomobil Fuarı'nda sergilenecek olan yeni dinamik GT versiyonlarıyla zenginleşiyor. GT versiyonları 1.6 LT HP 205 S amp;S BVM6 ve 2.0L BlueHDi 180 EAT6 olmak üzere 2 güçlü motor seçeneği ile donatıldı.
308 GT, güçlü tasarımı, dikkat çekici performansı, tüketim seviyesi ve üst düzey sürüş deneyimi ile otomobil tutkunlarının kalbini fethedecek.

YENİ OPEL ADAM ROCKS
Opel Adam Rocks, tasarımı, yeni nesil motoru ve kişiselleştirme özellikleri ile dikkat çekiyor. Yeni ve tamamı alüminyum olan üç silindirli 1.0 Ecotec Turbo motor 90 ve 115 olmak üzere iki farklı beygir seçeneği ile sunuluyor ve her iki motor da 1.800 dev/dakikada 170 Nm oranında tork üretiyor. Kaslı görünüme sahip 3 kapılı mini crossover 3.7 metre uzunlukta ve 140 km/s'e kadar hızla giderken 5 saniyede açılan katlanabilir kumaş tavana sahip. Avrupa'da pazara sunulduğundan bu yana 100 bin adetin üzerinde satılan Opel Adam'ın bu yeni mini crossover versiyonu ülkemiz pazarına sipariş üzerine getirilerek satışa sunulacak ve takribi satış fiyatının 55-60 bin TL arasında olacağı tahmin ediliyor.

Araç kiralamada aktif büyüklük 12.3 milyar TL
Türkiye'de araç kiralama sektörü 12.3 milyar liralık aktif büyüklüğe ulaştı. Avis amp; Budget Türkiye Genel Müdür Yardımcısı İnan Ekici, "Türkiye'de henüz yeterince doygunluğa ulaşmadı ve tüketici alışkanlıkları değişmeye başlıyor. Araç kiralama fiyatlarının rekabetçi ortam sebebiyle uygun seviyelerde bulunuyor" diye konuştu. Ekici, sektörün Türkiye'de 40 yıl önce faaliyetlerine başladığını belirterek, "Araç kiralama sektörü bugün toplam 241,5 bin araç parkı ve 12,3 milyar liralık aktif büyüklüğe ulaştı" dedi. Ekici, araç kiralama sisteminin büyümesinde şirketlere kalıcı çözümler sunmasının etkili olduğunu söyledi. Firmaların, kiralama yaparak birçok konuda avantaj sağladığını kaydeden Ekici, kiralama şirketlerinin uzmanlaşmış personelleriyle bu konuda önemli hizmetler sunduğunu dile getirdi. nbsp;

nbsp;MÜSİAD yerli otomobil için gaza basıyor
HAFTANIN OTOMOBİLİ
Alfa Romeo Guilietta
Fiyatı: 67.300 TL'den başlıyor

ARTILARI
Tasarımı çok güzel. İtalyan çizgileri taşıyor ve modanın, tasarımın kalbinin attığı İtalya'nın izleri bu otomobilde çok başarılı olmuş. İçi rahat, malzeme kalitesi güzel, yol tutuşu başarılı. Dinamik farklı ve keyifli bir otomobil. Uzun yolda özellikle otobanda verdiği güven hissi ve süratlenmesi çok başarılı.

EKSİLERİ
Vitesi biraz sert. Büyük ve farklı tasarlanmış vites topuzu güzel fakat kullanım olarak biraz yoruyor. Araç genelde spor bir kullanıma sahip ve bu şehir içinde yorucu olabiliyor. Tasarım olarak bu kadar dikkat çekici olmayan ama yakın bir rakibini daha uygun fiyata alabilirsiniz.

Teknik özellikleri
1.4 litre benzinli, 120 beygir, düz şanzıman, 1.4 litre benzinli,170 beygir ve otomatik şanzıman, 1.6 litre dizel, 105 beygir, düz şanzıman.

Öne çıkan rakipleri:
Volkswagen Golf, Hyundai i30, Opel Astra, Renault Megane, Peugeot 308

BURCU ÇETiNKAYA iLE nbsp;OTOMOBiL nbsp;SEVDASI
SORULARINIZI, MERAK ETTİKLERİNİZİ BİZİMLE PAYLAŞIN
Artık burcu.cetinkaya@tg.com.tr veya Twitter/bbcetinkaya'ya merak ettiğiniz modelleri, sektörün ileri gelenlerine iletmek istediğiniz soruları yazabilirsiniz.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...