Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

İşsizlik rakamları açıklandı

İşsizlik rakamları açıklandı

Ekonomi Haberleri

TÜİK yeni seri verilerine göre, Haziran 2014 döneminde resmi işsiz sayısı da 288 bin artışla 2 milyon 551 bin kişiye çıktı.

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Enstitüsü (DİSK-AR), TÜİK tarafından açıklanan Hanehalkı İşgücü Anketi Haziran 2014 dönem sonuçlarını değerlendirdi. DİSK-AR'ın değerlendirmesine göre, geniş tanımlı işsizlik yüzde 18 ile 5 milyon 168 bin kişiye çıktı.

DİSK-AR'ın değerlendirmesinde, mevsim etkilerinden arındırılmış resmi işsizlik oranı yeni seriye göre yüzde 9.9 ile son 42 ayın zirvesine ulaştı. Böylece, işsizlik oranı ekonomik krizin etkisinin ağır bir biçimde yaşandığı 2009-2010 döneminden sonra en yüksek düzeye yükseldi.

İşsizlik oranı bir önceki yılın aynı ayına göre 1 puan, artış gösterirken, bu durumun ekonomideki yavaşlama ile paralellik göstermesi dikkat çekti. Türkiye ekonomisinde büyüme, 2014 yılının ikinci çeyreğinde yüzde 2.1 ile, kriz döneminden sonraki en düşük düzeyde gerçekleşti.

İŞSİZ SAYISI 5 MİLYON 168 BİN KİŞİ

Değerlendirmede ayrıca, Haziran 2014 döneminde umudu olmadığı için ya da diğer nedenlerle son 4 haftadır iş arama kanallarını kullanmayan ve işe başlamaya hazır olduğu halde bu nedenle işsiz sayılmayanlar yani umutsuzlar da dahil edildiğinde işsizlik oranı yüzde 9.1 değil, yüzde 17.8, işsiz sayısı da 2 milyon 654 bin değil, 5 milyon 168 bin kişi olarak gerçekleşti. Geniş tanımlı işsizlik kadınlar için ise yüzde 24 seviyesine yükseldi.

Kendine uygun tam zamanlı bir iş bulamadığı için çeşitli işlerde 1 saatliğine bile olsun çalışıyor görünenler ile çalıştığı işten memnun olmayıp değiştirmek isteyen çaresizlerin sayısı ise 1 milyon 131 bin olarak gerçekleşti. Çaresizler, umutsuzlar ve resmi işsizlerin toplam sayısı 6 milyon 298 bin oldu. Geniş istihdam içinde umutsuzların, çaresizlerin ve resmi işsizlerin payı yüzde 21.6 düzeyinde.

İŞE BAŞLAMAYA HAZIR OLANLAR KATEGORİ DIŞI

DİSK-AR'ın değerlendirmesinde, Türkiye İstatistik Kurumu'nun Şubat 2014 dönemiyle birlikte yeni bir hesaplama yöntemi ve seri kullanmaya başladığına dikkat çekilerek, bu çerçevede resmi olarak işsiz sayılanların kapsamının da daraltıldığının altı çizildi.

Önceki uygulamada, referans dönemi içinde "son üç ay" içinde iş arama kanallarından en az birini kullanmış ve iki hafta içinde işbaşı yapabilecek durumda olan kişiler "işsiz" olarak değerlendiriliyordu. Yeni uygulamada ise yalnızca "son dört hafta" içerisinde iş arama kanallarından en az birini kullanan ve iki hafta içinde işbaşı yapabilecek durumda olan kişiler "işsiz" olarak ele alınıyor.

Bir önceki seri için geçen yıl Haziran döneminde "diğer" kategori içinde yer alan kişi sayısı 1 milyon 480 bin kişi iken yeni seride mevcut dönem için bu rakam 1 milyon 930 bin olarak gerçekleşti. Böylece, yöntem değişikliği ile 450 bin kişi işsiz kategorisi dışına çıkarılmış oldu.

HAFTALIK ÇALIŞMA SÜRELERİ

DİSK-AR değerlendirmesinde, Türkiye'de emsallerine göre haftalık çalışma sürelerinin çok daha yüksek olduğu bir ülke olduğu belirtilerek, "Avrupa Birliği ülkeleri ile kıyaslandığında haftalık çalışma sürelerindeki fark 12 saati bulmaktadır. Buna göre Türkiye'de 5 kişinin yapacağı işi 4 kişi yapmaktadır. Bir yandan işgücüne katılım oranlarını yükseltirken, öte yandan işsizlik verileri ile mücadele etmenin yegâne yolu, gelir kaybına yol açmaksızın haftalık çalışma sürelerini azaltmaktan geçmektedir" denilerek şu ifadelere yer verildi:

"Bu stratejinin sonuçları Soma'da, Mecidiyeköy'de ve Türkiye'nin dört bir yanında acı bir biçimde görülmektedir. İşsizlikle gerçek mücadele için; haftalık çalışma süresi gelir kaybı yaşanmaksızın 37.5 saate, fazla mesailer için uygulanan yıllık 270 saat sınırı, 90 saate düşürülmelidir. Herkese en az 1 ay ücretli izin hakkı tanınmalıdır. Herkes için iş güvencesi ayrımsız bir biçimde uygulanmalıdır. Sendikal hak ve özgürlükler güvence altına alınmalı, sendikal barajlar kaldırılmalı, herkesin sendika hakkını özgürce kullanabilmesi için gerekli yasal düzenlemeler yapılmalıdır. Taşeronlaşma ve kayıt dışı istihdam engellenmelidir. Kamu girişimciliği ve hizmetleri istihdam oluşturacak şekilde yeniden ele alınmalıdır. Kamuda personel açığı derhal kapatılmalıdır. Kadın istihdamının artırılması ve işsizliğinin azaltılması için işgücü piyasalarındaki cinsiyetçi uygulamalara son verilmeli, ev içi bakım hizmetleri devletin gereken nitelikli, yaygın ve ücretsiz bakım hizmetlerini sağlaması ile kadının üzerinden alınmalıdır."

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...