Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

AGİT gözlem ekibi çatışmanın ortasında kaldı

/ Kaynak: AA
AGİT gözlem ekibi çatışmanın ortasında kaldı

DÜNYA Haberleri  / AA

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) gözlem ekibinin, ateşkes ilan edilen Ukrayna'nın doğusunda çatışmanın ortasında kaldığı bildirildi.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) gözlem ekibinin, ateşkes ilan edilen Ukrayna'nın doğusunda çatışmanın ortasında kaldığı bildirildi.

Donetsk kent merkezinde bulunan bir otelde basın toplantısı düzenleyen AGİT gözlemci grubu yöneticilerinden Alexander Huk, dün akşam saatlerinde Donetsk yakınlarında Ukrayna ordusu ve Rus yanlısı ayrılıkçılar arasındaki süren bir bir çatışmanın ortasında kaldıklarını belirtti.

Huk, 6 kişilik 2 arazi aracından oluşan ekibi ile Donetsk'in doğusundaki durumu incelemek için Debelseva yakınlarında olduğunu ifade ederek şunları söyledi

"Dün saat 18.00 civarında H-24 otoyolu üzerinde Kirovskaya köyü yakındaydık. Köyün kuzeyinde süren yakın çatışmanın ortasında kaldık. Bölgede bulunan Ukrayna ordusu ile Rus yanlısı ayrılıkçılara ait kontrol noktaları arasında sıkışıp kaldık. Bu çatışma sırasında 2 aracımızdan birine havan ya da top mermisi şarapnelleri isabet etti. Araç hareket kabiliyetini yitirdi. Gözlem ekibindeki 6 kişi tek araçla olay yerinden uzaklaştık. Ancak gece 21 sırasında Shaktar ilçesine daha sonra da Donetsk kent merkezine ulaşabildik. Yaşadığımız çok üzücüydü. Üstlendiğimiz gözlem görevi Ukrayna ve Rus yanlısı ayrılıkçılar tarafından da kabul edilmektedir. Minsk'te imzalanan ateşkes protokolünden sonra devam eden gözlem görevimiz yürüten görevlilerimizin içinde bulunduğu tehlike kabul edilemez. Ancak yaşadığımız kötü duruma rağmen gözlem görevimiz Donetsk ve Luhanks bölgelerinde sürecektir. 21 Mart'tan beri yürüttüğümüz görevimize devam edeceğiz."

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Huk, süren çatışmalar ve bombardımanlar hakkında kesin yorumlar yapmaktan kaçınarak şöyle devam etti:

nbsp;"AGİT'in görevi ateşkesin ne zaman bozulduğunu bildirmek değildir. Bizim görevimiz gözlem yapıp bunu rapor etmek. Ateşkes hakkında karar vermek Minsk Protokolü'ne imza atan tarafların görevidir. AGİT, nbsp; Donetsk ve Luhanks'ta 17 farklı noktada gözlemlerini sürdürüyor. Yaşanan son olaydan sonra sahada çalışan ekiplerimizin güvenliğini arttırma çalışıyoruz. Ayrıca Mariupol kentinde 8 ekiple görev yapıyoruz. Ekiplerimizin güvenliklerini ve lojistik desteklerini arttırmaya çalışıyoruz. Son 48 saatte Minsk Protokolü'ne uymayan durumları da rapor ediyoruz. Bu raporları protokole imza atan taraflara da iletiyoruz."

Savaş esirleri konusunda AGİT'in aktif bir görevi olmadığını belirten Huk, "Bu Konuda AGİT'in bir organizasyon görevi yoktur. Bu yine imza sahipleri tarafından organize edilen bir durumdur. Haberdar olduğumuz değişimleri gözlemlemekten başka bir görevimiz yok. Değişimi yapılan savaş esirlerinin tam sayısı hakkında tam bir bilgim yok. Değişimler yapıldıkça güncellemeler yayınlıyoruz. Ayrıca bugün Donestk yakınlarında duyulan bombardımanlar hakkında sınırlı bir bilgimiz var. Çünkü ekiplerimizi güvenlik için tekrardan yapılandırdığımızdan, normal gözlem görevlerimizi askıya aldık" diye konuştu

Öte yandan Donetsk Havalimanı civarındaki çatışmalar iki gündür şiddetini arttırarak sürüyor. Havalimanı civarından gelen şiddetli patlamalar kent merkezinden duyuluyor.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...