Şarjım bitti derdi bitti

Şarjım bitti derdi bitti

TEKNOLOJİ Haberleri

Bilim adamları, akıllı telefon ve tabletlerin en büyük problemine çare buldu. Artık mobil cihazlar, hesap makineleri gibi güneş enerjisiyle çalışabilecek.

Artık mobil cihazlar da hesap makineleri gibi güneş enerjisiyle çalışabilecek. Güneş enerjisi alanında çalışma yapan Melbourne Üniversitesi, İngiliz Bilim Endüstri Araştırması Topluluğu ve Monash Üniversitesinden bilim adamları; 7 yıl boyunca yaptıkları araştırma sonucunda, "hesap makinesindeki gibi elde edilen elektriğin cep telefonu, dizüstü ve tablet bilgisayarları çalıştırmak için kullanılabileceğini" açıkladı. Projenin uygulayıcılarından Dr. Fiona Scholes'un ABC News'e yaptığı açıklamaya göre; güneş enerjisiyle çalışan organik güneş pilleri, üç boyutlu yazıcıdan çıkarılıp taşınabilir cihazlar üzerine entegre edilerek, cihazların elektrik ihtiyacı karşılanabilecek.
ODTÜ Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Raşit Turan, "Organik güneş hücreleri, güneşten gelen ışığı panel içerisinde birtakım işlemlerden geçirerek, elektrik enerjisine çeviriyor. Türkiye'de biz de bunun üzerine yıllardır çalışıyoruz" dedi. Turan, yakın zamanda kıyafetlerin üzerinde, askeri üniformalarda ve çatı gibi zeminlerde de bu çalışmanın kullanılabileceğini vurguladı. ODTÜ Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Çırpan da mevcut güneş enerjisi sistemlerinin güneş ışığını yüzde 8 verimle elektrik enerjisine çevirdiğini söyledi ve bu teknolojinin oranının yüzde 15'e vardığında, Türkiye'deki mobil cihazlarda da kullanılabileceğini ifade etti. Çırpan; Japonya, ABD, Almanya gibi ülkelerin bu teknolojiden en fazla verim elde eden ülkeler olduğunu ifade ederek, Türkiye'de ise deneysel boyutta çalışmaların yürütüldüğünü, günlük hayata uygulama konusunda çalışmalarının devam etiğini aktardı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...