Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Bütçe hedefi tutacak mı?

/ Kaynak: İHA
Bütçe hedefi tutacak mı?

Ekonomi Haberleri  / İHA

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Bütçe noktasında bu sene hedeflerimizi tutturacağız. Zor bir yıl, öngörmediğimiz birçok şok yaşadık" dedi.

Maliye Bakanı Şimşek, Torba Kanun'un Maliye Bakanlığını ilgilendiren maddelerine ilişkin bilgilendirmede bulunmak üzere bir basın toplantısı düzenledi. Vergi Denetim Kurul (VDK) Başkanlığında gerçekleşen toplantıda Şimşek, gazetecilerin sorularını da cevapladı. Kredi derecelendirme kuruluşlarına ilişkin daha önce görüşlerini söylediğini hatırlatan Bakan Şimşek, "Biz kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye ekonomisine yüzeysel değil, hakikaten çok kapsamlı bir şekilde analiz ederek bakmalarını ve bunu yaparken de bir takım diğer sahiklerle bu değerlendirmelerini yapmamalarını doğru buluyoruz ama biz uluslararası piyasalardan borç alan bir ülkeyiz. Tabi ki kredi derecelendirme kuruluşlarının görüşleri önemli. Dolayısıyla bu çerçevede ben inanıyorum ki Türkiye'nin temelleri sağlam, bazı kırılganlık alanlarımız var. Her şey mükemmel değil ama genel olarak baktığınız zaman bugün dünyada kamu maliyesi alanında en güçlü ülkelerden bir tanesi biziz. Borcun milli gelire oranının net olarak veya brüt olarak, oran düzeyi olarak en düşük ülkelerden bir tanesi Türkiye'dir. Bankacılık sektörünün en sağlam olduğu ülkelerden bir tanesi Türkiye'dir. Hane halkı borçluluk oranlarının nispeten düşük olduğu ülkelerden bir tanesi Türkiye'dir. Şimdi tabi ki bir cari açık var ama cari açıkta da önemli bir daralma var. Yani cari açıkta bir azalma var" diye konuştu.


"EĞER BAŞKA TÜRLÜ MÜLAHAZALAR OLMAZSA BEN TÜRKİYE'NİN KREDİ NOTUNDA BU NOKTADA BİR DEĞİŞİKLİK ÖNGÖRMÜYORUM"


"Önümüzde bir tek yeni bir sorun var. O da enflasyonun yükseliyor olması" diyen Şimşek, şunları söyledi:
"Görebildiğim kadarıyla aldığımız tedbirler sayesinde, Merkez Bankamızın duruşu sayesinde şimdi önemli ölçüde çekirdek enflasyondaki artış duruldu. Bu çok önemli. Bir takım şoklar var bizim kontrol edemediğimiz. Mesela gıda fiyatları bir şoktur. Kuraklık var, ayrıca jeopolitik gerginliklerin getirdiği ilave gıda talebi var. Bunu takdir etmek lazım. Kurla ilgili bir etki söz konusu ama sonuçta şuanda bizim için şuanda cari açık ve enflasyon çok önemli hususlardır. Biz enflasyonu mutlaka önce 5 ile 7 aralığına, daha sonra orta uzun vadede yüzde 5'in altına mutlaka indirmeliyiz. Bu Türkiye'de yüksek sürdürülebilir büyümenin ön koşuludur. Cari açıkta bizim büyümemiz için bir hız limitidir. Mutlaka bunu daha yönetilebilir düzeylere çekmemiz lazım. O nedenledir ki 2011'den bu yana biz ciddi bir şekilde tedbir aldık. Yapısal reform yapıyoruz ama takdir edersiniz ki yapısal dönüşüm zaman alıyor. Onun için bu tür konularda açık ve net olarak söylüyorum. Samimi bir analiz, Türkiye'nin kredi notuyla ilgili bir riski son derece düşük olarak değerlendirir. Eğer başka türlü mülahazalar olmazsa ben Türkiye'nin kredi notunda bu noktada bir değişiklik öngörmüyorum." nbsp;İcra ile ilgili soruya Şimşek, "Orada ne kadar erken başvuru, ne kadar taksitlendirme yapılırsa bu yöndeki kolaylıklar hızlı bir şekilde devreye girer" yanıtını verdi.


"BİZİM KALICI OLARAK TÜRKİYE'DE BÜYÜMEYİ, İSTİHDAMI, YATIRIMLARI VE DOLAYISIYLA REFAHI DESTEKLEMEMİZ LAZIM"
2015 bütçesi için alınması gereken önlemlerle ilgili soru üzerine Bakan Şimşek, şunları kaydetti:
"2015 bütçesi henüz çalışmalarımızı bitirmedik. Sayın Başbakan Yardımcımız Ali Babacan'ın başkanlığında şuanda harıl harıl biz orta vadeli program, yani 2015-2017 programını, orta vadeli mali planı çalışıyoruz. Onun üzerine bütçeyi inşa ediyoruz. Bütçe noktasında bu sene hedeflerimizi tutturacağız. Zor bir yıl, öngörmediğimiz birçok şok yaşadık. AB öngörülenden daha düşük büyümeyle karşı karşıya. Bizi doğrudan dolaylı olarak etkileyen Irak'taki kaos, Ortadoğu'daki gelişmeler, yine kuzeyde önemli ticaret ortağımız olan Rusya ile ilgili gelişmeler. Bütün bunlara rağmen, bütün bu şoklara rağmen, iki seçime rağmen, bir mahalli seçim, bir de Cumhurbaşkanlığı seçimi, bütün bunlara rağmen böyle bir yılda Türkiye bütçe hedeflerini tutturacağım diyor. Bundan daha yüksek bir kredibilete kaynağını ben öngöremiyorum. O nedenledir ki Türkiye bugün yüksek enflasyona rağmen çok düşük faizle yoluna devam edebiliyor. Bütün bu çalışmaların sonucunda tedbir ihtiyacı varsa tedbirleri de alırız. Biz popülizm tuzağına düşmeyiz. Çünkü bu millet için, bu memleket için doğrusu budur. Öbür türlü hem kendimizi hem vatandaşlarımızı kandırmış oluruz. Bizim kalıcı olarak Türkiye'de büyümeyi, istihdamı, yatırımları ve dolayısıyla refahı desteklememiz lazım. Bunun da kuralı düşük enflasyon, düşük borç, düşük faiz ve istikrardır. Sihirli bir tek formül vardır. O da reformdur. Küresel şoklara bir miktar daha dayanıklıysak bu son dönemlerde son 11-12 yılda yaptığımız yapısal reformlar sayesindedir."


Şimdi daha çok reform yapma zamanı olduğunu vurgulayan Şimşek, "Ekonomiyi ilgilendiren 25 alanda dönüşüm, değişim programlarına çalışıyoruz. Bin 200'ün üzerinde spesifik tedbir var. Bu tedbirlerin tamamını takvime bağlayacağız. Türkiye tekrar yeni baştan güçlü bir çıkışın arifesindedir. Biz bu reformları, adımları peyderpey önümüzdeki yıllarda alacağız. 2018'e kadar, 2019'a kadar Türkiye'nin yapısal dönüşümünü ikinci, üçüncü nesil reformlarla tamamlamış olmayı ümit ediyoruz" şeklinde konuştu.


"BUNDAN SONRA MALİYE AYAĞINDA NE CEZADA, NE PARANIN ASLINDA, NE DE VADE FARKINDAN VAZGEÇMEYECEĞİZ"
Şimşek, "Vatandaşlar ve mükelleflerimizden istirhamım tabi bu bir kolaylık. Meclisimizin sağladığı bir kolaylık. Bu kolaylıktan yararlansınlar. Bu türden artık beklentilerini de sınırlı tutsunlar. Bundan sonra maliye ayağında ne cezada, ne paranın aslında, ne de vade farkından vazgeçmeyeceğiz. Bundan sonra bu anlamda bir af olmayacak" ifadelerini kullandı.
Ekonomi
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...