Türk şekeri, 3.4 milyar $'lık ihracat için Rusya'da

Türk şekeri, 3.4 milyar  $'lık ihracat için Rusya'da

Ekonomi Haberleri

Rusya; ABD ve Avrupa'ya kota uygulayınca Türk gıda sektörü 3.4 milyar dolarlık pazar için harekete geçti.

Türk şirketleri, Rusya'nın Avrupa ve ABD'ye uyguladığı kota sonrasında açığa çıkan 3.4 milyar dolarlık pazar için harekete geçti. Bu amaçla, Rusya'nın başkenti Moskova'da düzenlenen Dünya Gıda Fuarı'na katılan Türk şirketleri, sadece şekerleme ürünlerinde 3.4 milyar dolarlık alım yapan Rusya pazarından pay almak için ürünlerini sergiledi. Fuarı değerlendiren İstanbul Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Zekeriya Mete, Türk şirketlerinin Rusya pazarına ilgisinin arttığını, fuara katılan firma sayısının 26'dan 36'ya çıktığını belirterek, "Orta Doğu'da yaşanan gerginlik, sektörün ihracatını negatif etkiledi. Bu pazarda kaybettiğimizi Rusya pazarında kapatabiliriz. Rusya'nın ABD ve Avrupa'ya uyguladığı ambargo, Türk şekerleme sektörü için fırsat olacaktır. Rusya hububatta yılda 4.5 milyar dolar, şekerleme ürünlerinde ise 3.4 milyar dolarlık ithalat yapıyor. Bunu değerlendirmeliyiz. Irak, Libya, Yemen gibi ülkelerde azalan ihracatımızı Rusya ile ikame edebiliriz" dedi.
GÜMRÜKTE İNDİRİM GEREK
Rusya'ya hububat sahasına giren mamul ihracatının 2013 yılında 107 milyar dolar olduğunu, şekerli ürünler ihracatının ise 40 milyon dolar olduğunu belirten Zekeriya Mete, "Halbuki Rusya bu iki üründe yaklaşık 10 milyar dolarlık ithalat yapıyor. Bizim rakamlarımız çok düşük. Biz bu yılın ocak-ağustos döneminde hububatta 75 milyon, şekerlemede ise 23 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdik. Kriz döneminde bile Rusya'da fuarlara katıldık. İhraç ürünlerimizle ilgili bir indirim yapılmasını bekliyoruz. Gümrükte indirim gelirse ihracatı ikiye katlarız" dedi. İran'dan Rusya'ya sebze-meyve ihracatında gümrüklerin sıfırlandığını hatırlatan Mete, hükümetten de bu konuda destek beklentilerini dile getirdi. Canan Eraslan MOSKOVA

RUS BASINI BÜYÜK İLGİ GÖSTERDİ
Türk gıda ihracatçıları, önce Türk basını, ardından Rus basını ile bir araya geldi. Toplantıyı Rus gazete, ajans ve televizyonlarından 35 gazeteci izledi. İstanbul Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Zekeriya Mete ve Şekerli Mamuller Tanıtım Grubu Başkanı Hidayet Kadiroğlu, ABD ve Avrupa'ya uygulanan ambargo sonrası Rus pazarı için planlarını anlattı.


'İki ülke de çıkarlarını korumalı'
Zekeriya Mete, Türkiye'nin Rusya'dan yıllık 2.5-3 milyon ton buğday ithal ettiğini belirterek, "Bu konuda en iyi partnerimiz Rusya. Tavuk üreteceksin, yemi Rusya'dan. 3 milyon ton buğday alıyoruz. Karşılığında bizim satışımız çok düşük. Makas çok açık. Yöneticilerimiz, 'biz sizden alıyoruz ama bu makası kapatalım' demeli. Rusya diğer ülkelere kota koymasa da gıda alışverişini bizden yapsın istiyoruz" diye konuştu. Şekerli Mamuller Tanıtım Grubu Başkanı Hidayet Kadiroğlu da 41 çeşit baharattan hazırlanan mesir macununu Rusya'da tanıtarak yurt dışına çıkardıklarını, çok beğenildiğini söyledi. Kadiroğlu, lojistik yakınlık, maliyet ve Türk sanayicisinin yurt dışı pazarlardaki hareket kabiliyeti sayesinde Rusya'ya kalite ve hizmet anlamında en iyiyi sunabileceklerini ifade etti.





UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...