Bulgur, BM'ye açılıyor

Bulgur, BM'ye açılıyor

Ekonomi Haberleri

Bulgur üreticisi firmalar, "yardım kolilerinde bulgurun da yer alması için" BM yetkilileriyle görüşecek. Hedef, 100 milyon kişiye bulgur ulaştırmak.

Türkiye, milli gıdalarından "bulgur" için uluslararası atağa kalktı. Besin değeri, lezzeti, dayanıklılığı ve fiyatıyla dikkat çeken bulgur konusunda Birleşmiş Milletler'de (BM) kulis çalışması yürütülecek. Tıpkı pirinç gibi, bulgurun da yardım paketlerine girmesi gerektiğini düşünen Makarna, Bulgur, Bakliyat ve Bitkisel Yağlar Tanıtım Grubu'ndaki firmalar, BM yetkilileriyle konuyu masaya yatıracak. Bulgur üreticisi firmaların, önümüzdeki günlerde İtalya'ya giderek BM Satın Alma Komisyonu yetkilileriyle görüşmesi planlanıyor. Görüşmede, "Yardım kolilerinizde bulgura da yer verin. Kolilerdeki gıdalara göre çok daha ucuz, dayanıklı. Stoklanabilir özelliği var ve böceklenme gibi riskleri yok. Ayrıca besin değeri ve lezzetiyle de amacı karşılayacak bir gıda. Kolilerinizde pirinç var da, neden bulgur yok" denilecek. Son yıllarda yürütülen tanıtım atağıyla birlikte dünyanın dört bir yanına gönderilen bulgur, dünyada da tanınan bir gıda haline dönüşmeye başladı. Türkiye, 1 milyon ton yıllık bulgur ihracatıyla dünyada lider pozisyonunda bulunuyor.

AB'YE DE GİDİYOR, ORTA DOĞU'YA DA
Bulgurun en çok gönderildiği ülkeler arasında Irak ilk sırada yer alıyor. Belçika, Suriye, Almanya, Suudi Arabistan, İsrail, Ürdün, İngiltere de listede bulunuyor. Eğer BM tarafından yardım kolilerine konulması kararlaştırılırsa, bulgur 100 milyon kişiye daha ulaşmış olacak.

Oğuzhan ŞAHİN

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...