Yiyerek stres atın!

Yiyerek stres atın!

SAĞLIK Haberleri

Gelin sonbahar depresyonunun yol açtığı stresi besinlerle aşalım.

Yaz günleri yavaş yavaş yerini daha serin ve yağmurlu bir döneme bırakıyor. Hem yaz tatilinin ardından yoğun bir iş, okul ve sosyal yaşam temposuna girmek hem de artık bilimsel bir gerçek olan "sonbahar depresyonu" sebebiyle daha stresli günler bizi bekliyor. Beslenme uzmanları bu stresli günleri atlatmak için yediklerimizden destek alabileceğimizi hatırlatıyorlar. Günlük hayatın değiştirilemez bir parçası olan stresin kontrol edilemediği zaman hastalık meydana getirdiği durumlarını atlatmak için her gün yediklerimize ilave besin desteği ile bu ara dönemi daha rahat atlatmak mümkün.
Böylece kontrolsüz stresin yol açtığı uyku düzeninde bozulma, sinirlilik, baş ağrısı, bağırsak faaliyetlerinde düzensizlik, sindirim problemleri, iştahsızlık veya aşırı yeme, migren ile çeşitli cilt rahatsızlıkları gibi sağlığımız üzerinde birçok olumsuzluğu ortadan kaldırabiliriz. Acıbadem Etiler Tıp Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Melis Torluoğlu, sonbahar depresyonunu azaltmak için neyi ne kadar yemek gerektiğini şöyle sıraladı:
Yumurta: Kaliteli bir protein kaynağı olan yumurta içeriğindeki B6 vitamini ile birlikte seratonin hormonu salgısına destek oluyor. Ne kadar yiyelim? Haftada 2-3 kez haşlanmış olarak ve omlet şeklinde veya salatalara ilave ederek yiyebilirsiniz.
SOFRADA RUŞEYM'İ UNUTMAYIN
Ruşeym ekmeği: Ruşeym buğdayın çok değerli bir kısmını oluşturuyor. Buğdayın öz ve çekirdeği olarak da biliniyor. Vitamin ve mineral değerlerine bakıldığında içeriğinin oldukça zengin olduğu görülüyor. Magnezyum, çinko ve krom gibi birçok minerali içermesi sayesinde sinirlilik ve gerginlik halini yatıştırmada önemli rol oynuyor. Bu nedenle diğer ekmek türleri arasında dönüşümlü olarak sofraları süsleyebiliyor. Ne kadar yiyelim? Enerji ihtiyacınıza göre günlük birkaç dilim tüketebilirsiniz.
Koyu yeşil yapraklı sebzeler: Mevsimine uygun olarak tüketilen maydanoz, roka, tere, ıspanak, pazı ve lahana gibi sebzeler, içeriklerindeki yoğun magnezyum sayesinde stresi azaltıcı etkiye sahipler. Avustralya' da yapılan bir çalışmada; magnezyum alımındaki artış ile depresyonun azaldığı ortaya konulmuş. Ne kadar yiyelim? Yeşil yapraklı sebzeleri her gün mutlaka salata ya da sebze yemeği şeklinde yemeye özen gösterin.
Somon balığı: Omega 3 yağ asitlerinden oldukça zengin bir kaynak olan somon balığı kortizol ve adrenalin gibi hormonlarının salgısını artırarak stresle savaşmaya yardımcı oluyor ve bağışıklık sistemini destekliyor. Ne kadar yiyelim? Gün içinde yaşayabileceğiniz stresi azaltmak ve mevsim geçişlerinde bağışıklık sistemini desteklemek adına haftada 2-3 kez enerji ihtiyacına göre yaklaşık 120-150 gr somon yiyebilirsiniz.

Enerji deposu ikili Türk kahvesi ve çikolata

Yapılan çalışmalar, sabah saatlerinde içilen kahve ile birlikte alınan bir şeker kaynağının konsantrasyon kabiliyeti ile düşünce kabiliyetini geliştirdiğini, stresi uzaklaştırdığını gösteriyor. Yapılan çalışmalar aynı zamanda Türk kahvesinin pişirme tekniği sayesinde diğer kahve çeşitlerine göre nbsp;antioksidan kapasitesinin daha yüksek olduğunu ve strese bağlı vücutta oluşan zararlı maddeleri uzaklaştırdığını gösteriyor. Ne kadar tüketebilirim? Dikkati belirli bir yöne odaklamak, zihinsel kabiliyetinizi artırmak ve günlük rutin işlerinizi verimli bir şekilde gerçekleştirebilmek için sabah saatlerinde 1 fincan şekersiz Türk kahvesi ile birlikte kakao yüzdesi yüksek 20-40 gr kadar bir bitter çikolata (en az yüzde 70 kakao içeren) yiyebilirsiniz.



Uykusuzluğa?muz, doğal yatıştırıcı?kivi
Muz, içeriğindeki magnezyum ve potasyum sayesinde kasların düzenli çalışmasına ve kontrol edilmesini sağlarken, strese bağlı oluşabilecek yorgunluk ile uykusuzluk halinin üstesinden gelmeye yardımcı oluyor. Ne kadar yiyelim? Şeker içeriği yüksek bir meyve olduğu için günde 1 adetten fazla tüketmeyin. Yanında da mutlaka fındık, ceviz, badem, süt ve yoğurt gibi kan şekerinin dengelenmesini sağlayan bir besin yiyin.
Kivi, C vitamininin önemli bir kaynağıdır. C vitamini, adrenalin oluşumunda görev alıyor ve stresli durumlarda tüketimi artıyor. Stresin ağır bastığı dönemlerde yatıştırıcı etkisinden yararlanmak için beslenmemize kiviyi katalım. nbsp;Ne kadar yiyelim? C vitamininin en iyi kaynaklarından biri olan kivi günde1-2 porsiyon yenmelidir.


Ziyneti Kocabıyık

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...