Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Amazon ormanlarına bu dev kuleyi dikiyorlar!

Amazon ormanlarına bu dev kuleyi dikiyorlar!

TEKNOLOJİ Haberleri

Brezilya ve Almanya, Amazon ormanlarının saldığı karbondioksidi bu ilginç kule ile ölçecek!

Dünyadaki küresel ısınmanın doğru ölçümü, bilim insanlarının analizleri için çok büyük önem taşıyor. Bu sırada bilim insanları çok farkında olmadığımız bir karbondioksit kaynağına da gözlerini diktiler: Ormanlar.

Ormanları her ne kadar oksijen kaynağı olarak biliyorsak da, ormanlar aynı zamanda günün belli saatlerinde karbondioksit de üretiyorlar. Bu karbondioksit elbette daha sonra oksijen üretmek için tekrar kullanılıyor ancak bilim insanları dünyanın dev ormanlarının ne kadar karbondioksit ürettiğini ve bunun ne kadarını besin olarak tekrar tükettiğini anlamaya çalışıyorlar.

bu araştırmayı tek bir ağaç üzerinden laboratuvar şartlarında gerçekleştirmek de mümkün ancak laboratuvar dışında, gerçek şartlardaki etkisini tahmin etmek kolay değil. Bu nedenle geçtiğimiz aylarda Sibirya'nın dev ormanlarının ortasına 30 metrelik dev bir kule dikildi. Eyfel Kulesi'nden daha yüksek olan bu kule, çok geniş bir bölgedeki karbondioksit ölçümlerini sağlıklı yapmaya yardımcı oluyor.

Şimdi aynı kuleden Brezilya'daki Amazon Ormanları'nın ortasına da dikiliyor. Böylece Amazon Ormanları'nın çok önemli bir kısmındaki karbondioksit ölçümleri ve bu karbondioksit tabakasının ne kadar yükseldiği, rüzgarlar veya yağmurlar ile nasıl etkilendiği gibi veriler dikkatle incelenecek.

Chip

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...