Mesele ana dil değil! Hâlâ anlamadın mı?

Mesele ana dil değil! Hâlâ anlamadın mı?

GÜNDEM Haberleri

Doğu'da "Kürtçe okul" provokasyonu sürüyor. Halbuki MEB'e başvurup özel okul şartlarını yerine getirseler problem çıkmayacaktı.

Çözüm sürecini sabote etmek için yasa dışı Kürtçe okul açıp sonra da "Devlet izin vermiyor" yaygarası koparan terör örgütü yandaşları, Doğu'da 4 günde 23 eğitim yuvasını yaktı. Diyarbakır, Şırnak ve Hakkari'de izinsiz açılan Kürtçe okullar kapatıldı ancak göstericiler her defasında mührü söküp olay çıkardı. Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve Kürdi-Der'in "boykot" çağrısı işe yaramasa da gerilimi artırdı. Oysa son demokratikleşme paketinde özel okullar eliyle başta Kürtçe olmak üzere birçok dil ve lehçede eğitim verilebilmesinin önü açılmıştı. Hükümetin uygulamaya koyduğu düzenlemelere rağmen resmi prosedürün izlenmemesi ve Milli Eğitim Bakanlığı'ndan izin alınmadan bu okulların açılması "çözüm sürecini baltalamak" şeklinde yorumlandı.
Diğer taraftan Türkçe haricinde bir dilde eğitim verilebilmesi için okul açmak yetmiyor. Kürtçe seçmeli dersten farklı olarak matematik, fizik, kimya ve biyoloji gibi alanlarda ders kitaplarının hazırlanması lazım. Farklı bir dilde branş derslerinde eğitim verecek öğretmen de yok. Öğrenci bulmak bir başka sıkıntı. Mezun olan öğrencinin alacağı diplomanın denkliğinin nasıl sağlanacağı ve nerede istihdam edileceği belirsizliğini koruyor.
Gökhan Kaya ANKARA



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...