Alzheimerile mücadelede unutmamak için aklınızı daha fazla kullanın!

Alzheimerile mücadelede unutmamak için aklınızı daha fazla kullanın!

SAĞLIK Haberleri

Kanser ve kalp hastalıklarından sonra en sık görülen hastalık olan alzheimer, yaşlanan dünyayı tehdit ediyor.

2050'de yaklaşık 110 milyon alzheimer hastasının olacağı tahmin ediliyor. Alzheimer'dan korunmak için çocuklarınızı evlendirdikten ve emekli olduktan sonra içinize kapanmayın, el işi yapın, bulmaca çözün, yeni arkadaşlar edinin, nbsp;torunlarınızla oynayın… nbsp;
Yaşla birlikte görülme sıklığı artan alzheimer'dan korunmanın en önemli yolunun beyni çalıştıracak faaliyetlere ağırlık vermek ve sosyal iletişimi güçlü tutmak olduğu bildirildi. Yaşlılarda kalp ve kanserden sonra en sık görülen hastalık olan alzheimer'ın yaşlılığın doğal bir sonucu olarak görülmemesi gerektiğini belirten uzmanlar, alınacak bazı küçük önlemlerle ortaya çıkışının daha ileri yaşlara ertelenebileceğini hatırlatıyorlar.
Türkiye'de yaklaşık 400 bin alzheimer hastası olduğunu ve nüfusun yaşlanması sebebiyle 2030 yılında bunun iki katına çıkacağını söyleyen Türk Nöroloji Derneği Üyesi ve Türkiye Alzheimer Derneği Ankara Şubesi Başkanı Prof. Dr. Esen Saka Topçuoğlu, hastalığın sebebinin tam olarak bilinmediğini belirterek "Alzheimer, beyinde protein birikmesi sonucu beyin hücrelerinin birbiriyle bağlantılarının bozulmasıyla ortaya çıkmaktadır. Ancak bazı risk faktörleri de vardır. Tedavisiz hipertansiyon, şeker hastalığı, yüksek kolesterol alzheimer riskini artırmaktadır. Ağır depresyon, sigara içmek ve kafa travmaları da risk faktörüdür" dedi.

KADINLARDA DAHA FAZLA

Alzheimer'ın kadınlarda erkeklere göre daha sık görüldüğünü belirten Prof. Dr. Saka, östrojen hormonunun koruyucu bir etken olduğunu ve bu hormonun menopoz döneminde azalmasıyla birlikte kadınlarda görülme sıklığının arttığını ifade etti. 65 yaşından sonra ortaya çıkan ve her 5 yılda bir ortaya çıkma riski ikiye katlanan hastalığın 80'li yaşlarda 10 kişiden 4-5'inde görüldüğünü söyleyen Prof. Dr. Saka, "Hayat tarzı değişiklikleri ile hastalığın ortaya çıkışını ileriki yıllara aktarmak mümkün. Hastalık aynı zamanda damarlarla da ilgili olduğu için kan şekeri, yüksek tansiyon, yüksek kolesterolü kontrol altında nbsp;tutmak, düzenli egzersiz yapmak, sigaradan ve stresten uzak durmak, var olan depresyonu tedavi etmek gereklidir. Beyni meşgul edecek faaliyetlerin de alzheimer'dan koruduğu bilinmektedir. Bunun için emeklilik döneminde eve kapanmamak, yeni hobiler edinmek, bol bol bulmaca çözmek, yeni arkadaşlar edinmek, eş-dost ve akrabalarla iletişimi sürdürmek ve torunlarla zaman geçirerek onların gözünden dünyayı anlamaya çalışmak faydalıdır" diye konuştu.
Türkiye Alzhemier Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Haşmet Hanağası ise korunmanın erken yaşlarda başlaması gerektiğini belirterek, "Bu yıl Dünya Alzheimer Kongresi'nde sunulan bulgulardan biri de orta yaşlarda daha fazla bulmaca çözen, akıl oyunları oynayan kişilerin beyinlerinin daha hacimli olduğu ve bu kişilerin zihinsel kabiliyetlerinin daha yüksek olduğudur" dedi.


DİKKATE ALIN
Alzheimer'ın 10 uyarıcı belirtisi

Bir bunama hastalığı olan alzheimer'ın erken tanı ve tedaviyle şansı varken ortaya çıkan unutkanlıkların 'Bu yaşta bu kadar olur' diyerek geçiştirilmesinin çok sakıncalı olduğunu söyleyen Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Oğuz Tanrıdağ, hastalığın nbsp;belirtilerini şöyle sıralıyor:
- Gündelik hayatı etkileyen unutkanlıklar: Özellikle yakın dönemi ilgilendiren randevu, toplantı, alışveriş listesi ve diğer her türden bilgiyle ilgili unutkanlık.
- nbsp;Planlama ve hesaplama zorlukları: Faturalar, yemek tarifleri, işlerin sırası ve süresiyle ilgili yaşanan zorluklar.
- nbsp;Evin düzeniyle ilgili karışıklık, eşyaların nasıl kullanıldığıyla ilgili bilgilerin hatırlamasındaki zorluk.
- Hiçbir şeyden zevk almama.
- nbsp;Zamanla ve yerlerle ilgili yaşanan kafa karışıklığı: Düzenli gidilen dükkânların, caminin, işyerinin bulunamaması. Günün saatlerini, günleri, ayları karıştırma. Evin odalarını karıştırma.
- Görüntüleri algılama zorluğu: Bu zorluk hem yazıları okumada hem de şekil algısındaki bozuklukla ortaya çıkar.
- Konuşma ve anlamada zayıflama: Kelime sayısında azalma, anlam kaymaları görülebilir.
- Eşyaları olağan yerlerinden farklı yerlere koymak ve unutarak yakınlarını hırsızlıkla suçlama.
- Yargılama ve karar vermede güçlük.
- Sosyal aktivitelerden çekilme.
- Kişilik ve davranış değişiklikleri. Eli açık biriyken cimri birine, tersi biriyken savurgan birine dönüşmek.


Ziyneti Kocabıyık

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...