Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

1.5 milyon kişi hac için bekliyor

/ Kaynak: AA
1.5 milyon kişi hac için bekliyor

GÜNDEM Haberleri  / AA

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Görmez Hacca gitmek için sırada bekleyen kişi sayısını açıkladı.

Diyanet İşleri Başkanlığı'nca, Mekke'deki Hac İdare Merkezi'nde bayramlaşma töreni düzenlendi. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Beşir Atalay ile bazı milletvekilleri ve hacıların katıldığı törende bir konuşma yapan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, hac ibadetinin önemine değindi.
Haccın "en yüce gaye" anlamına geldiğini ve yürümeyi ibadete dönüştürdüğünü ifade eden Görmez, herkesin Kurban Bayramı'nı tebrik etti.
Konuşmasında Kabe'deki genişletme çalışmalarına da değinen Görmez, Suudi Arabistan'da son iki kral döneminde, 1980'lerden itibaren çok şeyler yapıldığını söyledi.
1970'li yıllarda bile Kabe'nin etrafında kum bulunduğunu ve insanların o kumda yürüdüğünü, sonra büyük gelişmeler yaşandığını aktaran Görmez, "Geçenlerde de bir vesileyle ifade ettim. Son yıllarda burada 3-4 milyona göre planlamalar yapıldı, oysa bugün 15-20 milyon civarında ihtiyaç var. Sadece Türkiye'de sırasını bekleyen vatandaşlarımızın sayısı 1,5 milyon. Böyle olduğu için tabii mekan da çok dar" diye konuştu.


"Vesilelerin gayeyi gölgelemesi"
Bazen vesilelerin gayeyi gölgeleyecek derecede problem oluşturduğunu, belki bunun üzerinde düşünmek gerektiğini anlatan Görmez, bütün İslam ülkelerinin de bu konuda kafa yorması gerektiğini bildirdi.
Arafat, Müzdelife ve Mina'nın mutlaka yeniden ele alınması gerektiğini vurgulayan Görmez, buna karşılık Cemerat'taki yeni şeytan taşlama yerinin çok güzel yapıldığını, onun da nice insanlar öldükten sonra gerçekleştirildiğini kaydetti. nbsp;
"İyi ki gayrimüslimler gelip burayı görmüyor, Müslümanların o hali, o toz toprak içerisinde orada yatmaları..." diyen Prof. Dr. Görmez, şöyle devam etti:
"Oranın güzelleştirilmesi, harika bir peyzaj ile çok güzel bir mekana dönüştürülmesi öyle zor bir şey değil ama maalesef bunlar olmuş değil. İnşallah Müslümanların ortak aklıyla yeniden düşünülür. Bu ibadeti daha güzel bir şekilde ifa etme imkanına sahip oluruz. Büyük oranda şehir planlamasıyla ilgili sorunları var, o kalabalığının aynı anda Kabetullah'a gelmesi isteniyor, birkaç giriş noktası var. Bütün araçlar yığılınca saatlerce insanlar beklemek zorunda kalıyor."


Türkiye'nin organizasyon başarısı
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Beşir Atalay da bu yıl Hacc-ı Ekber hükmündeki bir haccı tamamladıklarını söyledi.
Hacıların ve Türkiye'deki vatandaşların bayramını tebrik eden Atalay, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye'nin büyük bir organizasyon gerçekleştirdiğini, buraya gelince bunun daha iyi anlaşıldığını dile getirdi.


Beşir Atalay, şöyle konuştu:
"Türkiye disiplin olarak, temizlik olarak, şartlar olarak mukayese ettiğinizde en iyisini gerçekleştiriyor burada. Ev sahibi ülkenin yapması gereken çok şey var. Bu mübarek beldenin, Harem'in ümmetin ortak aklıyla, çağın son gelişmeleriyle daha rahat hac yapar hale getirilmesi mümkün."
CHP Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt de hac organizasyonunun, tüm İslam ülkelerinin katkılarıyla ve olimpiyat mantığıyla gerçekleştirilmesi gerektiğini kaydetti.


GÜNDEM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...