"Çözüm sürecinde silahlar toprağa gömülmeli"

/ Kaynak: İHA
"Çözüm sürecinde silahlar toprağa gömülmeli"

Politika Haberleri  / İHA

Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Şanlıurfa'da çözüm süreci hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Kurban Bayramı'nı Bursa'daki ailesinin yanında karşılayan Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, bayramın ikinci gününde ise Şanlıurfa'ya gelerek, bölge insanı ile bayramlaştı.
Sandalyeye çıkarak konuşan Bakan Çelik, çözüm sürecinde silahların toprağa gömülmesi aşamasının geldiğini belirtirken, Ortadoğu'da ise büyük bir oyun oynandığını, Türkiye'nin ve bölge insanının bu oyunu bozacağını kaydetti.
AK Parti Şanlıurfa İl Teşkilatı tarafından düzenlenen bayramlaşma programına katılan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, çözüm süreci ve Ortadoğu'da yaşananlar ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Sandalyenin üzerine çıkarak konuşan Çelik, ülkenin ve Şanlıurfa'nın herkesi üzen, yürekleri dağlayan, bölgeyi sıkıntıya sokan gelişmelerle karşı karşıya bulunduğunu söyleyerek, Şanlıurfa ve Suruç halkına süreçte gösterdikleri dayanışma, birlik, beraberlik ve örnek davranışları nedeniyle teşekkür etti
Bölge insanının yanı sıra göç eden Suriyeliler için imkanlarını seferber eden tüm kurum ve kuruluşlara da teşekkür eden Çelik, ırk, mezhep ve din ayrımı yapılmaksızın herkesin imkanlardan faydalandırıldığını kaydetti. Çelik, "Gerek Telabyad'dan, gerek Rasulayn'dan, son dönemde Kobani'den gelen kardeşlerimiz, Arap'ı, Kürt'ü, Ezidi'si, Musevi'si, Hristiyan'ı, hiçbir ayrım gözetmeksizin Türkiye Cumhuriyeti hükümeti ve devleti olarak, herkese kucağımızı açtık. Herkesi bağrımıza bastık. 150-200 bin kişiyi alamayan sözüm ona çağdaş ülkelere karşı insanlığı göstermek için 1.5 milyonun üzerinde kardeşimizi topraklarımıza aldık. Ve sıcak şemsiyemizin altına aldık. Böyle bir güçlü devletimiz var. Böyle bir medeniyetin mensuplarıyız" dedi.


ÇÖZÜM SÜRECİ
Türkiye'nin 12 yıllık AK Parti iktidarı ile devlet anlayışının değiştiğini anlatan Çelik, devlet anlayışında değişiklik ile çözüm sürecine geçildiğini kaydetti. Çelik, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Devlet anlayışımız, eskiden olduğu gibi vatandaşı dikkate almayan, vatandaşa tepeden bakan bir devlet anlayışı değil. Hizmetkar devlet anlayışını, Türkiye bu dönemde kucakladı, geçekleştirdi. Bu vatandaş ile birlikte devleti ve milleti yönetme anlayışından dolayı çözüm süreci geldi. Eğer milleti hiçe sayan, millete tepeden bakan iktidar olsaydık; çözüm değil, milleti hiçe sayan politikalara devam ederdik. Ama bunu yapmadık. 77 milyon, bütünlük içerisinde milletin taleplerini dikkate alan bir yönetim anlayışı sergileyeceğiz dedik. Çok şükür bunu gerçekleştirdik. Arkasından kronik sorunlarını çözmek için çalışmalarımıza başladık."
Çözüm sürecinde silahların toprağa gömülmesi gerektiğini savunan Çelik, "Şimdi diyoruz ki haklar mı? Evet. İmkanlar mı? Evet. Yatırım mı? Evet ama silahlara elveda, silahlar toprağa gömülecek, silahtan tetikten eller çekilecek. Bu çerçevede atılması gerek birçok adımı attık, atmaya da devam edeceğiz ama silah kabul edilemez. Yeteri kadar bu bölgede sıkıntılar ve çekilmiş çileler var. Kendi bünyemizde etle tırnak olmuş, Kürt'üyle, Türk'üyle, Arap'ıyla kardeşlerimiz arasında kesinlikle artık silah konuşulmamalı. Aramızda dostluk, barış, sevgi kardeşlik olmalı. Kimin annesinden doğarken ne hakkı varsa onu helal bir şekilde almalı. O hakkını da kullanmalı kardeşlerim" diye konuştu.


ORTADOĞU'DA YAŞANANLAR
Çelik, Ortadoğu'da yaşananların sorumlularının ise despot liderlere yol verenler olduğunu kaydetti. Çelik, "Bölgede cereyan eden hadiseler. Neden bu sıkıntılar oluyor. Neden Arap kardeşlerimiz, şimdi Türk kardeşlerimiz Türkiye'ye sığınmak zorunda kaldılar. Çünkü yıllarca Esad'ın rejimlerine göz yumanlar, onları, o despot lideri orada oturtanlar, Saddam'ı orada oturtanlar, Maliki'yi orada oturtanlar, mezhep savaşlarını körükleyen, tabii ki neticesinde böyle bir Ortadoğu'yu oluşturacaklardı. Şimdi karşımızda maalesef kan, kan, kan… Onun dışında bir şey üretmeyen Ortadoğu var. Esas sorumluları orada oturtup, orada iktidar ol diyenlerindir" şeklinde konuştu.
Bugün de önceki yıllara benzer bir oyunun oynandığını ima eden Çelik, "Bugün de çok garip bir şey var. Kırıp döken terör örgütleri bu büyük silahları, uçak savarları, tankları kimden alıyor? Allah aşkına kim veriyorsa kessin onları, bu ateş biter. Onun için çok dikkatli olmamız gerekiyor Şanlıurfalılar. Türkiye ve bölge üzerinde çok büyük oyunlar var. Bu oyunları bozmak bizlerin görevidir. Hiçbir kardeşimizle problemimiz yok, et ve tırnak gibiyiz. Herkesle bir ve beraber yaşıyoruz, yaşama konusunda taahhüdümüz var. Birileri Türkiye'nin ve bölge insanının başına sorun açmaya çalışıyor. Onun için sayın Cumhurbaşkanımız, sayın Başbakanımız, hükümetimiz kılı kırk yararak ince bir çizgi izliyor. Burada siyasetin hassas bir denge üzerinde gitmesi gerekiyor" dedi.


Başta Suriye ve Irak'taki IŞİD tehdidi bulunduğunu belirten Çelik, "Tehdit var mı? Var. Buna karşı tedbirler alınıyor mu? Alınıyor, bunda hiç kimsenin kuşkusu olmasın" diye devam etti.
Ortadoğu'da yaşananların durdurulması için kürsel güçlerin yeterli düzeyde müdahil olmadığını savunan Çelik, açıklamalarını şöyle sürdürdü: "Sözüm ona koalisyon güçlerinin bugün neler yaptıklarını görüyorsunuz. Bu vahşetin durdurulmasıyla ilgili ne olup bittiğini ibretle izliyorsunuz. Neticede insanlar Türkiye'ye göç etmeye devam ediyorlar. Eğer bir müdahale varsa bunun kesilmesi gerekiyor. Ama sadra şifa olmuyor. Demek ki bir yanlışlık var. Türkiye Kimin eli kimin cebinde olduğu belli olmayan böyle bir ortamda dikkatli bir siyaset, çizgi izliyor. Kendi bünyemizde vatandaşları bağrımıza basarken diğer taraftan da, herhangi bir şekilde Türkiye'yi maceraya itecek bir politika izlenmemesi için çok akli selim politika izliyoruz."
Çelik, AK Parti'nin deneyimli lider ve kadrolarının Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni bugüne kadar ki süreçlerde aklı selim olarak yönettiğini ve bundan sonra da akıllı bir şekilde yönetmeyi sürdüreceğini ifade etti.


HEDEF GAZİANTEP'İ YAKALAMAK
Bölgede yapılacak sağlık yatırımları hakkında bilgiler veren Çelik, yerel yönetimler ve merkezi hükümet imkanları ile bölgede yapımına başlanan çalışmaların hedefinin ise gelişme anlamda Gaziantep'i yakalamak olduğunu kaydetti. Şanlıurfa'nın bölgenin incisi olacığını vurgulayan Çelik, şöyle devam etti:
"Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi'nin 4-5 aydır takımı ve sistemi kurmak için çalışma içerisinde. Büyükşehir belediyesi, önümüzdeki dönem ulaşım ve kentsel dönüşüm anlamında atağa kalkacağını ve Şanlıurfa bölgenin incisi kent haline dönüşecek. Gaziantep'e yaklaşıyoruz. Bunu nereden anlıyoruz. Bunu da 2 organize sanayisinin dolmasından, üçüncü organize sanayisinin tahsislerine başlanılmasından anlıyoruz. 2 ve 3. sanayi bölgeleri ile birlikte 10 bin olan çalışan sayısı 20 bine ulaşacak."
Programa katılanlarla tek tek bayramlaşan Çelik, Suriyelilerin kaldığı Yatılı İlköğretim Bölge Okulu'na hareket etti.

Politika
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...