Yavru caretta carettalar denizle buluştu

/ Kaynak: AA
Yavru caretta carettalar denizle buluştu

YAŞAM Haberleri  / AA

Caretta carettaların önemli üreme merkezlerinden Ortaca ilçesindeki İztuzu Plajı'nda yavru çıkışları sona erdi.

Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi (DEKAMER) Müdürü Prof. Dr. Yakup Kaska, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ağustos ortasında bırakılan yumurtalardan son yavruların çıktığını söyledi.
Çıkan yavruların serin ortamda geliştiği için muhtemelen erkek olduğunu belirten Kaska, "İztuzu'ndaki son yuvalardan çıkan 11 careta caretta yavrusunu da denize gönderdik. Yaşama şansı bulursa 25-30 yıl sonra tekrar bu kumsallara gelerek neslin devamlılığını sağlayacaklar" dedi.Deniz kaplumbağalarının yuvaları ile yumurtalarının korunmasının önemine işaret eden Kaska, özellikle yuvalardan çıkan erkek bireylerin korunması ve denizle buluşturulmasının önem taşıdığını ifade etti.
Ortam sıcaklığının kaplumbağaların cinsiyetini değiştiren faktör olduğunu vurgulayan Kaska, şunları kaydetti:
"Sezon boyunca yuvaların hepsi aynı sıcaklığa maruz kalmıyor. Sezonun başında ve sonunda bırakılan yuvalardaki yumurtalar daha serin ortamda, sezon ortasındaki yumurtalar ise tamamen sıcak ortamda gelişiyor. Sıcaklık yüksek olursa yavrular dişi, yumurtalar biraz daha serin ortamda gelişirse erkek oluyor."

YAŞAM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...