Fitch'ten Türkiye övgüsü

Fitch'ten Türkiye övgüsü

Ekonomi Haberleri

Notunuzu koruduk, çünkü mali yapı mali yapınız güçlü

Fitch DirektörüKiss, "Türkiye'nin bütçe açığı yüzde 3 seviyesinin altında, bankacılık sektörü son derece sağlıklı. Artık politik risk alanında da ani bir risk artışı olmayacağını öngörüyoruz" dedi.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings Direktörü Gergely Kiss, Türkiye'nin yatırım yapılabilir notunun
korunması kararına ilişkin, "Türkiye'nin güçlü bir mali pozisyonu olduğunu görmek önemli" dedi. Türkiye'nin reytingini "BBB-" ve not görünümünü "durağan" olarak teyit ettiklerini hatırlatan Kiss, Türkiye'nin kredi profiline ilişkin güçlü ve zayıf yanları ele alan değerlendirmelerinin olduğunu kaydetti. Kiss, "Türkiye'nin güçlü bir mali pozisyonu olduğunu görmek önemli, Türkiye'nin
bütçe açığı yüzde 3 seviyesinin nbsp;altında... Ayrıca Türkiye'nin bankacılık sektörü de son derece sağlıklı. Türkiye'nin kredi notunun artırılması ya da not görünümünün durağandan, pozitife çıkarılabilmesi için daha düşük enflasyon ortamının oluşması, büyüme hızının azalmadan yeniden dengelenmesi, daha nbsp;düşük cari açık ve dış finansmana olan ihtiyacın azalması (reyting için) olumlu olacaktır. Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 2.7 oranında büyümesini bekliyoruz. Büyümenin bu yıl dip yapmasını, önümüzdeki yıl ise ekonomik büyümenin
hızlanmasını öngörüyoruz. Bizim temel tahminiz (Türkiye'de) politik risk alanında ani bir risk artışının olmayacağı yönünde" diye konuştu.


KIRILGANLIKLAR
Türkiye'nin önündeki zorluklara değinen Fitch Direktörü Kiss, şöyle devam etti: "Türkiye'nin dış borcu son yıllarda artış gösterdi.
Dış borcun Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'ya oranı 2008'de yüzde 15 seviyesindeyken, şimdi yaklaşık yüzde 30 seviyesinde... Cari açık seviyesi gelişmekte olan ekonomiler içerisinde en yüksek olanlardan biri. Yüksek cari açık, dış borcun kademeli olarak artması anlamına gelir. Döviz rezervlerinin yükselmesi gerekiyor. Bu açıdan her zaman Türkiye için küresel ekonomide ne gibi gelişmeler olduğu önemli. Fakat aynı zamanda, Türkiye son yıllarda borç yükümlülüklerini yeniden finanse edebildi. İhracat performansı son derece esnek. Avrupa resesyondayken, ihracat pazarlarını Avrupa'daki talep azalmasından dolayı bölgedeki diğer ülkelere kaydırabildi."
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...