Yürüyüş hızınızı kalbiniz belirlesin

Yürüyüş hızınızı kalbiniz belirlesin

SAĞLIK Haberleri

Yürüyüş sırasında nabzınız dakikada 100 ile 120 arasında olmalıdır. Yürüme hızınızı konuşma testiyle ölçebilirsiniz

Her yaşta en kolay uygulanabilen yürüyüşün faydalı olabilmesi için bazı noktalara dikkat edilmesi gerektiği bildirildi. 10 Ekim Dünya Hareket Günü dolayısıyla bir açıklama yapan Gayrettepe Florence Nightingale Hastanesi'nden ortopedi uzmanı Op. Dr. Eyüp Bakmaz, yürüyüşün kalp ve damar sağlığının, tansiyon, kan şekeri ve kilo kontrolü, kemik ve kas sistemi üzerinde olumlu etki yaptığını ve sağlığın temel taşı olduğunu belirterek, yürüyüşten maksimum faydayı sağlayabilmek için dikkat edilmesi gereken noktaları şöyle sıralıyor:
-Sağlık için yürüyüş normal günlük yürüme temponuzdan biraz daha hızlı tempoda yapılmalıdır. Yürüme hızını belirlemede kullandığımız kriter dakikadaki kalp atım sayısıdır. Yürümenin yararlı olabilmesi için hızınızın maksimum kalp hızının %50-55ini geçmesi gereklidir.
- Kondisyon durumunuza göre bu % 85'lere kadar çıkabilir. Maksimal kalp hızını bulmak için yaşınızı (yıl olarak) 220 den çıkarın. Örneğin 60 yaşında iseniz dakikadaki maksimal kalp hızınız 220-60= 160/dk olacaktır.
- Yürüme hızınızı kontrol etmek için konuşma testi yapabilirsiniz. Belirli bir hızda yürüyorken fark edilebilir bir şekilde nefes alıp veriyor olabilirsiniz ancak yürürken konuşabilmelisiniz. Eğer sık sık nefes alıp veriyor ve konuşamıyorsanız yürüme hızınızı azaltmanız gerekecektir.
- Günlük yürüme süresinin normalde 30 ile 60 dakika olması istenir. Ancak bu süre başlangıçta günde iki kez, nbsp;10-15 dakika olabilir. Yürüyüş süresi zaman içerisinde tedrici olarak artırılır. nbsp;

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...