Çavuşoğlu, IŞİD'in gerçek kaynağını açıkladı

Çavuşoğlu, IŞİD'in gerçek kaynağını açıkladı

GÜNDEM Haberleri

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, IŞİD ve benzeri terör gruplarının var olma ortamını Esad rejiminin sağladığını söyledi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ankara'da bulunan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'le birlikte basın toplantısı düzenledi. Çavuşoğlu'na, IŞİD'in Kobani kuşatmasına Türkiye'nin müdahale etmemesini protesto eden gruplar ve Türkiye'nin daha fazla askeri harekat içinde olması ve sahada adım atmada direndiği yönündeki yorumlar soruldu. Türkiye'nin terörle mücadelede ve yaşanan gelişmelerde çekingen davranmadığını söyleyen Çavuşoğlu, 46 vatandaşın IŞİD'in elinde olduğu dönemde dikkatli ve temkinli olunduğunu söyledi. O dönemde bile yapılması gerekenlerin müttefiklerle açık şekilde paylaşıldığını belirten Çavuşoğlu, "Biz bölgeye kapsamlı bir açıdan bakıyoruz. Bölgenin istikarı ve güvenlği için kapsamlı bir strateji gerekir. Irak'ta siyasi değişim yeni bir başlangıçtır ve bu iyi değerlendirilmeli" dedi ve sözü Suriye'ye getirdi: "Suriye'de Esad rejimi kaldıkça katliam, zulüm ve gözyaşı devam edecektir. Bu rejim 200 binden falza insanı öldürmüştür. Esad rejimi bugün Suriye'deki ve bölgedeki istikrarsızlığın nedenidir ve radikal-terörist gruplar bu ortamda doğmuştur. Suriye'de siyasi bir değişim olması gerekir, bu şarttır. Esad rejimi kaldıkça bugünkü durum devam edecektir. Başlangıçta başka gruplar vardı, şimdi IŞİD var. Gelecekte hangi grupların nereye saldıracağı tahmin dahi edilemez." nbsp;
"ÜZERİNE DÜŞENİ YAPACAK"
IŞİD terörünün sadece hava saldırılarıyla kısa vadede durdurulabileceğini söyleyen Çavuşoğlu, bölgedeki terör örgütlerinin tamamen temizlenmesi için kara operasoynu dahil her türlü alternatifin göz önünde bulundurulması gerektiğini ifade etti. Suriye'deki muhalif grupların desteklenmesi gerektiğini belirten Çavuşoğlu, "Bölgede yaşananlar karşısında Türkiye çekingen davranmamıştır. Suriye'den gelenlere kapılarını açmış, bu ağır yükün altına tek başına girmiştir" dedi ve şöyle devam etti: "Operasyonlarla ilgili düşüncelerimiz net. Uçuşa yasak bölge ve güvenlikli bölge oluşturulmalı. Bu hem mültecilerin güvenliği ve onlara sağlanacak hizmetler için yani insani açıdan hem de operasyonun başarısı için önemli. Türkiye'nin tek başına kara operasyonu yapmasını beklemek gerçekçi değil. Kapsamlı önerilerimiz masada ve müttefiklerle görüşmeler devam ediyor. Ortak karara varıldıktan sonra Türkiye üzerine düşeni yapacaktır ama kapsamlı stratejinin ne olması gerektiğini de müttefiklerle paylaşıyoruz."
"ASLA İZİN VERİLMEYECEK"
Türkiye sınırları içerisinde yaşanan gerginliklere de değinen Çavuşoğlu, "Kobani'in yanında kimin olup olmadığnı çok iyi değerlendirsinler. Bunu fırsat bilip Türkiye'yi karıştırmaya çalışanlara asla izin verilmeyecek" şeklinde konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...