Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Sertifikalı çobanlar geliyor

/ Kaynak: İHA
Sertifikalı çobanlar geliyor

YAŞAM Haberleri  / İHA

'Sürü Yönetimi' çobanlık kursu, 2015 yılından itibaren ülkemizin bütün illerinde yürütülecek.

Küçükbaş hayvancılığı geliştirmek, hayvan sayısını artırmak ve et ihtiyacını karşılamak amacıyla çobanlık mesleğini gözde meslekler arasına yerleştirmek amacıyla planlanan 'Sürü Yönetimi' çobanlık kursu, 2015 yılından itibaren ülkemizin bütün illerinde yürütülecek.3 yıl sürecek kursların ilki, Muğla'da başladı. Menteşe ve Seydikemer ilçelerinde tek Yatağan ilçesinde ise 2 dönem kurs verilecek. Kurslara 98 kursiyer başvurdu.


KURS BAŞVURU ŞARTLARI
Muğla Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile İş-Kur Muğla Müdürlüğü işbirliğinde açılan kurslar 15 gün sürecek. Çobanlık kursuna katılabilmek için Damızlık Birliğine üye olmak ve en az 25 baş koyun ya da keçi varlığına sahip olmak yeterli. Bu kurslara katılabilmek için sosyal güvenceli bir işte çalışmama şartı da aranıyor. 2014 yılı programında Muğla ili olmamasına karşın gelen ön talepler doğrultusunda 4 kurs açıldı.


GÜNLÜK 20 LİRA YEVMİYE
Menteşe ilçesinde açılan kurslara ikisi bayan 25 kişi katılırken, İş-Kur Muğla Müdürü İlyas Sarıyerli, "Gelen ön talepler doğrultusunda Bakanlığımız bu programı onaylayarak bu yıl içinde kurs düzenlememize imkân verdi. Muğla genelinde 3 ayrı ilçede 4 kurs açacağız. Bu kursların ikisi Yatağan ilçesinde biri Menteşe ilçesinde biri de Seydikemer ilçesinde açıldı. İş-Kur olarak kurslara katılan kursiyerlerimize günlük 20 TL yevmiye veriyoruz. Bunun yanında sosyal güvence de sağlıyoruz" dedi.


ÇOBAN BASİT BİR İŞÇİ DEĞİLDİR
Kurs öğreticisi Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Veterineri Songül Topal, bir çobanın kendisini ne kadar iyi yetiştirir ise sürünün de o kadar verimli olacağını söyledi. Topal, "Sürü yetiştiriciliği kursu bakanlığımız ile İş-Kur Genel Müdürlüğü ile yaptığı protokol çerçevesinde düzenleniyor. Önce 25 ilde başladı, 2105 yılında da tüm illerde uygulamaya konulacak. Muğla programda olmamasına rağmen, ön talep topladık ve kurs için yeterli sayıya ulaşarak ilk defa Muğla'da kurs açtık. Kurslar 120 saat sürecek. Kurs süresince sürü yöneticiliği 'çobanlık' nedir, geçmişten günümüze çobanlık mesleği, sürüde verim kaybı ve verim artışı, havyan besleme, hayvan ıslah çalışmaları, hayvanların sağlık sorunları, aşılamalar, desteklemeler ve tarım sigortaları gibi temel başlıklarda bilgi veriyoruz. Sürüler için çoban olmazsa olmazlardandır. Çoban basit bir işçi değildir. Çoban her şeyi bilmek zorunda. Meteorolojiyi bilecek, kar mı yağacak, yağmur mu yağacak bunları bilmek zorunda. Çünkü hava durumuna göre sürüsünü götüreceği mesafeyi ölçmek zorunda. 15 gün boyunca verilecek temel bilgilerin ardından kursiyerlerimize sürücü yetiştiriciliği sertifikası vereceğiz" dedi.


TEKNİK BİLGİ DESTEĞİ
Kursa katılan bayanlardan Elif Bozdağ, "Şu anda 150 küçükbaş hayvanım var zaten. Bu sayıyı daha da yükseltmek istiyorum. Bunu yaparken teknik bazı bilgiler biz de yoktu. Şu anda bize sürü yönetimi konusunda teknik bilgi veriliyor. Gelirimizin bu kurslar ile daha da artacağına inanıyorum. Eğer destekleme primleri artarsa hem ülke ekonomisine, hem ev ekonomisine katkımız artar" diye konuştu.


HAYVAN SAYISINI ARTIRACAK
Kursların kendisi açısından faydalı olacağını düşündüğü için katıldığını söyleyen küçükbaş havyan sahibi Yusuf Kaçar, "Ben doğduğumdan bu yana çobanlık yapıyorum. Hayvanlar ile büyüdüm. Diğer illerde böyle kurs açıldığını duydum. Muğla'da ilk defa açıldı. Ben mevcut hayvan sayımı, kurs olmasa da zaten artırmayı düşünüyordum. 500 baş küçük hayvan sayısını artırınca 5 bin TL destekleme var. Hedefim 700 küçükbaş havyana ulaşmak" dedi.

YAŞAM
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...