Türkiye-ABD anlaştı, IŞİD'e karşı muhalifler ortak eğitilecek

Türkiye-ABD anlaştı, IŞİD'e karşı muhalifler ortak eğitilecek

GÜNDEM Haberleri

İlk safhada 2 bin muhalif birlikte eğitilip, askeri teçhizatla donatılacak. IŞİD'e karşı mücadelede 'ortak bir askeri planlama heyeti' oluşturulacak

ABD Başkanı Barack Obama'nın IŞİD ile Mücadele Koordinatörü General John Allen'in ziyareti sırasında iki ülke arasında IŞİD'e karşı mücadelede kritik bir uzlaşıya varıldı. İki ülke, muhalifleri birlikte eğitecek ve ortak bir askeri planlama heyeti kurulacak. Obama'nın Özel Temsilcisi Allen beraberinde Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Brett McGurk ile önceki gün Ankara'da temaslarda bulundu. Görüşmelerde IŞİD tehdidine karşı izlenecek strateji ele alındı. Tedbirler istihbarat-güvenlik-askeri alanda olmak üzere üç alanda belirlendi. Bu tehdide karşı her alanda işbirliği yapılması kararı alındı. nbsp;

TEÇHİZATI ABD VERECEK nbsp;
Ankara ve Washington, IŞİD'e karşı mücadelede rol almak üzere Suriye'deki muhaliflerin eğitilip teçhizatlandırılacağı eğit-donat programını hayata geçirecek.Muhaliflere eğitimleri Türk subayların yanı sıra ABD'li askeri uzmanlar da nbsp;verecek. İlk etapta 2 bin kişiye eğitim verilecek. Ancak bununla sınırlı kalmayacak. Eğitim programı 400'er kişilik gruplar halinde devam edecek. Böylelikle programda devamlılık sağlanacak. Kimlerin eğitileceği MIT raporlarıyla belirlenecek. Eğitilecek muhaliflerin teçhizatlarının büyük bölümünün ABD tarafından karşılanması bekleniyor.
Öte yandan ABD'den Ankara'ya hafta başında "Askeri Planlama Heyeti" gelecek. Ziyaret sırasında IŞİD'e karşı mücadelede 'ortak bir askeri planlama heyeti' oluşturulacak.

'İNCİRLİK' TALEBİ
General Allen ve Müsteşar Yardımcısı McGurk'un Ankara'daki görüşmelerinde Türk yetkililer, uçuşa yasak bölge, güvenli bölge taleplerini gündeme getirdi. İki ABD'li yetkili ise Washington'un İncirlik Hava Üssü'nü operasyonel olarak kullanma talebini hatırlattı.
Buket GÜVEN

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...