Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Yunanistan'da 'Crypto-Wall' alarmı, Türkiye de tehlikede!

- Güncelleme:
Yunanistan'da 'Crypto-Wall' alarmı, Türkiye de tehlikede!

GÜNDEM Haberleri

Bilgisayar kullanıcılarının son dönemdeki yeni baş belası "Crypto-Wall" virüsü Yunanistan'a da ulaştı.

Yunan Polis Teşkilatı Elektronik Suçları Kovuşturma Birimi tarafından yapılan açıklamada "Crypto-Wall" virüsünün Yunanistan'a da ulaştığı bildirildi. Sözkonusu virüs bulaştığı bilgisayardaki önemli dosyaları kilitliyor ve saldırganlar kilitlenen dosyaların açılması için bilgisayar kullanıcılarından "fidye" talep ediyor.


Bütün işletim sistemlerini etkileyebilme özelliğine sahip virüs, özellikle elektronik posta aracılığıyla bulaşıyor. Virüsün, popüler uygulamaların sözde yasal tanıtımının yapıldığını ifade eden siteler üzerinden de bulaşabildiği kaydedilirken, "Crypto-Wall" virüsünün e-mailler üzerinden yayıldığı belirtiliyor.


"Crypto-Wall" virüsü, bulaştığı bilgisayardaki dijital dosya ve verileri (*.doc, *.docx, *.xls, *.ppt, *.psd, *.pdf, *.eps, *.ai, *.cdr, *.jpg, v.s. tipi dosyalar) belirli bir kripto sistemiyle kilitliyor ve kullanılamaz hale getiriyor. Dosyaların yeniden çalışabilmesi için kullanıcılardan para talep edilirken, aksi takdirde belki de birçok bilgisayar kullanıcısı için önemli dosyalar etkisizleştiriliyor.


Talep edilen para ise, virüsün bulaştığı bilgisayar sahibine gönderilen talimatlar doğrultusunda bitcoin (dijital para) olarak ödeniyor.


Bu olayın yaygınlaşmaması için virüsün bulaştığı bilgisayarların sahiplerinin talep edilen paraları ödememeleri rica edilirken, bahsekonu virüsten korunmak amacıyla gerekli önlemleri almaları isteniyor.


Dikkat edilecek hususlar:


- Kimden geldiği belli olmayan elektronik postalardaki bağlantılara (link) tıklamamak ve bu postalarla gönderilen dosyaları bilgisayara indirmemek ve açmamak. Göndericinin bir devlet dairesi veya şirket olarak göründüğü maillere de ayrıca dikkat etmek.


- Bağlantılara tıklamak yerine girmek istenilen internet sitesi adreslerini (URL) klavye ile yazmak


- Orijinal programlar kullanmak ve bu programların güncellemelerini (update) yapmak


- İşletim sistemini her zaman güncellemeye özen göstermek


- Düzenli olarak backup almak


Kaynak: Azınlıkça

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...