Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Kuraklık patates üreticisini etkilemedi

/ Kaynak: AA
Kuraklık patates üreticisini etkilemedi

Ekonomi Haberleri  / AA

Türkiye'de patates üretiminde birinci sırada yer alan Niğde'de düşüş beklenirken , satış fiyatlarının yüksek olması çiftçiyi sevindirdi.

Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Niğde'nin Türkiye'nin patates ihtiyacının yüzde 21'ini karşıladığını söyledi.Patates hasadı hakkında bilgi veren Kenar, "Yazlık dediğimiz patatesin hasadı ağustos ayında başlıyor, ekim ayına kadar devam eden hasat süreci var. Ağustos ve eylül ayında yaptığımız hasat yazlık ürün olarak pazara sunuluyor. 10'uncu ayda hasat edilen patatesler, depolarda muhafaza edilerek, kışlık olarak pazarda satılmaktadır. Geçen yıl yaklaşık 750-800 bin ton civarında patates üretildi" diye konuştu.Kenar, bu yıl ekim alanında yüzde 20'lik artış olduğunu ancak kuraklık nedeniyle rekoltenin düşük olmasını beklediklerini belirterek, "Buna rağmen yaklaşık 800 bin ton civarında üretim bekliyoruz" dedi.
Fiyatlara değinen Kenar, "Geçtiğimiz yıl tarladan 60 kuruşa satılan patates, bu yıl 60 kuruş ila 1 lira arasında satılıyor. Vatandaş geçen yıl patatesi 3 liraya almıştı. Bu sene ortalama 2-2,5 liraya alabilecek. Bu fiyat üreticiyi memnun ederken, tüketiciyi etkilemeyecek" diye konuştu.Piyasada patates sıkıntısı yaşanmayacağına dikkati çeken Kenar, şunları kaydetti:
"Geçen yıl birinci aydan itibaren 'piyasada patates kalmadı, ithal edilsin' gibi yorumlar yapıldı ama baktığımızda beşinci aya kadar çiftçimizin elinde patates olduğunu gördük. O yüzden bunlar aslı olmayan iddialardır. Belki bu yıl da söylenecek. Şu anda kışın tüketilmek üzere patatesler depolanıyor. Sıkıntı yaşanmayacak."
- Üretici fiyattan memnun


Patates üreticisi Bayram Elmas da Konaklı beldesinde bu yıl 130 dekar alanda ekim yaptığını, fiyatlardan memnun olduklarını ancak maliyetin bir miktar arttığını söyledi.Elmas, önceki yıllara göre fiyatların tatmin edici olduğunu belirterek, "Tarladan hasadını yaptığımız patates Türkiye'nin her tarafına gidecek kalitede. Bizim tek sıkıntımız, maliyet. Kullandığımız elektrik, gübre ve tohum fiyatı yüksek, kendi tohumumuzu üretemiyoruz, şirketlerden alıyoruz. Bize maliyeti yaklaşık yüzde 30'u buluyor" diye konuştu.

Ekonomi
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...