Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Doğu Türkistan'da 9 ölü!

Doğu Türkistan'da 9 ölü!

DÜNYA Haberleri

Doğu Türkistan'ın Guma kentinde 10 Ekim günü çıkan olaylarda 9 kişinin öldürüldüğü bildirildi.

Doğu Türkistan'in Hoten Vilayetine bağlı Guma İlçesindeki Büyük(Çong) Camii civarında 10 Ekim Cuma günü Cuma namazı öncesi olaylar meydana geldiği ve çıkan olaylarda toplam 9 kişinin öldürüldüğü bildirildi.

Cuma namazı kılmak için camiye girmek isteyenlerin, Çin polisince kontrol noktasında arama ve kimlik kontrölüne tabii tutulmaları ve sudan sebeplerle Müslümanların cami'ye girmelerine izin verilmediği için çıkan tartışmaların daha sonra çatışmalara dönüştüğü ve çıkan karşılıklı şiddet olaylarında toplam 9 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

Haber, olaya ait bilgilerin çeşitli yollarla yurt dışına iletilmesi ve bu haberlerin Uygur diasporasına ait çeşitli sosyal medya platformlarında yer alması ile açığa çıktı. Ancak,Guma İlçesinde meydana gelen ve 9 kişinin öldüğü bildirilen bu olay bağımsız haber ajanslarında şimdiye kadar doğrulanmış ve nbsp;bültenlerinde de yer almış değil.

Çin Kamu Güvenliği Bakanlığı bu sabah yaptığı açıklamada ve Doğu Türkistan'ın Hoten Vilayeti'nin Guma İlçesi'nde 10 Ekim Cuma günü bir saldırı olayının gerçekleştiğini duyurdu. Çin'in açıklamalarına göre; 10 Ekim Cuma günü öğleden sonra saat 15:00 sıralarında Guma şehir merkezi'nde Feride Kerim adında Uygur asıllı bir Çin kadın polisin motosikletli 2 saldırgan tarafından bıçaklanarak öldürüldüğünü bildirdi.
nbsp;
Açıklama'da saldırıyı gerçekleştiren faillerin olay yerinden süratle kaçarak izlerini kaybettirdikleri ve yakalanması için Çin güçlerinin çalışma başlattıkları bilgisi de yer aldı.

Çin Kamu Güvenliği Bakanlığı açıklamasında ayrıca, nbsp;bıçaklanarak öldürülen kadın Polis memurunun 2 aylık hamile olduğu iddia etti.

Uzmanlar, Çin yönetiminin Doğu Türkistan'da meydana gelen bu tür ölümle sonuçlanan toplumsal olayların kamu oyunda duyulmaması için katı bir sansür uyguladığını,Çin polisinin bıçaklanarak öldürülmesini açıklamak suretiyle, Guma İlçesinde Cuma günü meydana gelen olayları ve ölen 9 kişiyi böylece gizlemeye çalıştığını bildiriyorlar.

Kaynak: Uygur Haber ve Araştırma Merkezi / Foto: Amerikanın Sesi

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...