BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > Mutfaktaki yanlışlara DİKKAT

Mutfaktaki yanlışlara DİKKAT

Ev hanımlarının mutfaktaki yanlış alışkanlıkları, gıdaların özelliğini yitirmesine, vitamin kayıplarına ve böylece sağlıksız beslenmeye yol açmaktadır. Bu konuda beslenme ve diyet uzmanları da sık sık uyarılarda bulunuyor. Bunlardan biri de Erciyes Üniversitesi Atatürk Sağlık Yüksekokulu Diyet Uzmanı Habibe Şahin... Kulaktan dolma bilgilerle edinilen alışkanlıkların değiştirilmesinin sağlıklı beslenme açısından büyük önem taşıdığını belirten Habibe Şahin, bu konuda şunları söylüyor:



* Sebzeler, doğranmadan önce yıkanmalıdır. Çünkü, doğrandıktan sonra su ve oksijen ile temas eden sebzelerde vitamin kaybı çok fazla olmaktadır. * Baklagillerin ıslatma suları genelde dökülmekte ve böylece B vitamini kaybedilmektedir. Bu sular, dökülmemeli yemeğin pişirilmesinde kullanılmalıdır. * Aynı şekilde makarna ve mantıların pişirme suları dökülmemeli, su miktarı iyi ayarlanıp suyunu çekerek pişmesi sağlanmalıdır. * Pirinç pilavı pişirilirken, pirinçlerin yağda iyice kavrulmasının iyi olacağı düşünülür, ama pirincin kavrulması protein kaybına sebep olur. * Dondurulmuş gıdalar, genellikle sıcak ortamlarda çözdürülmeye çalışılır. Oysa ki protein kaybının olmaması için dondurucudan çıkarılan gıdalar buzdolabının alt kısmında çözülmelidir. * Sütlü tatlı yapımında şeker en son katılmalıdır. Çünkü, sütle temasa geçen şeker, tepkimeye sebep olur ve proteinin etkisini azaltır. * Yoğurdun suyu kesinlikle dökülmemelidir. Yoğurt suyu insan sağlığı için son derece önemli olan ‘riboflami’ proteini içermektedir. * Yumurtanın fazla haşlanmasıyla sarısının etrafında oluşan yeşilimsi tabaka yumurtanın besin değerini düşürür. Ayrıca zararlı mikroorganizmalardan korunması için yumurtalar yıkanmadan saklanmalıdır. * Yemekler, yüksek ısıda uzun süreli olarak değil, basınçlı tencerelerde pişirilmelidir.
 
 
  • Piyasalar

    Fark %
  • 86072
    % 1.74
  • 6.0742
    % -0.37
  • 6.8075
    % -0.15
  • 7.7293
    % 0.17
  • 251.383
    % -0.09
 
 
 
 
 
Kapat
KAPAT