'Paralel Yapı'ya karşı yeni yasa hamlesi

'Paralel Yapı'ya karşı yeni yasa hamlesi

GÜNDEM Haberleri

AK Parti, Hakimler ve Savcılar Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasını öngören yasa teklifini TBMM Başkanlığı'na sundu.

- Teklifle, 'Paralel Yapı'yla mücadele konusunda önemli adımlar atılıyor. Gizli soruşturmacı görevlendirilebilecek suçların kapsamı genişletilerek bu suçlara anayasal ve devletin güvenliğine karşı işlenen suçlar da dahil ediliyor.
- 'Teknik takip' yani 'dinleme' yapılabilecek suçların kapsamı genişletiliyor. nbsp;Mevcut düzenlemede, casusluk ve devlet sırlarıyla sınırlıyken, devletin güvenliğine karşı ve anayasal suçlar da bu kapsama alınıyor. Aramalarda da 'kuvvetli şüphe' şartı 'makul şüphe'ye dönüştürülüyor. nbsp;
- Mal varlığına el konulması sonucunu getirecek suçların kapsamına anayasal düzene ve işleyişine karşı suçlar da ekleniyor. Bu durumda özellikle 'Paralel Yapı'nın malvarlıklarına el konulması yolu açılabilecek.
- Teklifle, hakim ve savcılığa atanacak avukatlarla ilgili aranan 5 yıl avukatlık yapmış olma şartı 2 yıla indiriliyor. Böylece yargıda özellikle 'paralel'e yönelik daha hızlı bir değişim yapılmasının yolunun açılmak istendiği belirtiliyor.
- Hakim ve savcılara 14 Şubat 2005'ten 1 Eylül 2013 tarihine kadar verilmiş olan disiplin suçları da affediliyor.
- Tetkik hakimlerinin atanma yetkisi Yargıtay Birinci Başkanlar Kurulu'ndan alınarak HSYK'ya veriliyor.
Şükran Kaban ANKARA

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...