TANAP'ın yüzde 80'i 6 Türk firmasında

TANAP'ın yüzde 80'i 6 Türk firmasında

Ekonomi Haberleri

Toplam büyüklüğü 45 milyar doları bulan ve Azerbaycan'dan Avrupa'ya gaz taşıyacak olan TANAP'ta boruların yüzde 80'ini Türk firmaları sağlayacak.

Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi'nin (TANAP) ana hatları için boru alım sözleşmeleri imzalandı. TANAP'ın yaklaşık 1800 kilometrelik ana hat borusu için açılan ihalenin yüzde 80'ini Türk şirketleri Tosçelik, Borusan Mannesmann, Erciyas Boru, Emek, Umran ve Noksel şirketlerinin oluşturduğu üçlü konsorsiyum kazandı. Kalan yüzde 20 ise Baosteel Europe adlı şirket tarafından karşılanacak. TANAP'ta 1 milyon 200 bin tonluk iş için yaklaşık üçte birini oluşturan 400 bin tonluk bölümü tek başına Tosçelik karşılayacak. Borusan-Mannesmann, Erciyas Boru ve Noksel Boru'nun oluşturduğu üçlü konsorsiyum yaklaşık 300 bin tonluk kısmını, Ümran Boru ve Emek Boru'nun oluşturduğu grup da 200 bin tonluk kısmını aldı.İmza töreninde konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu, TANAP'ta imalatın yüzde 80'inin Türk firmaları tarafından gerçekleştirilecek olmasının, Türk sanayisinin ulaştığı noktayı gösterdiğini belirterek, "TANAP, sadece bir enerji projesi değil, büyük bir barış projesidir. 21'inci yüzyılı bir enerji yüzyılı, barış yüzyılı yapmakta kararlıyız. Petrol ve doğalgaz fiyatlarının inişine-çıkışına ayarlı savaş ve barışlar yerine, bunları bir iş birliği aracı, insanlığa lütfedilen bu nimetlerin ortak kullanım aracı olarak görüyoruz. TANAP hattında kapasitenin yıllık 31 milyar mekteküpe çıkmasını hedefliyoruz. Enerji rekabetleri yerine enerji iş birlikleri kurmaya kararlıyız. 90'lı yıllarda kriz bölgeleri olarak anılan Kafkaslar ve Balkanlar, bu iki coğrafyayı birleştiren Anadolu üzerinden birbirine barış köprüsü kuruyor" diye konuştu. Davutoğlu, projenin ilk aşamada 16 milyar metreküp, ikinci aşamada, 2020 yılı gibi 22 milyar, 2023'te 24 milyar, daha sonra 33 milyar mekteküpe çıkan kapasitesiyle dünya ve Avrupa enerji talebi açısından stratejik bir yere oturacağını söyledi. 2018'de gerçekleşecek ilk aşamada 6 milyar metreküp doğalgazın Türkiye'nin talebini karşılayacağını vurgulayan Davutoğlu, "20 Eylül'de değerli Enerji Bakanımız ve arkadaşlarımızla Bakü'de Güney Gaz Koridoru'nun temel atma törenine katıldık. Belki 10 sene önce burada bulunan sektör temsilcileri, böyle bir projenin hayata geçirileceğini söylemiş olsalardı, birçok kimse inanmazdı. İşte Türkiye ve Azerbaycan dostluğu inanılmazı gerçek kılıyor" diye konuştu.
Konuşmaların ardından Abdullayev ile Baosteel Europe GmbH, Borusan-Noksel-Erciyas konsorsiyumu, Tosçelik AŞ, Ümran Çelik-Emek Boru AŞ konsorsiyumu yetkilileri sözleşmeye imza attı. nbsp;

İMZALAR DEV PROJE İÇİN ATILDI
Barış projesi olarak adlandırılan TANAP'ın ana hat boruları alım sözleşmeleri imza töreni, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yanı sıra, Enerji Bakanı Taner Yıldız, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, SOCAR Başkanı Rövnag Abdullayev ile ihaleyi kazanan konsorsiyum yetkililerinin katılımıyla gerçekleştirildi.


'Bu proje, Avrupa'nın enerji arz problemini de çözecek'
Projenin yüzde 80'ini alan Türk firmalarını tebrik eden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "45 milyar dolarlık proje, Türkiye'nin 21 ilinden geçecek. Türkiye bu hattı 4 yıl içerisinde belirlenen program dahilinde tamamlayacak. Kamulaştırma işlemleri devam ediyor. ÇED süreci tamamlanacak ve 21 ilde mühendis, teknisyen ve işçi bu işe dahil olacak. Projenin tamamında 15-20 bin kişiye istihdam sağlanacak" dedi. Türkiye'nin TANAP ve Şahdeniz'deki hisselerini artırdığını hatırlatıp, bu hisselerin Türkiye'ye kazandırılmasında emeği geçen SOCAR, BOTAŞ ve TPAO çalışanlarına teşekkür eden Yıldız, "Bu proje yalnızca Türkiye'nin değil, Avrupa ülkelerinin gazdaki arz problemiyle alakalı çözümün bir parçası olması adına da önemli bir adım olacak. Bugün Türkiye'nin etrafında birçok ülkede kaos yaşandığı, krizlerin arka arkaya geldiği bir noktada Türkiye'nin istikrarının daha fazla önem kazandığını hep beraber görüyoruz. Enerji projeleri barışın bir katalizörü olacak ve uluslararası ilişkilerin çok ciddi yapıcı faktörü haline gelecek. TANAP bunlardan bir tanesidir. Bu projelerimiz devam edecek. Niçin Akdeniz böyle olmasın? Niçin doğudaki ve güneyimizdeki ülkelerle bu tür projeler geliştirilmesin? Bunları düşünmemiz lazım" diye konuştu.

'Türkler dünyada daha çok iş alacak'
SOCAR ve TANAP Yönetim Kurulu Başkanı Rövnag Abdullayev, TANAP'ı, "Türkiye'yi dünya coğrafyasında bir enerji koridoru yapma yolunda atılan en stratejik adım" olarak tarif etti. Yatırımın tamamlanması halinde Azerbaycan'dan yola çıkacak doğalgazın Gürcistan'ı geçerek Anadolu'ya varacağını söyleyen Abdullayev, yaklaşık 2 bin kilometrelik hattın Trans Adriyatik Boru Hattı (TAP) ile birleştikten sonra Avrupa'ya ulaştırılacağını söyledi. Abdullayev, Türkiye'nin stratejik önemi dışında elde edeceği kazanımları da "Vergi, taşıma ve portföy gelirleri artacak, 15-20 bin kişiye iş imkânı sağlanacak, Türk boru üretimi ve boru inşaatı sektörü gelişecek, TANAP referansı ile Türk firmalarının aldığı işler artacak" diye konuştu.

Proje detayları
- nbsp;Projeye ilişkin ilk imza Haziran 2012'de, Azerbaycan ve Türkiye arasında atıldı.
- 1800 kilometrelik hattın tamamlanması 45 milyar doları bulacak..
- Hazar'da üretilen gaz, ilk hatla Gürcistan sınırına gelecek. Gürcistan'dan Türkiye'ye gelen ikinci, 21 ili geçerek Yunanistan'a ulaşan hat üçüncü. Dördüncü hat ise gazı Yunanistan'dan İtalya'ya ulaştırıyor.
- Projenin tamamı 4 yılda tamamlanacak. Bu süre içerisinde 15-20 bin kişiye istihdam sağlanacak. nbsp;



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...