Para 'nakit'e döndü faiz dibe sürüklendi

Para 'nakit'e döndü faiz dibe sürüklendi

Ekonomi Haberleri

Hisseden çıkan paranın tahvile girmesiyle birlikte 10 yıllık faizler çift haneden 9'a doğru geriledi.

Küresel faizlerin "durgunluk" endişesiyle düşük seyretmesi ve yurt içinde enflasyon beklentilerinin "düşen petrol fiyatlarıyla gerilemesi", Türk tahvil piyasasına ilgiyi artırdı. Çift haneye yakın seyreden 10 yıllık tahvil faizleri yüzde 9.17'ye gerileyerek, son bir ayın en düşük seviyesini gördü. Merkez Bankası'nın ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti yüzde 8.49'dan yüzde 8,26'ya, bankalararası gecelik fonlama faizi de yüzde 11.12 seviyesinden yüzde 10.56'ya düştü. Global tahvil piyasalarında güvenli liman talebinin arttığını kaydeden analistler; ABD 10 yıllık tahvil getirisinin yüzde 2.20 seviyelerine gerilediğini, benzer şekilde Japonya ve Almanya 10 yıllık tahvil getirilerinin de sırasıyla yüzde 0.5 ve yüzde 0.8 seviyelerinde işlem gördüğünü belirtiyor. Ata Portföy Fon Yönetim Direktörü Cem Tözge, şu değerlendirmede bulundu: "Fitch, ülke notu ile ilgili herhangi bir değişikliğe gitmedi. FED İkinci Başkanı Stanley Fischer, faiz artırımının zamanının ötelenebileceğini ifade etti. Global emtia fiyatları düşüyor. OVP'de önceliğin enflasyon olması, uzun vadeli tahviller için iyi haber. Hem içeride hem dışarıda büyüme rakamları aşağı revize ediliyor. Hazine'nin yıl sonuna kadar ihale takvimi yok denecek kadar rahat. Bütün bu gelişmeleri ve haberleri birleştirdiğimizde faizlerdeki olumlu havanın bir süre daha devamı muhtemel. Gösterge tahvilde yüzde 9, kısa ve orta vadede test edilecek gibi. Önümüzdeki aylarda OVP hedefleri konusunda güven oluşursa, yüzde 9'un altına doğru hareket ettiğini de görebiliriz."

YENİ DERT AVRO BÖLGESİ
Küresel borsalarda son üç gündür yaşanan düşüşler, iki ana başlıkta toplandı. Deflasyona doğru sürüklenen Avrupa'ya yönelik endişeler, bütün dünyada etkisini gösteriyor. Gelecek aylarda da avroda düşüşün devamı bekleniyor. Dört yılın dibine inen petrol fiyatları da, piyasalar için ikinci endişe kaynağı... Petrol ve sanayi metallerindeki fiyat düşüşü, küresel ekonomideki zayıflığı gösteriyor. nbsp;

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...