Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Pamuktaki düşük fiyat tüccarı korkuttu

/ Kaynak: DHA
Pamuktaki düşük fiyat tüccarı korkuttu

Ekonomi Haberleri  / DHA

Kocagöz, pamuk fiyatlarının bu yıl hüsrana yol açtığını, önlem alınmazsa üreticinin geçmişte olduğu gibi üretimden kaçacağını söyledi.

nbsp;Ticaret Borsası (İTB) Meclis Başkanı ve Ulusal Pamuk Konseyi (UPK) Yönetim Kurulu Başkanı Barış Kocagöz, pamuk fiyatlarının bu yıl hüsrana yol açtığını, önlem alınmazsa üreticinin geçmişte olduğu gibi üretimden kaçacağını söyledi.Hasat döneminin ortasına gelinen pamukta düşük fiyat üreticiyi olduğu gibi tüccarı da hüsrana uğrattı. Tüccar düşük fiyat nedeniyle gelecek yıl çiftçinin pamuk üretmeyeceği endişesi yaşarkan İTB Tarihi Meclis Salonu'nda konuyla ilgili bir basın toplantısı düzenleyen Barış Kocagöz, geçen yıl yüz güldüren pamuğun bu yıl hüsrana yol açtığını kaydetti. Önümüzdeki sezonda 750 bin ton üretim beklenen pamuğun hasat sezonuna girdiğini hatırlatan Kocagöz, "Ancak hasat zamanı arz fazlasının ortaya çıkması ve dünya fiyatlarındaki düşüş; fiyatları üreticinin zarar edeceği seviyelere taşıdı. Bu nedenle zarar edilecek bir sezon yaşayan pamuk üreticisi eğer hızlı tedbirler alınamazsa pamuk üretiminden yine kaçacak" diye konuştu.
TÜRK PAMUĞU EN DÜŞÜK FİYATLI PAMUK
Sıkıntının nedenlerini de açıklayan Kocagöz, "Ne yazık ki Çin hükümetinin ithalatı kotaya bağlaması ile dünya stoklarının endişe verici rakamları dünya piyasasının düşmesine neden oldu. 20 milyon ton devreden stok sözkonusu. Bunun 10 milyon tonu Çin'in elinde. Çin elindeki stoğu dünyaya satmayacağı, kendi kullanacağı sürece korkutucu değil. O yüzden bize göre geçici bir düşüş yaşayan dünya fiyatları, Türk pamuk üretiminin hasat zamanında arz fazlası ile de birleşince ülke içinde oluşan fiyatlar geçici de olsa suni düşüşlere neden oluyor. İşte bu nedenle çok daha kaliteli olmasına karşın Türk pamuğu dünyadaki muadillerine göre daha düşük fiyatlardan değerlendiriliyor. Örnek olarak aynı kalitedeki pamuklar anlamında sanırım şu an dünyadaki en düşük fiyatlı pamuk" dedi.
BAZI BÖLGELER ZARAR EDİYOR
UPK olarak bu sene ilgili kurumlarla maliyet çalışması yaptıklarını açıklayan Kocagöz, dekara ortalama 875 TL masraf olacağını, 450 kilogram ortalama verim ile kilogramda 1.94 lira maliyet ile pamuk üretildiğinin tespit edildiğini aktardı. Kocagöz, üreticinin maliyetini bazı yerde kurtarırken bazı yerde de zarar ettiğini şu sözlerle ortaya koydu: nbsp;
"Şu an için Ege Bölgesi'nde lif pamuk kilogramı 3.65 liradan, Güneydoğu ve Çukurova'da kilogramı 3.1 liradan işlem görmektedir. Bu da üretici için Ege'de 1.5 lira, Güneydoğu'da 1.2 lira gelir demek. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın bu sezon vereceği 55 kuruşluk bir prim desteği ile bu gelir toplamda Ege'de 2.1 lira, Güneydoğu'da 1.75 lira olarak gerçekleşecek. Bu rakamlar durumu ortaya koymaktadır. Bu durumda yükselen rekoltemizin önümüzdeki sezon tekrar düşmesi kaçınılmazdır. Öte yandan Bakanlığın vermiş olduğu destekleme primi olmasa Türkiye'de 1 gram dahi pamuk yetiştirilemez."
BAKANLIK'A ÇIKARMA YAPILACAK
Geçen sezon artan üretimle birlikte Türkiye'nin pamuk ithalatının da azaldığına dikkat çeken Kocagöz, yaşanacak olumsuz gelişmelerin Türkiye'nin cari dengesini de olumsuz etkileyeceğine işaret etti. Önümüzdeki günlerde sorunları ve çözüm önerilerini Bakanlığa ileteceklerini belirten Kocagöz, "Özellikle bu fiyat-maliyet paritelerini ileterek destekleme priminin mümkünse 55 kuruştan yukarı çekilebilmesi bir çare olabilir. Ayrıca pamuk üretiminde ülkemizdeki yüksek maliyetlerin önümüzdeki yıl aşağı çekilmesi anlamında farklı uygulamalar Bakanlığımızca uygulanabilir" diye konuştu. Kocagöz ayrıca pamukta lisanslı depoculuğun aktif hale getirilmesinin de şart olduğunu vurgulayarak lisanslı depoculuk sayesinde hasat zamanı oluşacak suni negatif fiyat hareketlerinin de önlenebileceğini savundu.

Ekonomi
Kaynak: DHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...