Kurtulmuş'tan bedelli askerlik için 'son kez' açıklaması

Kurtulmuş'tan bedelli askerlik için 'son kez' açıklaması

EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ Haberleri

Numan Kurtulmuş, bedelli askerlik ile ilgili açıklamalarda bulundu. Bedelli askerlik çıkacak mı? İşte detaylar


Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, bedelli askerlik beklentisine ilişkin Posta Gazetesi Ankara Temsilcisi Hakan Çelik'e açıklamalarda bulundu. Kurtulmuş, 'son bir kez' bedelli askerlik sinyali verdi.Kurtulmuş, "Bunun kararını verecek olan Bakanlar Kurulu'dur. İyi Ordu demek çok fazla piyadeye sahip ordu demek değildir. Bir seferlik ve son kerelik olmak üzere birikmiş olanların bedelliden istifade etmesi gerektiğini düşünüyorum" derken, "Böylece biriken beklentiler de karşılanmış olur" ifadelerini kullandı.

BEDELLİ ASKERLİK

Bedelli askerlik, Türkiye'de Osmanlı döneminden bu yana aralıklarla zorunlu askerlik'e alternatif olarak süre kısalması karşılığı nakit bedel ödenmesi mantığına dayanan bir uygulamadır. Uygulamanın dayandırıldığı gerekçeler ordunun ve devletin maddi ihtiyaçları ve bireylerin işlerini kaybetmemeleridir. Uygulamanın Anayasa Mahkemesi tarafından eşitlik ilkesini ihlal etmediğine karar kılınmıştır.18 yaş ve üzeri erkek Türk vatandaşlarından yurt dışında en az 3 yıl çalışmış olanların 21 günlük süre ile vatani hizmetlerini görmelerine imkan veren bedelli askerlik günümüzde geçerlidir, buna aynı zamanda "dahte" dövizle askerlik hizmetine tabi erler ismi de verilir.Diğer şekli ise geçici olarak Türkiye'de ikamet etmekte olanlara sağlanan imkandır. Bu durumdaki askerlik süresi ise 21 gün olarak tespit edilmiştir. Cumhuriyet tarihinde 10 kez uygulanmıştır. En son uygulamalar, 1987, 1992, ve 1999 yıllarında yapılmıştır. 1999 yılındaki uygulamanın sebebi 17 Ağustos 1999'daki Gölcük depreminden sonra ülke ekonomisine katkı amacı taşımıştır. Son olarak 2011 yılında uygulanmıştır.Yasaya göre 30 yaşından gün alan ve 30.000 TL tutar ödeyen kişiler askerlik vazifesini yapmış sayılmışlardır.Yasa çerçevesinde adaylar 21 günlük temel askeri eğitimden de muaf tutulmuşlardır.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...