Başbakan ekonomide dönüşüm haritasını açıkladı!

Başbakan ekonomide dönüşüm haritasını açıkladı!

Politika Haberleri

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ankara Palas'ta "Öncelikli Dönüşüm Programı Eylem Planı"nı açıkladı.

Başbakan Davutoğlu, önceki gün AK Parti Grup Toplantısı'nda Ekonomide Yapısal Dönüşüm Programı'nın 25 program ve 1200 eylem planından oluştuğunu, çalışmanın büyük ölçüde tamamlandığını açıklamıştı. Başbakan bugün Ankara Palas'ta düzenlenen toplantı ile beklenen paketin nbsp;ayrıntılarını açıkladı. İşte o konuşmadan satır başları...

"TÜRKİYE EKONOMİ İLE PARALEL MODERNLEŞİYOR"
Dünya ekonomisindeki büyük değişim dünyadaki ülkelerin de ekonomilerini yeniden gözden geçirmelerine neden oluyor. Kadim dönemlerde İpek yolunu kontrol eden imparatorluklar dünyaya hükmettiler.Siyasal düzen ve istikrar ile ekonomik istikrarı aynı anda barındıran ülkelerin yükseldiği görülmüştür. Sanayi devrimi sonrasında Kadim imparatorluklar döneminin nasıl bittiğini hepimiz biliyoruz. Türkiye'nin modernleşmesi bu anlamda ekonominin modernleşmesi ile paralel ilerlemiştir. nbsp;

"EKONOMİNİN ALTIN YILLARI"
Özal sonrası döneminde gelişen şartlar bizi gümrük birliğine yönlendirdi. Gümrük birliğine girmemiz rekabetçi niteliğimizi pekiştirdi. Ekonominin verimliği ve şeffaflığı ortadan kalktığı için 2001 krizine girdik.90'lı yıllar dünya ekonomisinin büyüdüğü yıllardı, bu yıllarda Türk ekonomisi daraldı. Siyasi istikrar güven ile ekonomi arasındaki doğrusal bağlantıyı çok iyi tespit etmemiz lazım. 2000'li yıllarda dünya ekonomisi daralırken Türkiye büyüme trendine girdi.Bu yıllar ekonominin altın yılları olarak değerlendirilecektir.

"8 AYLIK DEĞİL 9 YILLIK BİR PROGRAM HAZIRLADIK"
2000'li yıllarda Türkiye'ye gelen yatırımların 145 milyar dolara çıkması Türkiye'nin ne kadar cazip olduğunu gösteren bir olgudur. Hükümet programında ısrarla üstünde durduğumuz nokta şuydu. Bu programın 8 aylık bir dönemi değil 9 yıllık bir dönemi kapsayacağı konusunda mutabık kaldık ve programı buna göre kaleme aldık.5 ana prensipten bahsetmek istiyorum.

1.Siyasi istikrar ve ekonomik öngörürlük arasındaki ilişki: Bütün ekonomiler için en önemli sorun siyasal istikrarın kaybedildiği durumlarda girilen tirbülanstır. Önümüzde 2015 seçimleri var siyasi istikrarın korunması elzemdir.Buna öncelik vereceğiz.

2. İnsan odaklı kalkınma: Türkiye'nin kaynakları itibari 2 önemli potansiyelin altını çizdik. İnsanımız ve bulunduğumuz coğrafya. Biz doğal imkanları çok zengin bir ülke değiliz ama en büyük zenginliğimiz insanımız. nbsp;

3. Üretim teknolojisindeki değişime öncülük: Üretim teknolojisindeki değişime ayak uyduramadığınızda bunun bedeli çok ağır oluyor. Bizim yapmamız gereken bu değişikliklerdeki yönetim kabileyetimiz geliştirmek.Bu da ancak AR-ge ve inaovasyonla olur.

4.Ekonomi entegre bir bütündür: Finans sektörü ile reel sektör arasında var olduğu sayılan karışıklık aslında bir yanılsamadır. reel sekötrden kopuk bir finans sektörü başarılı olamaz. Nasıl siyasi istikrar ve ekonomik arasında doğrudan bir bağlantı varsa bunlar arasında da bir bağlantı vardır, bunlar birbirine feda edilemez.

5.Ekonominin dünya ekonomileri ile entegre halde yürümesi: Özellikle Özal döneminde başlayan dünya ekonomilerine açılış süreci artarak devam edecek. Ama bu işi edilgen olarak yapmayacağız. Aksine küresel gelişmeleri anlayan ve yönetebilen bir ülke olmalıyız.

Bu sektörel programları hazırlayan ilgili tüm bakanlarımıza teşekkür ediyorum. İşte bugün açıklayacağımız programlar...

1-İTHALATA BAĞIMLILIĞIN AZALTILMASI nbsp;
Cari açığın arkasında bu sebep vardır. Bu problemi çözmek önemlidir. Türkiye'nin ihtiyacı belirlenerek MTA'nın yurt dışında da madencilik yapacağını sağlayacağız. Enerjide kullanılan techizatın yurt içinde üretilmesini sağlayacağız. Yurt dışından alınmayacak. Demir sektörünün hurdaya bağımlılığını azaltacağız. Sanayi statejini revize edecek sektörel stratejileri bulacağız. nbsp;

2-TEKNOLOJİ ALANLARINDA TİCARİLEŞME PROGRAMI
Öncelikli sektörlerde teknoloji yatırımlarını destekleyeceğiz. Enerji, sağlık, hava, uzay sektörlerinde teknoloji yatırımlarını destekleyeceğiz. Ülkemizde test alt yapısını geliştireceğiz. Kobiler başta olmak üzere girişimciler ve yatırımcılar arasındaki bağları geliştireceğiz.

3-KAMU ALIMLARI YOLUYLA TEKNOLOJİ GELİŞTİRME PROGRAMI
Kamu alımlarında yerli alımlara öncelik verme: Kamu ihale kanununda değişiklik yapacağız. Yerli tedarik modelleri geliştireceğiz. Yerli firmalarında kamu ihalelerinden daha fazla pay almasını sağlayacağız.

4-YERLİ KAYNAKLARA DAYALI ENERJİ ALIM PROGRAMI nbsp;
Yerli kaynaklarla enerji ihtiyacını karşılama: Arama ve Ar ge çalışmalarına ivme kazandıracağız. Güneş ve jeotermal gibi kaynaklarımızı geliştireceğiz. 2018'de enerjide yerli kaynak kullanımını yüzde 30'a çıkarmayı planlıyoruz.

5-ENERJİ VERİMLİĞİNİ GELİŞTİRME PROGRAMI
Enerji kullanımı konusunda bilincini arttıracağız. Enerji performansını yaygınlaştıracağız. Akıllı ulaşımı yaygınlaştıracağız. Bu konuda KOBİ'lere destek vereceğiz

6-TARIMDA SU KULLANIMINI ETKİNLEŞTİRİLMESİ
Mevcut sulama tesislerinin rehabilitasyonu gerçekleştirilecek. Arazi toplulaştırma çalışmalarına hızla devamm edeceğiz. Kapasite genişletme çalışmalarını yürüteceğiz. Modern sulama sistemlerin geliştireceğiz. Modern sulama tesisi sayısını her yıl yüzde 10 arttıracağız.

7-TIBBİ CİHAZLARDA YERLİ ÜRETİMİN GELİŞTİRİLMESİ
Türkiye sağlık enstitüsünü nbsp;kuracağız. yerli ilaç ve cihaza destek vereceğiz. Plazma ürünleri ve aşıların yurt içi üretimini geliştireceğiz. Üniversite sanayi işbirliğini arttıracağız.

8-SAĞLIK TURİZMİNİN GELİŞTİRİLMESİ
Hedef ülke bazlı eylem planları oluşturacağız. Bu alanda teşvik sistemlerini sadeleştireceğiz. Gerekli fiyat düzenlemesini yapacağız. Yurt dışı tanıtım çalışmalarının nbsp;kapsamını geliştireceğiz.

9-TAŞIMACILIKTAN LOJİSTİĞE DÖNÜŞÜM
Lojistik koordinasyon kurulu kuracağız. İlk defa lojistik master planı hazırlayacağız. Lojistik veri tabanı oluşturacağız. demiryolu bağlantısını güçlendireceğiz. Kent içi ulaşımı ulusal lojistik planı ile uyumlaştıracağız. Gümrüklerde tek pencere sistemini tamamlayacağız. Liman kapasaitesini arttıracağız. Türkiye'nin lojistikteki uluslararası konumu güçlendirilecek. Nihai ürünlerin tüketim pazarlarına ulaşım süreleri kısaltılacak.

Bu yapısal dönüşüm hamlesi zaruridir ve ay bazında takip edilerek gelişim seyrini yöneteceğimiz bir süreçtir. Uygulamada getirdiğimiz her yeniliğin sonuçları kamuoyuyla paylaşılacak. nbsp;

DOĞU VE GÜNEYDOĞU'DA EKONOMİK CANLILIK
Ülke ekonomisindeki gelişmelerin tüm Türkiye'ye yayılmasına önem veriyoruz. Çözüm süreci kapsamında Doğu ve Güneydoğu'da güven ortamının sağlanması ile oralarda çok ciddi bir ekonomik canlanma görüldü. Bu bölgeler zaten teşvik için öncelikli sırada. Bu sebeple 6-7 Ekim olaylarında iş yerlerinin hedef alınması aslında ekonomiye de bir darbe vurma girişimiydi.Doğu ve Güneydoğu'ya yatırımların artması için huzur ve istikrarı sağlamaya devam edeceğiz.

"KURAKLIK RİSKİ OLDUĞUNDA ÖNLEM ALINACAK"
Yapısal dönüşüm programına baktığınızda Tarım sektörüne ayrı bir önem gösterdiğimizi görebilirsiniz. GAP, DOKAP gibi projelerle özel stratejiler geliştirdik.Kuraklık belli dönemlerde yaşanan bir sıkıntıdır bu dönemlerde sıkıntı yaşanmaması için ek tedbirler alınacak. Tarım gibi alanlarda özel komisyonlar kuruyoruz ayrıca. Bunlar çok daha yakından incelenecek, kuraklık riski olduğunda önlem alınacak.

www.turkiyegazetesi.com.tr


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...