Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Fındık üreticisinin yüzü TARSİM'le güldü

/ Kaynak: AA
Fındık üreticisinin yüzü TARSİM'le güldü

Ekonomi Haberleri  / AA

Mart ayında etkili olan don nedeniyle fındık bahçeleri zarar gören üreticilere TARSİM tarafından 90 milyon lira tazminat ödendi

nbsp;Fındık bahçeleri mart ayında etkili olan don nedeniyle zarar gören üreticilere Tarım Sigortaları Havuzundan (TARSİM) 90 milyon lira tazminat ödendi.Doğu Karadeniz'de zirai don nedeniyle ürün kaybı yaşayan fındık üreticilerinin yüzü TARSİM tarafından ödenen tazminatla güldü.TARSİM Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Kadak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tarım sigortaları olarak Türkiye'de açık alanlarda yetiştirilen tüm meyveleri sigorta kapsamına aldıklarını anımsattı.
Bu yıl yaşanan zirai dondan bir çok meyvenin zarar gördüğünü ve bunun başında fındığın geldiğini belirten Kadak, Karadeniz yöresinin ana tarımsal ürünlerinden olan fındığın başta Ordu olmak üzere Giresun, Trabzon, Samsun ve Düzce'deki çiftçinin geçim kaynağı olduğunu anlattı.Kadak, Türkiye genelinde 2014 yılında yaklaşık olarak 60 ildeki meyvelerde ciddi anlamda bir don hasarının söz konusu olduğunu vurgulayarak, mart ayında yaşanan zirai dondan sonra fındık rekoltesinde ciddi önemli düşüşün meydana geldiğini kaydetti.Tarım sigortaları olarak poliçe düzenleyen fındık üreticilerine sadece bu sene sigorta kapsamında olmak üzere ciddi anlamda destek verdiklerini belirten Kadak, "Türkiye genelinde fındık üreticilerine yapılan tazminat ödemesi 90 milyon lirayı geçti. Sadece Ordulu üreticilere yaklaşık 30 milyon lira hasar ödemesi yapıldı. Bu, bahçesini sigorta yaptıranlar için önemli bir katkı" diye konuştu.
- "Üreticiler yaşananlardan ders çıkarmalı"
Kadak, fındık üreticilerinin geçmişten ders çıkararak bundan sonra bahçelerini TARSİM kapsamında sigorta yaptırmalarını önerdiklerini vurgulayarak, şöyle devam etti:
"Bütün üreticilere 2015 yılında bahçelerini sigorta yaptırmalarını öneriyoruz. Bunu şiddetle tavsiye ediyoruz. Çünkü sigorta dışında bundan sonra devletin hiçbir yardımı olmayacak. Bu yıl olduğu gibi kesinlikle sigortasız bahçeler için ödeme yapılmayacak. Bu yıl özellikle bir çok üreticiden sigortasız bahçeler için de baskı yapıldı ama sadece sigorta yaptıranlar tazminat alabildiler."
Diğerlerine herhangi bir yardım yapılamadığını dile getiren Kadak, bundan dolayı üreticilerin bu don afetinden daha fazla zarar görmemesi için bahçelerini TARSİM kapsamında sigorta yaptırmaları gerektiğini kaydetti.
Kadak, TARSİM'e yeni başvuruların 1 Ocak 2015'te başlayacağını belirterek, üreticilerin tarım sigortası konusuna hassasiyet göstermelerini istedi.

Ekonomi
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...