Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Irak'tan Eğit-Donat önerisi

Irak'tan Eğit-Donat önerisi

GÜNDEM Haberleri

Irak Dışişleri Bakanı Caferi, Ankara'ya "IŞİD'e karşı Eğit-Donat projesi Irak askerini de kapsasın" önerisiyle geldi.

Türkiye ile Irak, Bağdat'ta Maliki döneminin sona ermesinin ardından, siyasi ve ekonomik ilişkilerinde yeni bir sayfa açtı. Yeni hükümetten ilk ziyareti yapan Irak Dışişleri Bakanı İbrahim El Caferi, en üst düzeyde kabul görürken, iki ülke arasındaki ortak hedef, IŞİD, PKK gibi terör örgütleriyle ortak mücadele ve karşılıklı ekonomik kazancın artırılması olarak belirlendi.
Ankara, Bağdat hükümetinin, "Eğit-Donat projesi, Irak askerini de kapsasın" önerisini kabul etti. Önceki gün geldiği Ankara'da, ayağının tozuyla Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile görüşen Caferi, dün de sırasıyla TBMM Başkanı Çiçek, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Davutoğlu ile de görüşerek, en üst düzeyde kabul gördü. Görüşmelerde, her iki taraf da, Maliki hükümetinin sona ermesiyle, "İki ülke arasında yeni bir sayfa açma" niyetini ortaya koydu. Türk tarafı, Maliki hükümetinin, mezhep ayrımcılığı yaptığı, bunun da Irak'ı iç savaşın eşiğine getirdiğini anımsatarak, "Yeni hükümetiniz, çok daha kapsayıcı ve bu tür hatalar yapmayacağına inancımız tam" dedi.


Bağdat istedi Ankara kabul etti
Caferi ise ülkesinin, IŞİD ile mücadelede, yabancı asker gönderimi dışındaki tüm destekleri kabul ettiğini belirterek, Türkiye'nin, "Eğit - Donat" girişiminin, Irak askeri ve polisini de kapsamasını istedi. Türk tarafı, Bağdat hükümetinin bu isteğini kabul etti. nbsp;Ankara, bununla birlikte, terörle mücadelenin, kapsamlı strateji gerektirdiğine işaret ederek,
IŞİD ile mücadelede, hava saldırılarının yeterli olmayacağını, mücadeleye sadece Kobani odaklı bakmanın da doğru olmadığını söyledi. Caferi de insan gücüne ihtiyaçlarının olmadığını belirterek, ancak bir takım araç, gereç, mühimmat, silah yardımının olabileceğini, bunlara daha çok ihtiyaç duyduklarını kaydetti. Caferi, PKK ile mücadelede de Türkiye'nin yanında yer alacaklarını söyledi. Türk tarafı ise, terörizmin sona ermesi ile iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin gelişeceğini, Türkiye'den Irak'a, savaş öncesi dönemde olduğu gibi yatırımların her geçen gün artacağını söyledi. Görüşmelerde, Caferi, Başbakan Davutoğlu'nu da Bağdat'a davet ederken, Davutoğlu bu olumlu yanıt verdi.

STAR

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...