CHP'nin Alevi açılımı TBMM'ye sunuldu

CHP'nin Alevi açılımı TBMM'ye sunuldu

Politika Haberleri

CHP, Alevilerin taleplerine yönelik görüş ve önerileri içeren 10 maddelik 'Herkes İçin İnanç Özgürlüğü' raporunu açıkladı.

Hükümetin Alevi açılımından önce CHP Alevi paketini açıkladı. İstanbul Levent'teki İl Başkanlığı binasında Genel Sekreter Gürsel Tekin, Genel Başkan Yardımcıları Şafak Pavey ve Sezgin Tanrıkulu, İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı'nın katılımıyla düzenlenen toplantıda açıklanan rapor, Cemevlerinin statüsü, zorunlu din dersi, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yapısı dahil olmak üzere temel konuları kapsıyor. Toplantıda konuşan Şafak Pavey, inanç özgürlüğü ve Alevilerin taleplerine yönelik, toplumsal birlikteliğin sağlanması ve sosyal barış adına hazırlanan raporun, acil olarak hayata geçirilmesi gereken önerileri içerdiğini söyledi. Alevilerin yaşam alanlarına müdahale edilmediğinde 'açılım' yapılmasına gerek kalmayacağını ifade eden Pavey, nbsp;partisi tarafından hazırlanan, toplumsal birlikteliğin sağlanması ve sosyal barış için önerileri içeren 10 maddelik raporu okudu.
PAKETTE NELER YER ALIYOR?
DİN HANESİ VE DİN DERSLERİ KALDIRILSIN
gt; gt; Nüfus cüzdanlarındaki 'din' hanesi kaldırılsın
gt; gt; Zorunlu din dersleri kaldırılsın
gt; gt; Alevi inancında özel önem taşıyan Hızır Orucu için her yıl şubat ayının ikinci haftası perşembe günü tatil ilan edilsin.
gt; gt; Alevilerin kutsal bayramı olan Gadir Hum Bayramı, Türkiye 'deki "resmi bayramlar" arasına dahil edilsin
gt; gt; Mevzuatta yer alan 'ibadethane', 'ibadet yeri' ve 'mabed' ifadeleri, 'Cami, Mescid, Cemevi, Kilise, Havra ve Sinagoglar' olarak şekilde yeniden düzenlensin


MADIMAK MÜZE OLSUN
gt; gt; Madımak Oteli müzeye dönüştürülsün
gt; gt; Madımak Katliamının yaşandığı 2 Temmuz günü 'sevgi ve hoşgörü günü' ilan edilsin.
gt; gt; Alevilerin can güvenliğini büyük risk altında tutan anlayışa karşı adımlar hızla atılmalıdır.
gt; gt; Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yapısı yeniden düzenlensin, Diyanete ayrılan bütçe, Alevilerin kurumları dâhil diğer bütün inançlarla eşit oranda paylaştırılılsın.
gt; gt; Alevi avcılığına son verilmeli, Aleviler pozitif ayrımcılıktan yararlandırılmalıdırlar.


TBMM'YE KANUN TEKLİFİ VERİLDİ
Toplantıda konuşan Sezgin Tanrıkulu da açıklanan raporun dayanağı olarak bazı kanunlarda değişiklik yapılmasını içeren 18 maddelik kanun teklifini TBMM Başkanlığı'na sunduklarını söyledi. Tanrıkulu, "İktidar partisine sesleniyorum. Alevi konusunda gerçekten samimiyseler meclise sunduğumuz kanun teklifi kendilerine yol gösterici olur" dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...