Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Eski ocağa 6 metre kadar yaklaşılmış!

/ Kaynak: AA
Eski ocağa 6 metre kadar yaklaşılmış!

GÜNDEM Haberleri  / AA

Yıldız, "Ermenek'teki eski ocağın 6-7 metre yanına yaklaşıp, suyun boşalabileceği bir mesafeye gelmişler. bu çok açık bir hata, bedeli çok ağır oldu" dedi.

Ermenek'te kömür ocağında mahsur kalan işçilere ulaşmak için yürütülen çalışmalarla ilgili Bakan Taner Yıldız, maden ocağı yakınlarındaki toplantı alanında gazetecilere açıklamalarda bulundu. Yıldız, dünden bu yana yaptıkları çalışmalarda, daha çok kömür ve pasanın, çamurun olduğunu, tahkimat malzemelerinin bir hayli bozulduğunu gördüklerini söyledi.

Suyun ocağı bastığı merkeze doğru ilerledikçe, tahribatın daha da büyük olduğu gördüklerini ifade eden Yıldız, bunun da daha fazla zamana ihtiyaçları olduğunu gösterdiğini belirtti. Nefeslikteki yürüme yolunda yaklaşık 400 tona yakın kömür olduğunu ve onu hızlıca dışarı çıkartmaya çalıştıklarını dile getiren Yıldız, bir vardiyada 45 vagon civarında kömürün çıkartıldığını bildirdi.

Yıldız, daha seri olmak için, güvenli olmak kaydıyla, ekiplerin bir kısmını değiştirdiklerini ancak sayılarını azaltmadıklarını dile getirerek, "Ekipleri değiştirdik. 20'şer, 30'ar kişilik takviyeler yapıyoruz" dedi.

"Burada net ve çok açık bir hatanın olduğunu görüyoruz"

Yürüttükleri idari soruşturma kapsamında ilk gözlemleri kamuoyuyla paylaşmak istediklerini aktaran Yıldız, şöyle konuştu:
"Burada net ve çok açık bir hatanın olduğunu görüyoruz. O da işletmecilikten kaynaklanan ki bunlar idari soruşturmalar, arkadaşlarımız tarafından tamamlandıktan sonra kamuoyuyla paylaşacağız. Eski ocağın yaklaşık neredeyse 6-7 metre kadar daha yanına yaklaşıp, oradan suyun boşalabileceği bir mesafeye gelmişler. Tabii ki bu çok açık bir hata. Bunun yapılmış olmasını hiç ama hiç doğru bulmadığımızı ve bunun da bedelinin çok ağır olduğunu bir kez daha söylemek isterim. Bu açıdan idari soruşturma devam edecek ama ilk bulgularımızda böyle bir eski ocağa bu kadar net bir yaklaşmanın olduğunu görüyoruz. Zaman zaman ikaz edilmiş işçiler tarafından, 'daha 50-60 metre mesafemiz var herhangi bir sıkıntı yok' denmiş. Ankara'dan bütün ilgili arkadaşlarımızı çağırdık. Paftaları üst üste oturttuk. Karşılaştığımız ilk nokta, eski ocaktan 6-7 metre daha yaklaştıklarını ve bu mesafeden her türlü su geçişinin olabileceği gördük."

Yıldız, ocağın jeolojik yapısı ve toprağın durumuna göre 25, 50 metre, bazı yerlerde 100 metreye kadar yaklaşma mesafeleri olduğunu aktararak, eski ocağı çalıştıranların buraları çok iyi bildikleri halde bu kadar yaklaşmış olmalarını mantıklı bir şeyle izah etmeleri gerektiğini ifade etti.

"7 kişinin hali hazırda gözaltına alındığını biliyoruz"

Böyle bir hatayı nasıl yaptıklarını araştırdıklarını dile getiren Yıldız, şunları kaydetti:
"Sayın Başsavcımızla görüştüğümüzde, toplam 8 kişilik bir gözaltı olduğunu ama birine ulaşılamadığını, o yüzden onunla ilgili yakalama kararı çıkartıldığını, 7 kişinin hali hazırda gözaltına alındığını biliyoruz. Bu 8 kişiden 3 kişi maden sahipleriyle alakalı. 5 kişisi de madende işletmecilik yapan teknik personelle alakalı. Genel müdürü, işletmecisi ve mühendisi olmak üzere. Sahibi de o üç kişinin arasında. Aranan kişinin maden sahibi olduğunu söyledi. 8 kişilik bir gözaltı var. Birisi şu anda adresine ulaşılamadığı için yakalama emri çıkartılmış durumda. Onun da ocağın sahibi olan kişinin olduğunu Başsavcım söyledi. Diğer 7 kişinin de ikisi yine ocağın sahiplerinden, ortaklarından olduğunu belirttiler. 5 kişi de teknik personel. Dolayısıyla toplam 8 kişi."

"İdari açıdan kendi içimizde soruşturma devam ediyor"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, Ermenek'teki kömür ocağında işçilerin mahsur kalmasıyla ilgili "İdari açıdan kendi içimizde soruşturma devam ediyor" dedi.

Yıldız, Ermenek'te kömür ocağında mahsur kalan işçilere ulaşmak için yürütülen çalışmalarla ilgili maden ocağı yakınlarında gazetecilere yaptığı açıklamada, madenle ilgili savcılık gözaltıların daha önce neden başlanmadığı yönünde Ermenek Cumhuriyet Başsavcılığının eleştirildiğini ancak bunun haklı bir eleştiri olmadığını ve başsavcılığın hukuki süreci tamamlaması gerektiğini söyledi.

Paylaştıkları bilgilerin ilk bulgular olduğunu, idari soruşturma nihayetlendikten sonra da yine nihai sonuçları kamuoyuyla paylaşacaklarını dile getiren Yıldız, şunları kaydetti:
"İdari açıdan kendi içimizde soruşturma devam ediyor. Haziran ayında geldiklerinde öyle bir noktaya, o galeriyi görmediklerini anlıyorum. Şimdiden bir hüküm cümlesi söylemek istemem. Şu anda söyleyeceğim hüküm cümlesi yanlış olur. Bununla alakalı atlanan bir nokta varsa, o arkadaşların da üzerine gideceğimizi rahatlıkla söylemeliyim. Ne benim sorumluluk gereğim ne de bir başkasının sorumluluk gereği, herhangi bir görev ihmali olmaması lazım. Bu konuda bir eksiklik, ihmal varsa bununla alakalı yapacağımız yorumları şimdiden biliyorsunuz. Net, açık ve şeffaf olarak bu konunun üzerine gidiyoruz."

Yıldız, gazetecilerin su patlamasının meydana geldiği yerle ilgili sorusu üzerine, boşalmanın en dipten değil, "başyukarı" denilen kısımda meydana geldiği kanaatinin kendilerinde oluştuğunu belirtti.

"Bütün görevli arkadaşlarımızla 12 günden beri buradayız"

Bir gazetecinin bakanlık çalışmalarının nasıl yürütüldüğü ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkmenistan gezisine katılmaması ile alakalı sorusu üzerine Yıldız, şöyle konuştu:
"Bütün görevli arkadaşlarımızla beraber 12 günden bu yana buradayız. Gerçekten gece gündüz demeden çalışılıyor. İşlerimizin de aksamaması adına ekipleri buraya çağırdık. Geceleyin o toplantılara devam ettik. Enerji sektörü günlük, haftalık, aylık durumların olduğu bir sektör. Özellikle elektriğin, doğalgazın tedariki ile alakalı konular tabii ki bire bir refakat etmemiz gereken konular. Sayın Cumhurbaşkanımız Türkmenistan yurt dışı gezisinde. Kendisi tabii ki doğru bir şekilde oraya katılmamam lazım geldiğini söylemişlerdi. Burada kalmamın daha doğru olacağını söylemişti. Sayın Başbakanımızla bütün bu bilgileri paylaşıyoruz. Bakanlıktaki acil işleri, mesela imzaları buraya aldık. Nöbet değişiminde bulunan arkadaşlar imza sirkülerini buraya getirdiler, burada imzaladık. Toplantıların bir kısmını burada yaptık. Ara ara tabii ki Ankara'ya gidip gelmelerim olacaktır. Ara ara da arkadaşlarımızın buraya gelip, burada yaptığımız toplantılar olacaktır. Ama bu süreci hep beraber doğru bir şekilde yönetmek adına buradayız. Allah başka kaza bela vermesin." nbsp;

GÜNDEM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...