BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > BAKLA

BAKLA

Ülkemizde yeteri kadar tüketilmeyen bu harika sebze; kanserden kolesterole, şekerden böbrek iltihabına kadar birçok rahatsızlık için tam bir şifa kaynağı...



İlkbaharın ve sıcak yaz günlerinin müjdecisi olan baklanın insan sağlığı açısından ne kadar faydalı bir gıda maddesi oldugunu hiç düşündünüz mü?.. Birçok kişi tarafından sevilmediği için ülkemizde yeteri kadar tüketilmeyen bu harika sebze; gerçekten de kanserden kolesterole, şekerden böbrek iltihabına ve kum sancısına kadar birçok rahatsızlık için tam bir şifa kaynağıdır. Ayrıca, bu güzel sebzeyi sevmediğini söyleyenlere; üzerine sarımsaklı yoğurt dökülerek yenen zeytinyağlı taze baklanın, enginarla birlikte pişirilen taze iç baklanın ve kuru iç bakladan yapılan favanın tadına doyamayacaklarını hatırlatmak isteriz. Sağlığımıza katkısı da cabası... Şifa kaynağı sebze Vücudumuz için son derece önemli vitamin ve mineraller içeren baklanın sağlığımıza katkıları da saymakla bitmez. İşte bunların en önemlilerinden bazıları: * Bakla, baklagillerdeki tüm sebzeler gibi bedenin kansere yakalanma riskini azaltır. * Kötü kolesterol düzeyini düşürür. * İçerdiği insülinle kan şekerini düzene sokar. * Yüksek oranda lif ihtiva ettiği için peklik (kabızlık) çekenlere iyi gelir. * Hemoroit ve diğer kalınbağırsak rahatsızlıklarında da sağlığa yararlı etkiler sağlar. Bakladan nasıl yararlanabilirsiniz? * Yüksek göz tansiyonunu düşürmek için: 2 çorba kaşığı bakla unu üzerine, yavaş yavaş soğuk su dökülerek, hamur yapılır. Sonra, gözlerin üzerine ceviz büyüklüğünde birer parça konup, bağlanır. Bir saat istirahat edilir. * Kum ve taşların düşürülmesine yardımcı olmak için: 250 gram taze bakla kaynatılıp süzülür. Elde edilen su (gerekirse tatlandırılarak) günde dört defa aç karnına bir su bardağı içilmeye devam edilir. Bakla çiçeği de aynı vazifeyi görür. * Kan durdurucu: Kan aldırırken, hacamat yaparken, sülük yapıştırırken veya herhangi bir yer kanayınca, bakla ikiye bölünüp kanayan yere yapıştırılır, kan kesilir. * Çıban ve şiş yakısı: Bakla unu, arpa unu ile beraber balla karıştırılıp çıban ve şişlere yakı olarak vurulur. * Baş ağrısı: Bakla unu zeytinyağıyla krem yapılıp alna veya başın tepe kısmına konarak bir süre beklenir. * Öksürük, bronşit: Bakla unu badem yağıyla pişirilip çorba yapılarak yenirse bu tür hastalıklara iyi gelir. * İdrar söktürücü: Bakla çiçekleri kaynatılıp balla tatlandırılarak aç karına içilmeye devam edilir. * İshal: Çok az yağlı bakla yemeği ishale iyi gelir.
 
 
  • Piyasalar

    Fark %
  • 86859
    % 0.07
  • 6.0307
    % -0.16
  • 6.7295
    % -0.18
  • 7.6868
    % 0.12
  • 247.689
    % -0.43
 
 
 
 
 
Kapat
KAPAT