3. havalimanına 300 milyon avroluk dev makine parkı

3. havalimanına 300 milyon avroluk dev makine parkı

Ekonomi Haberleri

Türkiye'yi ve İstanbul'u dünya hava trafiğinin en önemli merkezi konumuna getirmesi beklenen İstanbul'daki yeni havalimanında zemin çalışmaları hızlandı.

Zemin etüt çalışmaları için kurulan makine parkında bin 200 yüksek tonajlı iş kamyonu, 150 adet 90 ton ağırlığında ekskavatör, 95 dozer, 70 greyder, 75 loader, 140 adet 25 ton ağırlıklı silindir ve benzeri ekipmanlar bulunuyor



Türkiye'yi ve İstanbul'u dünya hava trafiğinin en önemli merkezi konumuna getirmesi beklenen İstanbul'daki yeni havalimanında zemin çalışmaları hızlandı. Tartışmalara konu olan eski maden ocaklarının oluşturduğu çukurlarda dolgu ve sondaj çalışmaları yapılırken, yüzlerce hafriyat kamyonu yoğun şekilde çalışıyor. Havalimanı projesi ihalesini kazanan Cengiz, Mapa, Limak, Kolin ve Kalyon konsorsiyumu tarafından kurulan İGA (İstanbul Grand Airport) Havalimanı İşletmesi A.Ş. yetkilileri yaklaşık 76.5 kilometrekarelik arazide zemin çalışmalarının titizlikle ilerlediğini belirtti. Yetkililerin verdiği bilgilere göre bölgede zemin etüdü çalışmalarının başladığı tarih olan Mart 2014'ten bugüne kadar toplam 780 zemin etüt sondajı yapıldı. Proje için ilgili teknik konularda devlet üniversitelerinden destek alınırken, 500'den fazla mühendis ve mimar çalışıyor. 60'dan fazla mühendis ve teknik ekipten oluşan Türkiye'deki en kapsamlı zemin etüdü laboratuvarı da proje kapsamında faaliyetini sürdürüyor. Ayrıca zemin çalışmalarına yönelik olarak dev bir makine parkı kuruldu. Toplam 300 milyon avroya mal olan bu makine parkının içinde bin 200 adet yüksek tonajlı iş kamyonunun yanı sıra 150 adet 90 ton ağırlığında ekskavatör, 95 adet dozer, 70 adet greyder, 75 adet loader, 140 adet 25 ton ağırlıklı silindir ve benzeri ekipmanlar bulunuyor.
3. havalimanına 300 milyon avroluk dev makine parkı



İlk etap 2017'de hizmete girecek

İlk etabı 29 Ekim 2017 tarihinde hizmete açılması beklenen havalimanı yılda 150 milyon yolcu kapa-sitesini karşılayabilecek. Yap-İşlet-Devret modeliyle yapılandırılan projede 25 yıllık işletim hakkı karşılığı, toplamda KDV dahil 26.2 milyar avro bedel devlete ödenecek. Toplamda 100 binin üzerinde personelin çalışması öngörülen yeni havalimanı, 500 uçak kapasitesi, 6.5 milyon metrekare apron sahası ve 900 bin metrekare ana terminal büyüklüğü ile 150'den fazla havayolu şirketine hizmet verecek. Havalimanından 400'e yakın noktaya uçuş gerçekleştirilecek. Böylece yolcu ve yük taşımacılığında dünyanın yeni havacılık merkezi kurulmuş olacak.



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...