Atatürk şablondan kurtulmalı

Atatürk şablondan kurtulmalı

GÜNDEM Haberleri

'Atatürk, vefatının ardından herkesin kendi çıkarlarına göre şekillendirdiği bir tarihî figüre dönüştürüldü'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan çarpıcı 10 Kasım yorumu… Vefatının 76. yılı dolayısıyla Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu tarafından ilk kez ATO Congresium'da Atatürk'ü anma töreni düzenlendi. Konuşmasına "Cumhuriyetin banisi ilk Cumhurbaşkanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü hürmetle yad ediyoruz" sözleriyle başlayan Erdoğan, "Yeni Türkiye" vurgusu yaptı. nbsp;
"Gazi Mustafa Kemal ile birlikte gazi ve şehitlerimize de milletçe bir kez daha minnettarlığımızı ifade ediyoruz" diyen Cumhurbaşkanı, özetle şu mesajları verdi: "Vefatının hemen ardından Gazi Mustafa Kemal, herkesin farklı yorumladığı, herkesin kendi çıkarına, ideolojisine göre şekillendirdiği bir tarihi figüre dönüştürülmüştür.


Milli birliğimizi, hatta demokrasimizi tahrip eden nice girişim, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün aziz hatırası istismar edilerek meşrulaştırılmak istendi. Bir tek Atatürk varken, tarih içinde çok sayıda Atatürk üretildi, çok sayıda Atatürkçülük yorumlarıyla şahsimanevisi yıpratıldı. Bu, Gazi Mustafa Kemal'in gerçek manada anlaşılmasının önündeki en büyük engel; manevi şahsına karşı da açık hürmetsizlik olmuştur. Herkesin kendi şahsi arzu ve beklentisine göre bir Atatürk yoktur. Her isteyenin hayatının bir cüzünü cımbızlayarak kendisine meşruiyet kaynağı olarak öne sürdüğü yani istismar ettiği bir Atatürk de olamaz.
Yakın tarihimizde milli egemenliğin baskı altında tutulması, zaman zaman karşı müdahaleler, tüm bunların Atatürk istismarıyla meşrulaştırılmaya çalışılması, O'nun hatırası adına talihsizliktir. Statükonun, Gazi'nin adıyla muhafazası da saygısızlıktır.
Ne yazık ki, neslimize, bizden önce ve sonrakilere, Gazi Mustafa Kemal şablonlardan, süzgeçlerden geçirilerek öğretildi. 23 Nisan 1920'deki ideal fikirleri, şahsiyetli bir Osmanlı zabiti olarak asil duruşu, özellikle de hayatı boyunca, Cumhurbaşkanlığı boyunca sıkça yaptığı milli irade vurgusu geri plana atıldı. Onun için Gazi Mustafa Kemal Atatürk, şablonlardan kurtarılarak, bütün yalınlığı ile öğrenilmeli, öğretilmeli ve o şekilde anlaşılmaya çalışılmalıdır. nbsp;


Yeni Türkiye vurgusu, ilk kez Gazi tarafından Nutuk'ta defalarca zikredildi. Tam da bizim addettiğimiz gibi yeni Türkiye ile 23 Nisan 1920'de temelleri atılan Türkiye'yi kastetmiştir. 27 Mayıs müdahalesinin ardından kullanılan 'yeni Türkiye' kavramı ise, köklerinden, demokrasiden, milli iradeden koparak, Atatürkçülük adı altında hatırasını çiğneyen bir Türkiye özlemidir. Bizim yeni Türkiye özlemimiz ise tıpkı Gazi Mustafa Kemal'in kast ettiği gibi 23 Nisan 1920 Türkiye'si, o ruh, o heyecan ve o örftür."

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...