ABD Dışişleri İran'la anlaşma iddialarını yalanladı

/ Kaynak: AA
ABD Dışişleri İran'la anlaşma iddialarını yalanladı

DÜNYA Haberleri  / AA

ABD Dışişleri Bakanı Kerry, İran'ın 5'inci nesil santrifüj ünitesine gaz dolumu yapmayı durdurmayla ilgili anlaşma yaptıkları iddialarını yalanladı.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Afham, ABD Dışişleri Bakanı Kerry'nin İran'ın uranyum zenginleştirme kapasitesini arttırmak için inşa ettiği 5'inci nesil santrifüj ünitesine gaz dolumu yapmayı durdurmayla ilgili anlaşma yaptıkları iddialarını yalanladı.
İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Merziye Afham, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin İran'ın uranyum zenginleştirme kapasitesini arttırmak için inşa ettiği 5'inci nesil santrifüj ünitesine (IR-5) gaz dolumu yapmayı durdurmayla ilgili anlaşma yaptıkları iddialarını yalanladı.
Dışişleri Bakanlığı'na ait resmi internet sitesine göre Afham, İran ile P5+1 ülkeleri arasında Cenevre'de yapılan anlaşmadan önce İran Atom Enerjisi Kurumu'nun bu makinelerin test çalışmalarını sürdürdüğünü ifade etti.
Afham, söz konusu anlaşmanın ardından da IR-5 santrifuj makinelerini test çalışmalarının devam ettiğini, gerektiği zaman test edileceğini, gerekmediği zamanlarda ise kapatılacağını, Kerry'nin bu tür açıklamalarının medyanın gündemini yönlendirmek amacıyla yapıldığını dile getirdi.
Santrifüjlerin bu yılın Nisan ayında tekrar test edildiğini hatırlatan, Afham, "IR-5 santrifuj programı, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEA) araştırma programı çerçevesinde yürütülüyor. Son yedi ay içinde UAEA'nın tüm raporları İran'ın Cenevre anlaşması'na riayet ettiğini onaylıyor ve bu anlaşmanın ihlali ile ilgili herhangi bir rapor sözkonusu değildir" ifadelerini kullandı.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki dünkü günlük basın toplantısında, İran'ın uranyum zenginleştirme kapasitesini arttırmak için inşa ettiği 5'inci nesil santrifüj ünitesine gaz dolumu yapmayı durdurmak için anlaştıklarını söylemişti.




DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...