Maliki gitti, gerginlik bitti!

Maliki gitti, gerginlik bitti!

GÜNDEM Haberleri

Türkiye-Irak ilişkilerinde yeni dönemin kapıları açıldı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun önümüzdeki günlerde Bağdat'a gitmesi planlanıyor.Gerginliklerin geride kalmasında Irak Dışişleri Bakanı Caferi'nin geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdiği Ankara ziyareti önemli rol oynadı. Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgilere göre, ziyaret sırasında ortaya çıkan atmosferle gerginlik yerini "ortaklık" sürecine bıraktı.Türkiye ile Irak arasında çok kısa zaman içerisinde Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi'nin (YDSK) toplanması konusunda görüş birliğine varıldı. Toplantı öncesinde Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Bağdat'a bir ziyaret gerçekleştirmesi, YDSK'nın ise Irak Başbakanı Haydar Abadi ve çok sayıda kabine üyesinin katılımıyla Türkiye'de yapılması öngörülüyor.Kaynaklar, ortaklığı geliştirecek bir diğer adımın da Irak Kürt Bölgesel Yönetimi petrollerinin Türkiye üzerinden uluslararası piyasalara açılması sürecinde yaşanacağını belirtti. Caferi'nin bu sorunun 2014 yılı sona ermeden çözülebileceği yönünde bilgi verdiğini vurguluyorlar.
nbsp;
BASRA-BAĞDAT BORU HATTI
Caferi'nin ziyareti sırasında IŞİD tehdidinin ortadan kaldırılması sonrasında işbirliği imkanları da konuşuldu. İki ülkenin enerji alanında farklı işbirliklerine imza atması konusunda da mutabakat oluştu. Türkiye'nin Bağdat ile Basra arasında bir petrol boru hattı inşa etmek için yaklaşık 2 yıl önce ilettiği teklifin yeni Irak hükümeti tarafından büyük memnuniyetle karşılandığı ve bunun da Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği toplantısında ele alınacağı vurgulanıyor.
nbsp;
TPAO RUHSATLARI YENİDEN MASADA
İlişkilerin eski günlerine dönmesi için Maliki döneminde iptal edilen TPAO'nun bazı bölgelerdeki doğalgaz ve petrol arama ruhsatlarına ilişkin sürecin de yeniden değerlendirilebileceği ifade ediliyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...