Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Lüksemburg'ta vergi krizi!

/ Kaynak: AA
Lüksemburg'ta vergi krizi!

DÜNYA Haberleri  / AA

AB Komisyonu Başkanı Juncker soruşturmaya müdahale etmeme sözü verdi

AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Lüksemburg'un vergi uygulamalarıyla ilgili AB soruşturmasına müdahale etmeyeceği güvencesini verdi.
Lüksemburg'un Juncker'in başbakanlığı döneminde küresel şirketlerin milyarlarca dolarlık vergi kaçakçılığına gizli anlaşmalarla ev sahipliği yaptığı iddia edilmişti.
Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu'nun (ICIJ), Lüksemburg'taki uluslararası vergi kaçakçılığına ilişkin 28 bin sayfa gizli belgeyi ele geçirerek yayınlaması, bu ülkenin 1995-2013 yılları arasındaki Başbakanı Juncker'i zor durumda bırakmıştı.
ICIJ ile iş birliği yapan birçok gazetede eşzamanlı yayımlanan belgeler, 340 küresel şirketin, faaliyet gösterdiği ülkelerdeki ağır vergilerden kurtulmak için Lüksemburg'la 2002 ile 2010 yılları arasında milyarlarca avroluk gizli anlaşmalar imzaladığı ve bu şekilde elde ettiği karları örtülü şekilde Lüksemburg'daki birimlerine tranfer ederek sembolik vergiler ödediğini ortaya koymuştu.
ICIJ'ye göre dünyanın önde gelen muhasebe şirketlerinden PricewaterhouseCoopers'ın aracılık ettiği gizli anlaşmalarla vergi kaçıran şirketler arasında IKEA, PepsiCo, FedEx, Amazon, Deutshe Bank, JP Morgan Chase ve Procter amp; Gamble gibi birçok küresel dev bulunuyor.
Skandalın duyulmasıyla birçok programını iptal eden Juncker, günler sonra basının karşısına çıkarak başbakanlığı döneminde gerçekleşen vergi anlaşmalarını savundu, AB Komisyonu'nun süren soruşturmasına müdahale etmeyeceği güvencesini verdi.
Juncker, Lüksemburg'da kendi başbakanlığı dönemindeki vergi uygulamalarının ulusal mevzuata ve uluslararası kurallara uygun olduğunu savunarak, "Eğer yasal olan vergi kararları vergilendirilmeme durumuna neden olduysa bundan üzüntü duyarım" dedi.
Meselenin AB'de her ülkenin farklı vergi uygulamaları ve standartlarına sahip olmasından kaynaklandığını belirten Juncker, gelecekte benzer durumları önlemek için kurumlar vergisinde AB genelinde daha fazla harmonizasyon sağlanması gerektiğini ve bu konuda üye ülkelere öneri götüreceğini ifade etti.
Juncker ayrıca vergilendirme alanında şeffaflık için AB üyleri arasında otomatik bilgi paylaşımı mekanizmaları hayata geçirmek için çaba göstereceğini ifade etti.
AB Komisyonu, 11 Haziran'da, 3 şirketle girdikleri vergi angajmanlarında AB mevzuatını ihlal ettikleri şüphesiyle Lüksemburg (FIAT Finance), İrlanda (Apple) ve Hollanda (Starbucks) hakkında soruşturma başlatmıştı. Lüksemburg hakkındaki yeni iddialar nedeniyle soruşturmanın derinleştirilmesi bekleniyor.
Juncker, soruşturmayı rekabetten sorumlu AB Komisyonu Üyesi Margrethe Vestager'ın yürüteceğini ve bu süreçte kendisiyle bu konuyu tartışmayacağını söyledi.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...