Bakan Zeybekçi: 'En büyük hata, zorunlu göçtü'

/ Kaynak: AA
Bakan Zeybekçi: 'En büyük hata, zorunlu göçtü'

Ekonomi Haberleri  / AA

"İki ülkenin tarihinde yaptığı en büyük hata savaşmalarıydı ama savaşmaktan daha kötü bir hata bu zorunlu göç oldu"

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Eğer ABD ile AB bu TTIP görüşmelerini bitirir ve uygulamaya girer ve o anda Türkiye bu sürecin içinde olamazsa üzülerek söylüyoruz, Türkiye olarak bizim Avrupa Birliği (AB) ile tam üyelik süreci devam eder eskisi gibi, ama Gümrük Birliği Anlaşması sürdürülemez hale gelir" dedi.
Zeybekci, Türkiye - Yunanistan İş Forumu'nda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin 53 yıldır AB ile tam üyelik sürecini devam ettirdiğini, 53 yıldan beri Türkiye'nin bir AB hayali ve AB yürüyüşü olduğunu söyledi.
Hiçbir zaman ümitsizliğe kapılmadıklarını kaydeden Zeybekci, AB'ye tam üyeliği, süreci tamamlamak adına çok stratejik bulduklarını ifade ederek, "AB'nin tam üyelik sürecini tamamladığımızda AB'ye tam üye olup olmamak bizim için o kadar önemli değil. O süreç tamamlandığında, Türkiye o standartlara geldiğinde, Avusturya bunu referanduma götürdü, o gün geldiğin Türkiye de bunu referanduma götürecek. Bizim için asıl stratejik olan önemli olan o standartları tutturmak" diye konuştu.
Türkiye'nin dünyada Avrupa Birliği ile Gümrük Birliği Anlaşması olan tek ülke olduğuna dikkati çeken Zeybekci, "1995 yılında, o günün şartları ile egemen bir ülkenin imzalamaması gereken bir anlaşma, 'Türkiye nasıl olsa 2000 yılına kadar tam üye olacak ve bu süreçte ekonomik entegrasyon gerçekleşsin' diye bu anlaşma imzalanmış" dedi.
Zeybekci, anlaşmanın "Türkiye'nin karar aşamasında yer almadığı, istişare mekanizması olmayan, oy hakkının bulunmadığı tam anlamıyla asimetrik bir yapı tanımına örnek gösterilecek bir anlaşma" olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:
"AB'nin Gümrük Birliği kapsamında almış olduğu tüm kararlara kayıtsız şartsız katılmak... Asla itiraz etmeye hakkımız yok. AB, üçüncü ülkelerle de serbest ticaret anlaşması imzalarsa, o üçüncü ülke AB'den aldığı tüm hakları Türikye'den arzu ederken, Türkiye'nin o ülkeyle ilgili otomatik böyle bir mekanizması malesef yok. Buna rağmen Gümrük Birliği'nden çok büyük kazanımlar elde ettik. Şu anda Türkiye ihracatının yüzde 43 'ünü AB'ye gerçekleştiriyor. Türkiye almış olduğu doğrudan yabancı yatırımların yüzde 70'ini AB'den alıyor. Kalitesini, standartlarını, kurumsal standartlarını da AB seviyesine getirdi. Bugün Türkiye'nin ekonomik anlamda tüm kurumları AB standartlarındadır, hatta çok daha ileri standartlarımız var."
Gelinen noktada artık Gümrük Birliği Anlaşması'nın Türkiye'yi rahatsız etmeye başladığını, geleceğe bakıldığında çok rahatsız edeceğini gördüklerini kaydeden Zeybekci, sözlerini şöyle sürdürdü:
"AB çok agresif şekilde 3. ülkelerde serbest ticaret anlaşmaları imzalıyor şu anda. Bir tanesi var ki, ABD ile şu anda AB sürdürdüğü bu TTIP (Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı) görüşmeleri sonlandığında, yani ABD ile AB bu serbest ticaret anlaşmasında daha ileri olan bir ekonomik entegrasyon anlaşması olan TTIP görüşmelerini bitirdiklerinde dünya ticaretinin yüzde 50'si bir blok haline gelmiş olacak. Türkiye için son derece önemli. Biz bunun dışında olmayı asla kabul edemeyiz. Kaldı ki AB ile bir de Gümrük Birliği Anlaşmamız var. AB ile Gümrük Birliği Anlaşmamızdan dolayı biz ABD'nin AB'den elde ettiği tüm hakları otomatik olarak Türkiye'den de elde etmesinin sonuçlarının Türkiye'ye son derece zarar vereceğinin, eğer biz oradan o hakları elde etmezsek, bunun bilincindeyiz. Onun için görüşmelerimiz devam ediyor AB ve ABD'yle."
- "Türkiye yeniden dizayn edilen dünya ekonomik haritasının içinde mutlaka yerini almalı"
Yunan dostlarından Türkiye'nin Gümrük Birliğini'nin iyileştirilmesiyle ilgili taleplerine desteklerini beklediklerini dile getiren Zeybekci, "Aksi halde göreve geldiğim andan itibaren söylediğim, eğer ABD ile AB bu TTIP görüşmelerini bitirir ve uygulamaya girer ve o anda Türkiye bu sürecin içinde olamazsa üzülerek söylüyoruz, Türkiye olarak bizim AB ile tam üyelik süreci devam eder eskisi gibi, ama Gümrük Birliği Anlaşması sürdürülemez hale gelir. Devam edemez hale gelir. İki komşu olarak da bu anlaşmamızın sonlanmasından ilk etkilenecek iki ülkeyiz. Sonlanması kelimesini asla ağzımıza almak istemiyoruz, böyle bir alternatifi asla kabul etmiyoruz. Türkiye yeniden dizayn edilen dünya ekonomik haritasının içinde mutlaka yerini almalı" diye konuştu.
Zeybekci, Yunanistan'la olan ilişkilerimizi son derece önemsediklerini, gerek Yunanistan gerekse Güney Kıbrıs Rum Kesimiyle yaratılan problemlerin suni problemler olduğuna inandıklarını belirterek sözlerini şöyle tamamladı:
"Bu alanda Yunanlı dostlarımızın çok daha cesur bir şekilde inisiyatif almasını talep ediyoruz. Türkiye ile Yunanistan'ın ekonomik anlamda geniş bir zemine oturan ilişkiye kavuşmasını diliyoruz. Dünyada ilişkilerin tamamındaki en önemli faktör ekonomik ortaklıklardır. Eğer bir ilişki sağlam bir ekonomik temele dayanmıyorsa o ilişki pozitifi anlamda sürdürülebilir değildir."
Konuşmaların ardından Zeybekci ile Yunanistan Kalkınma ve Rekabetçilik Bakanı Kostas Skrekas ikili görüşmede bulundu.

Ekonomi
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...